Okullara bisiklet dağıtılacak

Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliğinde 5.6. ve 7. sınıflarda seçmeli spor ve fiziki etkinlik dersini açan veya 'bisiklet modülü' dersini uygulayan okullara protokol ile bisiklet desteği sağlanacak.

VAN 16.04.2015 18:05:54 0
Okullara bisiklet dağıtılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortak protokol imzalayarak, 5.6. ve 7. sınıflarda seçmeli spor ve fiziki etkinlik dersini açan veya "bisiklet modülü" dersini uygulayan okullara protokol ile bisiklet desteği 20 Nisan'da Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın katılımıyla sağlanacak. Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda, biraraya gelerek protokolü imzaladı.
Dr. Yakup İmren, imzalanan protokol buluşmasında yaptığı açıklamada; "Dünya Sağlık Örgütü; sağlığı korumak ve geliştirmek için fiziksel aktivite engellerini yok etmeyi hedeflemekte ve buna uygun stratejiler geliştirmektedir. Bunu yaparken; bütünleştirici, çok sektörlü ve ortaklık temelli yaklaşımların desteklenmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Çocuk ve adolesanlar başta olmak üzere toplumun her kesiminin fiziksel aktivite düzeyinin artırılması ve fiziksel aktivite engellerinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu sayede kardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları artışının durdurulabilmesi ve bunların neden olduğu erken ölümlerin azaltılabilmesi mümkün olur" dedi.
Dr. İmren, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziki aktivite (hareketsizlik), tütün kullanımı ve alkolün zararlı kullanımından uzak durulması gerektiğini de belirterek; "Dünya Sağlık Örgütü fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasına yönelik hedef ve stratejileri belirleyerek ülkelere yapılabilecekler konusunda önerilerde bulunmakta ve izlenecek yol haritasının çizilmesinde liderlik yapmaktadır. Küresel hedeflerde 2025 yılına kadar obezite ve diyabetteki artış trendinin durdurulması, inaktif nüfus oranının % 10 azaltılması yer almaktadır. Ülkemizde yapılan pek çok çalışmada fiziksel aktivite düzeyini saptamak amaçlanmıştır. Bu araştırmalardan TBSA 2010 sonuçlarına göre; 12 yaş üstü bireylerin % 71,9'unun hareketsiz olduğu, %9,7'sinin yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yaptığı sonucuna ulaşılmıştır. Aynı çalışmada 6-11 yaş grubu çocukların %58,4'ünün düzenli egzersiz yapmadığı saptanmıştır. DSÖ işbirliğinde yapılan Türkiye Çocukluk Çağı (7-8 Yaş) Şişmanlık Araştırması 2013 (COSI-TUR-2013) sonuçlarına göre ise; her dört çocuktan üçü hiç spor yapmamaktadır (%74.2). Hafta içi çocukların % 22.4'ü en az bir saat bilgisayarda oyun oynamaktadır. Hafta sonunda çocukların % 56.8'inin günlük aktiviteleri arasında bilgisayarda oyun oynama bir aktivite olarak yer almaktadır. Yine aynı çalışmada televizyon seyretmenin çocukların önemli etkinliklerinden biri olduğu saptanmıştır. Hafta sonunda çocukların % 97.7'sinin günlük yaşam aktiviteleri arasında televizyon seyretmek yer almaktadır. Bu araştırmalar ışığında; Ülkemizde de fiziksel aktivite düzeyini artırmak amacıyla hedefler belirleyerek stratejiler geliştirmek, toplumu fiziksel aktiviteye özendirmek, fiziksel aktiviteye ulaşma engellerini ortadan kaldırmak için yerel ve ulusal düzeyde çalışmalar yapılmaktadır." şeklinde konuştu.
Dr. İmren konuşmasını şu şekilde tamamladı; "Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan "Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğunu Geliştirme Programı" hedefi, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında toplumun fiziksel aktivite düzeyinin arttırılmasının sağlanması için yerel yönetimler ve medyanın rolünün işlenmesi, iş yerinde fiziksel aktivitenin teşviki, okullarda fiziksel aktivitenin arttırılması, paydaşlarla işbirliğinin sağlanması ve farkındalığın arttırılması amacıyla gerçekleştirilen "Fiziksel Aktivite Çalıştayı" sonuç bildirgesi, DSÖ Avrupa Bölgesi 2015-2025 Fiziksel Aktivite Stratejisi (taslak) Dokümanı doğrultusunda çocuklarımıza ve gençlerimize düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak sağlıklarının korunması, gelecekte sağlık sistemimiz üzerinde oluşabilecek potansiyel yükün azaltılması için Bakanlığımız tarafından Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde 5.6. ve 7. sınıflarda seçmeli spor ve fiziki etkinlik dersini açan ve/veya "bisiklet modülü" dersini uygulayan okullara protokol ile bisiklet desteği sağlanacaktır."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -