Öcalan'ın Modeli: Devletsiz Çözüm!

Öcalan: “Kültürel İslam, toplumsal değer taşıyor ama siyasal İslam ve dincilik, toplumu boğdu”

VAN 8.04.2013 14:04:04 0
Öcalan
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çözüm sürecine girilmesiye birlikte Nevruz'da silahlı mücadelenin bittiğini ilan eden Öcalan'ın ayrı devletten vazgeçtiği belirtilmişti. Öcalan'ın kafasındaki yeni modelin sırları da ortaya çıkmaya başladı.

PKK’lıların çıkışıyla ilgili İmralı’da MİT yetkililerinin görüştüğü Abdullah Öcalan, Türkiye’deki Kürtler için önerdiği “Demokratik Özerklik” tezi ile İran, Irak ve Suriye’yi kapsayacak dört ülkede yaşayan Kürtler için gündeme getirdiği, “Kürt Demokratik Konfederalizmi” tezini güncelledi.

KONFEDERALİZM ÖNERDİ

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre silahlı güçlerin çekilmesiyle ilgili BDP aracılığıyla Kandil yönetimine mesajlarını ileten Öcalan, “siyaset stratejisi belgesi” başlığı ile yeni düşüncelerini aktardı. Kandil yönetimi ise çerçevesi Öcalan tarafından çizilen stratejiyi deklare etti.

Kürt sorununun çözümü için “devletsiz” çözüm öneren Öcalan,“Kürt Demokratik Konfederalizmi” ile sorunun aşılacağını savundu. Kürt konfederalizminin ileride Avrupa Birliği (AB) gibi bir sisteme dönüşebileceğini anlatan Öcalan, sistemin, “Demokratik Ortadoğu Konfederalizmi”ne gidebileceğini aktardı. Öcalan, mektubunda, kendilerine anayasada engel çıkarılmayacağına inandığını ise, “Gelen devlet heyetiyle bu konularda mutabakata vardık. Şimdi bu mutabakatın AKP tarafından sindirilmesi ve pratikleşmesini bekliyorum” sözleri ile aktardı.

MİSAK-I MİLLİ KORUNUYOR

Öcalan’ın tarif ettiği, demokratik özerkliğin üst aşaması olacak,“Demokratik Ortadoğu Konfederasyonu”, Misak-ı Milli sınırlarına dokunmuyor, devlet kurma amacı taşımıyor. Sisteme göre, devlet, Kürtlerin siyasi varlıklarını tanıyacak. Dört ayrı ülkede yaşayan Kürtler arasında devletsiz yerel yönetimler oluşturulacak, kendi aralarında siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkiler geliştirilecek, Türkiye Kürtleri ise önderlik rolü oynayacak.

Öcalan, mektubunda, reddettiği dört temel olguyu, “Cinsiyetçilik, milliyetçilik, dincilik ve pozitivist bilimcilik” olarak sıraladı. Nevruz mesajında vurguladığı, “İslam kardeşliği”ne de mektubunde açıklık getiren Öcalan, “Kültürel İslam, toplumsal değer taşıyor ama siyasal İslam ve dincilik, toplumu boğdu” ifadesini kullandı.

SORUN ÇÖZÜLSÜN CANIMI BİLE VERMEYE HAZIRIM

Diyarbakır’ın ardından dün Batman’a gelen AK Parti’li 45 milletvekili esnafı ziyaret etti. Milletvekilleri Batman’ın girişinde bir sosyal tesiste davul-zurnayla karşılandı. Burada partililer tarafından karşılanan vekiller, daha sonra davul-zurna eşliğinde halay çekti. 

Ak Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, Rize Milletvekili Hasan Karali, Kastamonu Milletvekili M.Gökhan Gülşen, Tokat Milletvekili Zeyd Aslan ve Batman Miletvekili Ziver Özdemir’den oluşan grup, gezilerine kent merkezindeki Cumhuriyet Mahallesi’nden başladı.

Daha sonra esnaf gezilerine devam eden milletvekilleri esnaf Adnan Demir ile sohbet etti. Esnaflarla zaman zaman Kürtçe konuşan Ahmet Aydın, sıcak karşılandı. Demir, “Sizi bu şekilde, barış için bu bölgede görmek bizi çok mutlu etti. Şu an o kadar heyecanlıyım ki, mağazaya şu an ateş girse hatta ben öleyim. Yeter ki bu bölgeye barış gelsin. Bunu daha önce Maliye Bakanı sayın Şimşek’e de söyledim. Sizden beklentimiz çok büyük. Biz gerçekten kardeşiz. Bunun için ne gerekiyorsa yapın lütfen. Sorun çözülsün canımı vermeye hazırım” dedi.


internethaber