Okul kıyafetlerinin tekelleştirilmesine tepki!

Okul kıyafetlerinin belli başlı mağazalarda satılması giyimci esnafının tepkisine neden oldu. Giyimci esnafı kıyafetlerin tekelleştirilmesine tepki gösteriyor.

VAN 15.09.2013 11:48:29 0
Okul kıyafetlerinin tekelleştirilmesine tepki!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Okul kıyafetlerinin tekelleştirildiğine dikkat çeken giyimci esnafı, kendilerinin ve halkın mağdur edildiğini ifade ettiler.

 

Geçmiş yıllarda okul sezonunda işlerinin hareketlendiğini belirten küçük esnaf, son iki yıldır her okulun kendine göre elbise belirlediğini ve bunun belli mağazalara ihale yoluyla verildiğini belirterek, bu kadar insanın birkaç mağazanın insafına bırakılmasına tepki gösterdiler.

 

Okul elbiseleri büyük mağazaların tekelinde!

Okul kıyafetlerinin özelleştirilmesinin küçük esnafı tamamen ortadan kaldırmaya yönelik bir operasyon olduğunu söyleyen giyimci Şevket Sayın, "Önceleri her esnaf, ailelerin maddi durumlarına göre elbise çeşitlerini getiriyordu. Hem ailelerimiz faydalanıyordu hem de küçük esnafımız bu pastadan küçük de olsa bir pay alıyordu. Şimdi ise bu tamamıyla büyük mağazaların tekeline bırakıldı. Bunlar ise kendi belirledikleri fiyatlarla bu elbiseleri halka satıyorlar. Bu durum özellikle gelir düzeyi düşük olan ve öğrenci sayısı fazla olan ailelerimizi zor durumda bırakmaktadır. Mağazalarda Barkot sistemi olduğu için hiçbir şekilde pazarlık yapma şansınız yoktur. Tamamıyla mağazaların insafına bırakılmış." dedi.

 

"Bu yüzden çocuklarını okutamayan aileler var"

Öğrenci velilerinin bir şekilde bu kıyafetleri almak zorunda kaldıklarını vurgulayan Sayın, kimi aileler sırf bu yüzden çocuklarını okutamamakta, hatta okuldan dahi alabilmektedir. Bu ise hem velilerimizi zor durumda bırakmaktadır, hem de biz esnaflar için büyük bir ekonomik kayıptır. Talebimiz okul kıyafetlerinin sadece büyük mağazalarda değil. Her tarafta satılmasıdır." ifadelerini kullandı.

 

"Büyük esnaf büyürken küçük esnaf eziliyor"

Geçmiş okul sezonlarında buraların çok canlı olduğunu ifade eden Sayın, "Şu anda sizler de görüyorsunuz, tabiri caizse bizler sinek avlıyoruz. Bu hem velilerimiz için hem de esnaf için ciddi bir sıkıntıdır. Bu bizleri mağdur ediyor. Sadece büyük esnaf daha da büyürken küçük esnaf ezilip kalıyor." diyerek tepkisini dile getirdi.

 

Yetkililere çağrıda bulunan Turan Aras da, eskisi gibi okul elbiselerinin her tarafta satılmasını istedi.

 

Sadece büyük mağazaların bu işin kaymağını yediklerini belirten Aras, "Sadece büyük mağazalar kazanıyor. Bu yüzden okul sezonu olmasına rağmen işlerimiz çok durgundur. Bizler geçmişte olduğu gibi okul kıyafetlerinin her yerde satılmasını istiyoruz." diye belirtti.

 

Okul kıyafetlerinin belli mağazalara verilmesinin büyük bir hata olduğunu ve maliyeti de iki katına çıkardığını belirten esnaf Faruk Sarı ise, "Okul kıyafetleri birkaç mağaza ile sınırlı tutulduğu için halk çok büyük bir sıkıntı içerisindedir." şeklinde ifade etti.

 

"Elbiseler iki katı fiyatına satılıyor"

Bir yelek, bir gömlek ve bir pantolonun 70-80 liraya satıldığını söyleyen Sarı, "Ancak okul elbisesi serbest piyasa da olsa 30-40 liraya bu elbiseler alınabilir. Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrımız okul elbiselerinin her tarafta satılmasına fırsat vermesi ve bunu fırsatçıların elinden çıkarmasıdır. Van'ın nüfusu bir milyonun üzerindedir. Bu kadar insanın sadece 4 mağazanın insafına bırakılması zulüm ve hakarettir. Van'da 5 binin üzerindeki esnaf bu sezonu beklerken, bunun 4 kişiye paylaştırılması hiçbir şekilde doğru değildir." diyerek yapılanlara sert bir şekilde tepki gösterdi. (Murat Dalgın/Sedat Karatay-İLKHA)