Ölümcül birincilik!

Bu kader olmamalı!

VAN 5.04.2014 09:58:17 0
Ölümcül birincilik!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'a has olan otlu peynir, tuzlu balık ve kıtlama çay gibi yöresel beslenme alışkanlıklarının bölgede görülen mide, gırtlak ve kolon kanserini tetiklediğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, bu kanser türlerinde Van'ın Türkiye'de birinci olduğunu söyledi.


Haber: Fazıl ERÜŞ

Van´da görülen kanser türleri ve nedenleri konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, yöresel beslenme alışkanlıklarından dolayı Van´da mide, gırtlak ve kolon kanserinin sık görüldüğünü açıkladı. Hastalığın tedavi edilebilmesi için erken teşhisin önemine değinen Acar, vatandaşların sağlık konusunda hassas davranması gerektiğini vurguladı.

YÖRESEL BESLENME ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMELİYİZ
Bölge halkının yöresel beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğine dikkat çeken Acar, "Van´da mide, gırtlak ve kolon kanseri diğer bölgelere göre daha fazla görülüyor. Bunun da nedeni hayat tarzı, yeme alışkanlıkları ve hijyenle alakalı bir durumdur. Yöreye has olan otlu peynir, tuzlu balık ve kıtlama çay gibi yöresel beslenme alışkanlıkları bu kanser türlerini tetikliyor. Özellikle mide kanserine tuzun etkisi olduğu biliniyor. Bu konuyla ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi´nde görevli olan hocalarımızın yaptığı araştırmalar da var. Van´da tuz tüketimi çok fazla. Otlu peynir, tuz oranı yüksek bir gıdadır. Otlu peynir, bir insanın günde alması gerekenden 10-15 kat daha fazla tuz ihtiva ediyor. Bu da insan sağlığına çok zarar veriyor. Sigara ve alkol de bu kanser türlerine neden oluyor. Mangalda yapılmış etin közlenmiş kısmını yemek de bu kanser türlerini tetikleyen bir diğer nedendir."dedi.

SAĞLIK KONUSUNDA HASSAS DAVRANMALIYIZ
Sağlık konusunda hassas davranmamız gerektiğini ifade eden Acar, "Öncelikle yeme alışkanlıklarını değiştirmemiz lazım. Kanser türlerinden korunmamız için tuz oranını çok azaltmamız gerekir. Tuz ile beraber kıtlama alışkanlığını da değiştirmemiz gerekir. Çayı sıcak tüketmemeliyiz. Tuzlu balıktan, mangal etinden ve hiçbir faydası olmayan sigaradan uzak durmalıyız. Dinimizce haram olan alkolün vücudumuza çok zararı var. Bundan dolayı alkol tüketmemeliyiz." diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİDİR
Dr. Acar, "Gırtlak kanserine yakalanan bir kişi sebebini bulamadığımız ses kısıklığı ile belirti verebilir. Ani gelişen ve sebebi belirlenemeyen ses kısıklıklarında doktora muhakkak başvurmalıyız. Çünkü bu erken teşhise sebebiyet verebilir. Bu da bizim istediğimiz bir şey.
Bu kanser vakalarını erken yakaladığımızda ameliyatla veya ışın tedavisi ile hemen müdahale ederek hastaları tedavi edebiliyoruz. Ama geç teşhis ettiğimizde ise diğer organ zedelenmeleri ile ölümle neticelenebilir. Gırtlak kanserinin ileriki safhalarında ise yutmada güçlük oluşabilir. Gıdaları tüketirken acı hissi ve boğazlarda şişlik ile karşılaşabiliriz. Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi (KETEM) diye bir ünitemiz var. KETEM´de bu kanser vakalarını tarama ile erken teşhis etmeye çalışıyoruz. Erken teşhis ettiğimiz vakalarda da yüz güldürücü sonuçlar alıyoruz. Geç teşhis ettiğimiz vakalarda ise maalesef birçoğu ölümlerle sonuçlanıyor."şeklinde konuştu.