“OLAYLAR DURSUN!“

Son zamanlardaki çatışmalı ve gergin ortam vatandaşı canından bezdirirken, kurban bayramına yaklaştığımız bugünlerde esnaf da artık yaşanan gerginlik nedeniyle bayramı unutmuş durumda.

VAN 4.09.2015 10:29:47 0
“OLAYLAR DURSUN!“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Ancak çarşı pazarda bayram hareketliği nedereyse yok gibi. Çatışmalı süreçle alakalı olarak yaşanan belirsizlik, ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirdi. Süreçle alakalı ciddi sıkıntıların yaşanması, özellikle de bölgede yaşayan insanların büyük umutsuzluklara kapılması bayramı da unutturmuşa benziyor. Önceki bayramlara nazaran hareketliliğin yaşanmadığı, kurbanlıkların henüz ortaya çıkmadığı bu seneki bayram öncesi sessizlik ön planda. Ekonomik anlamda da büyük sıkıntı içinde olan halk, alış - veriş yapmıyor, esnaflar da zor günler geçiriyor. Ancak ekonomik kaygılardan çok herkesin ortak beklentisi hayatın biran önce normale dönmesi, huzurun sağlanması, barış ortamının yeniden tesis edilmesi.

Kurban Bayramına sayılı günler kalmasına rağmen, bayram alışverişi yapan vatandaş sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Esnaf da halk da sıkıntılı günler geçiriyor. Vatandaş huzur ve barış ortamının yeniden tesis edilmesini istiyor. Ahmet Güllü isimli esnaf, "Biz şu anda sadece huzur olsun istiyoruz, bayramı unutmuşuz zaten" dedi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 33 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın ardından bölge genelinde olduğu gibi, Van'da da ortamı geren patlamalar oldu.

Özellikle Hacıbekir ve Karşıyaka mahallelerinde gece boyu yaşanan patlamalar ve silah sesleri diğer birçok mahallede de duyuluyor. Helikopterler de gece boyu şehir üzerinde tur atarken, polisin grupları dağıtmak için kullandığı biber gazı ise neredeyse tüm kenti etkisi altına alıyor. Bu durum ise halkta büyük bir gerginliğe neden oluyor.

ESNAF DA TEDİRGİN

Kentte yaşanan gergin ortam birçok alanda olduğu gibi, ticaret üzerinde de olumsuz etki yapıyor.

Bu durumdan en fazla şehir merkezinde işyerleri bulunan küçük esnaf etkileniyor. Öyle ki esnaf son zamanlarda müşteri bulamıyor. Esnaf bu nedenle de kentteki gerginlikten oldukça rahatsız.

"ARTIK PARA SAYMIYORUZ"

Gazetemize konuşan esnaflardan İbrahim Ceyhan, daha önceleri müşteri ile para hesabını yaparken şimdi esnaflar olarak aralarında toplanıp huzurun ne zaman geleceğini tartıştıklarını söyledi.

Günde çok az bir para kazandığını belirten Ceyhan, şunları söyledi:

"Ticaret dediğimiz zaman para akla gelir değil mi, yok, şimdi öyle değil, şimdi 'esnaf' dedin mi huzur aklınıza gelsin. Biz şimdi para falan konuşmuyoruz. Neden derseniz, biz eskiden gelen müşteri ile ayakkabı fiyatını, terlik fiyatını konuşurken, üç aşağı beş yukarı nasıl bir para kazanacağımızın hesabını yaparken, şimdi oturup kara kara düşünüyoruz, acaba müşteri ne zaman gelecek de öyle hesapsız kitapsız onun istediği fiyatta bir şey satsak. Vallahi, billahi oturup durmadan olanları konuşuyoruz aramızda. Çünkü her gece durmadan silah sesi geliyor, patlama oluyor, e biz de bu şehirde yaşıyoruz yani. Nerde patlama olmuş, yok kime ne oldu, polis ne yaptı, öbürü ne dedi, sohbetlerimiz hep böyle. Bizim için hayat resmen durmuş. Biz para falan saymıyoruz artık, ne zaman huzur gelecek onu düşünüyoruz." 

"BAYRAMI UNUTTUK"

"Kurban bayramı için neler yapacaksınız?" sorumuz üzerine yaşananlarla ilgili tepkisini dile getiren Ahmet Güllü isimli esnaf ise, şunları söyledi:

"Vallahi siz 'bayram' demeden benim aklımda öyle bir şey yoktu zaten, hangi gündür onu da bilmiyorum. Biz bayramı unuttuk zaten. Bayram, alışveriş, kazanmak biz bunları şimdi düşünmüyoruz bile, emin olun bayram falan aklımıza bile gelmiyor. Esnafta hiçbir heyecan yok. Hükümet ne yapıyor, diğerleri ne yapıyor, her gün olay var, kim ne yapıyor belli değil. Nedir bu kavga onu da bilmiyoruz. Tek bildiğimiz müşteri resmen bize küsmüş gibi. Yani yeter artık, neyi paylaşamıyoruz, niye barış olmuyor, biz de anlamış değiliz."

"OLAYLAR DURSUN!"

Japon Pasajı'nda alışveriş yaparken gazetemize tepkisini dile getiren bir müşteri de şunları ifade etti:

"Esnaf arkadaşın söylediklerine aynen katılıyorum. Biz de zaten bayramı unutmuşuz. Çünkü gerçekten bu ülkede kimin ne yaptığı belli değil. Bir kere güven ortamı yok, bize bu lazım, can güvenliği. Mesela çözüm süreci dediler, şimdi çatışma var. Demokrasi, seçim dediler HDP'yi kimse kabul etmiyor. E peki ne olacak bunun sonu. Yani hayatımız hep kargaşayla mı geçecek. Bu olaylar mutlaka durmalı ve hükümet barış için gerekeni yapmalıdır. Benim şahsi düşüncem böyledir. Yoksa sadece esnaf değil, hepimiz zor durumdayız, ben bir turizmciyim, en fazla ben etkileniyorum ona bakarsan. Ama olaylar durursa hepimiz için iyi olur. Bu şekilde sorunlar da tartışılmıyor, nerden bakarsan zarar."Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı