Öcalan: Süreci bitiren taraf olmayacağız

Abdullah Öcalan ile görüşen kardeşi Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan'ın sürece ilişkin, 'Eğer devlet heyeti gelmez ise, zannederim onlar açısından süreç bitmiştir ve dolayısı ile bizim açımızdan da biter' dediğini belirtti.

VAN 23.10.2013 11:46:13 0
Öcalan: Süreci bitiren taraf olmayacağız
Tarih: 01.01.0001 00:00

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşen kardeşi Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan'ın sürece ilişkin, "Bu aşamada sürecin devamı için ben hazırım. Zaten gereken bazı şeyleri devlet heyetine aktardım. Devlet heyeti hala bana dönüş yapmadı. Gelir mi gelmez mi bilemiyorum. Benim açımdan süreç yeni bir yapı ile yeni bir şekil ile devam etmeli. Şayet devlet heyeti gelirse onlar ile tartışırız ve sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğini onlar ile konuşuruz. Eğer devlet heyeti gelmez ise, zannederim onlar açısından süreç bitmiştir ve dolayısı ile bizim açımızdan da biter" dediğini belirtti. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile dün İmralı Adası'na giderek görüşen kardeşi Mehmet Öcalan, görüşmenin ayrıntılarını DİHA'ya anlattı. Görüşmede PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın hem devam eden sürece hem de yaklaşan yerel seçimlere ve HDP'nin 27 Ekim'de yapacağı kongre hakkında değerlendirmelerde bulunduğunu aktaran Mehmet Öcalan, Öcalan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve Kandil'den gönderilen mektupların kendisine ulaştığını söyledi. 

'Devlet heyeti gelirse ona göre değerlendirip konuşuruz'

PKK Lideri Öcalan ile kapsamlı bir görüşme yaptıklarını belirten Mehmet Öcalan, Öcalan'ın, "Bir senelik süreç benin açımdan 15 Ekim'de bitmiştir" dediğinin söyledi. Mehmet Öcalan, Öcalan'ın "Bir senedir bu süreç tartışılıyor herhalde. Bu süreçte ne asker ne de gerilla ölmediği için memnunum, herhalde halk da memnun. Bundan sonra süreç nasıl gidecek bu aşamada tahmin edemiyorum. Süreçte birinci aşama bitmişse ikinci aşamanın daha kapsamlı ve derinlikli olması gerekir" dediğini söyledi. Mehmet Öcalan, Öcalan'ın Kürt sorununun demokratik ve derinlikli bir şekilde çözülmesi gerektiğini belirterek, "Tabi çözülmesi gereken sorunlar büyük ve ağırdır. Bu aşamada sürecin devamı için ben hazırım. Zaten gereken bazı şeyleri devlet heyetine aktardım. Devlet heyeti hala bana dönüş yapmadı. Gelir mi gelmez mi bilemiyorum. Benim açımdan süreç yeni bir yapı ile yeni bir şekli ile devam etmeli. Şayet devlet heyeti gelirse onlar ile tartışırız ve sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğini onlar ile konuşuruz. Yalnız şimdiye kadar gelen olmadı, gelmelerini bekliyorum. Eğer devlet heyeti gelmez ise zannederim onlar açısından süreç bitmiştir ve dolayısı ile bizim açımızdan da biter. Yani süreç ikinci aşamaya geçmezse süreç biter. Bunu bu şekilde görebilirsiniz. Süreç hakkında ne çok umutluyum ne de çok umutsuzum. Bunu herkes bilmelidir. Sürece gereken katkıyı yapacağım. Devlet heyeti gelirse ona göre değerlendirip, konuşuruz" dediğini söyledi.

'Heyette kimin olacağına BDP'nin karar vermesi gerekir'

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın İmralı'da görüşmeleri yürüten BDP heyeti içerisinde İmralı'ya gidişine izin verilmemesini de görüşmede konuştuklarını belirten Mehmet Öcalan, Öcalan'ın bu konuda, "Hükümetin BDP heyeti hakkında 'şu kişi gelecek bu kişi gelmeyecek' demesi doğru bir şey değildir. Buna BDP'nin kendi yönetiminin karar vermesi gerekir. Zannederim bundan sonra BDP kendisi karar verecek. Zaten BDP kendisi karar vermese onlar da gelmeyecek. Bu doğru bir kuraldır ve doğru bir şeydir. Ben de bunu destekliyorum" ifadelerini kullandığını söyledi. Mehmet Öcalan ayrıca Öcalan'ın, Kandil'den gönderilen mektupların kendisine ulaştığını ve bunları okuyup değerlendirdiğini söyledi. 

'Demokrasi ve özgürlüğün içimizde gelişmesi gerekir'

Yaptıkları görüşmede Öcalan'ın en çok üstünde durduğu konulardan birisinin de yaklaşan yerel seçimler ve belediye yönetimlerine ilişkin önerdiği "eş başkanlık" konusu olduğunu belirten Mehmet Öcalan, Öcalan'ın bu konuda, "Eş başkanlık sistemi gündemleşmelidir. Kadınlara uygulanan yüzde 40 kota kimseye fayda getirmez. En iyisi ve en temizi eş başkanlık sistemidir. Bunu hem gündemleştirmek gerekir hem de pratikte uygulanması gerekir. Yerel seçimde adaylarının belirlenmesi ön seçim ile yapılmalıdır. Herhangi bir yerin adayları belirlenmemiştir. Halkımızın bunu bu şekilde bilmesi gerekir. Ne Diyarbakır'ın ne de başka bir yerin adayı belirlenmemiştir. Bunun için ön seçim çok önemlidir. Seçimler demokratik olmalıdır. İki dönem belediye başkanlığı yapanların artık geri çekilmesi gerekir. Üçüncü dönemde de aday olmamalarını istiyoruz. Adalet ve hukuk uygulanmalı. Bir aileden hem belediye başkanı hem milletvekillerin çok olması doğru değildir. Kürt halkının özgürleşmesini istiyorsak, demokrasinin ve özgürlüğün içimizde gelişmesi gerekir" dediğini söyledi.

'HDP kongresine başarılar dilerim'

Öcalan'ın 27 Ekim de kongresi yapılacak olan HDP'ye de mesaj gönderdiğini belirten Mehmet Öcalan, Öcalan'ın "HDP'in bu hafta içinde kongresi yapılacak. Bundan sonra HDP'ye biraz daha ağırlık vermek gerekir ve herkesin buna katkı sunması gerekir. Bu bizim eski projemizdir. Bunu şimdi hayat geçirmeye çalışacağız. HDP kongresine başarılar dilerim" dediğini söyledi. Son olarak Öcalan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Mehmet Öcalan, Öcalan'ın herkese selam ve saygılarını ilettiğini sözlerine ekledi. 

SADIK TOPALOĞLU - DİHA