“NEREDEYSE HİÇBİR KÖYDE YOL, SU, KANALİZASYON YOK“

Van Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında yaptığı çalışmaları ve 2015 yılında yapacağı çalışmaları açıkladı. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, devir tasfiye komisyonunun kente ve halka büyük bir haksızlık

VAN 11.04.2015 10:49:16 0
“NEREDEYSE HİÇBİR KÖYDE YOL, SU, KANALİZASYON YOK“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında yaptığı çalışmaları ve 2015 yılında yapacağı çalışmaları düzenlediği bir toplantı ile açıkladı. Van Ticaret Sanayi Odası salonunda yapılan toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, HDP İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, Van TSO Başkanı Necdet Takva, ilçe belediye eş başkanları, STK temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından toplantının açılış konuşmasını Eş Başkan Çoban yaptı. Kentlerin ve toplumların gelişim süreçlerinde ortak aklın buluşmasının çok anlamlı ve önemli olduğunu belirten Çoban, halk ve kent dinamiklerinin özgürce karar aldıkları, demokratik yol ve yöntemler, demokratik ilkeler ve davranışların kent için hayati olduğunu aktardı. Nisan 2014 yılında başladıkları görevlerinin bir yılını doldurduklarını aktaran Çoban, halka hesap vermek için bir araya geldiklerini söyledi.

ÇOBAN: BÜYÜK BİR HAKSIZLIK SÖZ KONUSU
Çoban, "Yeni Büyükşehir statüsü almış bir kentin planlamasını belki de 5 yıl içerisinde yapacağımız en zor çalışmalardan biri olarak görüyoruz. Nitekim, zor da olsa hem yıl içerisinde planlamamızı bitirdik hem de olanaklarımız dahilinde azımsanmayacak çalışmalar yaptık. Van'ın büyükşehir statüsü almasıyla birlikte Valilik bünyesinde kurulan 'Devir, Tasfiye' komisyonu bu kente ve bu kentin tüm insanlarına çok büyük haksızlıklar etti. Kapanan tüm kurumların çalışma alanları bize devredilirken, araç, gereç ve taşınmazlar alakası olmayan kurumlara verildi. Bu haksızlığı defalarca kez dile getirmemize rağmen maalesef sonuç değişmedi. Açıkçası bu kentin dinamikleri ve kurumları da üzülerek belirtmeliyim ki bu konuda bir inisiyatif almadılar-alamadılar. Kentimizin birçok kurumu bu ve buna benzer durumlarda hakem rolünü almalı ve buna göre mutlaka itirazını ortaya koymalıdır. Şimdi burada herkese teker teker soralım ne istersiniz? Eminim yüzde 90'ımız yeşil alan sorununu dile getirecektir. Ancak bunu yapabilmek için yer gösterin? dersek kimse bir fikir üretemeyecektir. Çünkü kentimizde deprem sonrası yıkılan tüm kamu binalarının alanları alakası olmayan kurumlara verildi. İşte buna herkesimden yüksek bir itiraz çıkmadığı için bugün böylesi bir zorluk yaşıyoruz. Dayanışmanın, ortak fikir üretmenin ve ortak mücadele etmenin ne kadar gerekli olduğunu verdiğim örneklerden pekala hepimiz anlayabiliriz. Ama bazı şeyleri yapmak için hala zamanın geçmediğini düşünüyor, hepinizi kentimizin çıkarları için ortak hareket etmeye çağırıyorum" diye konuştu.

ÇOBAN: HERKESE EŞİT HİZMET SUNUYORUZ
Çoban açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; "Kentimizi altyapı, üst yapı, sosyal donatı alanları, kültürel, sağlık ve eğitim çalışmaları ile örnek bir model haline getirmeyi arzuluyoruz. Bunun için bir çok kurum, kuruluş ve halkın görüşlerini alarak performans programı hazırladık. Halkın önerdiği birçok fikri belediyenin projesi haline getirdik. Pperformans programına koyduğumuz hedeflerin tamamını gerçekleştirmek hatta performans tahminlerinin çok daha üzerine çıkmak gibi bir hedefimiz var.Aldığımız sorumluluğun; geçiştirici politikalarla yürütülemeyecek kadar ağır ve önemli olduğunu biliyoruz. 
Bu nedenle yaşanabilir ve sürdürülebilir bir şehir yaşamı için ekonomik, sosyal, kültürel ve fiziki tüm konuları bir konspet içerisinde tartışmamız gerekiyor. Demokratik, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü olarak tanımladığımız paradigmamızın gereği olarak kent yaşamının tüm alanlarına dokunmak, iyileştirmek istiyoruz. İlkeler ortaya koyarken sadece belli bir çalışma alanı ile sınırlı değil, bu kentte yaşayan herkesin yarar göreceği çalışmalar yapmak istiyoruz. Yeşil alan, altyapı, üstyapı, sosyal donatı alanları, kadın, gençlik ve dezavantajlı grupları içerisine alan bir çalışma bütünlüğü ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. 4 yıl içerisinde yapacağımız tüm projeler de biraz önce saydığımız bütünlük içerisinde olacaktır."

"NEREDEYSE HİÇBİR KÖYDE YOL, SU, KANALİZASYON YOK"
Van'ın çok büyük problemlerinin olduğuna işaret eden Çoban, "Kentimizin çok büyük problemleri var. Kent yaşamına doğrudan yansımayan ama 20 yıl boyunca çözülemeyecek kadar ağır sorunları var kentimizin. Hem seçimden önce hem de yıl boyunca gittiğimiz her köy, her ilçemizde bu sorunların bire bir şahidi olduk. Kentimizde 1050 köy var. İstisnasız neredeyse tüm köylerimizin su, yol, kanalizasyon, taziye evi sorunları var. Bu ne demek biliyor musunuz? 5 yıl içerisinde 1050 köye yol, su, kanalizasyon götürmemiz gerekiyor. Peki 80 yıldır çözülemeyen bu sorunların 5 yıl içerisinde ve bu kadar dar bütçe ile yapılabilirliği var mı? elbette hayır. Öncelik ve hakkaniyet politikasını işletmemiz dışında hiçbir seçeneğimiz yok. Halkımızın bilmesini isteriz ki, belediyemize gelen her kuruş acil olandan yukarıya doğru mutlaka bir hizmete dönüşecektir." dedi.

ÇOBAN'DAN KADINLARA ÇAĞRI
Çoban son olarak kentli kadınlara şu çağrıyı yaptı; "Kentimizin tüm kadınlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Biliyorsunuz son dönemlerde kentimiz sürekli kadın intiharları ve cinayetleri ile anılmaya başlandı. Tüm kadınlara çağırımız şudur: 
Lütfen bu yola başvurmayın! Başvuracağınız yer Van Büyükşehir Belediyesi yada kendi kurumlarınızdır. Bu cinayetleri ancak böyle önleyebilir ancak böylesi güçlü bir irade ile karşı çıkabiliriz."

KAYA: KAÇAK SARAYIN 1 YILLIK PARASI 5 YIL BİZE YETER!
Çoban'ın konuşmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre ve VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu belediye çalışmaları ve projeleri ile ilgili bir sunum yaptı.
Son olarak Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, büyükşehir ve VASKİ'nin 1 Nisan-31 Aralık 2014 mali raporunu sundu. Kaya, 'Van Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de en yüksek bütçeye sahip il' olduğu yönünde iddiaların ortaya atıldığını belirterek, "Özelikle aday adaylığı sürecinde iktidar partisinin milletvekilleri tarafından Cumhuriyet tarihinde Van'a gelen paranın 1 yılda Van'a getirildiği iddia edildi. Biz sadece şunu söylüyoruz, 1 yıl içerisinde kaçak saraya harcanacak parayı 5 yıl için bize gönderin bu bize yeter" dedi. Van'ın şuan ki nüfusunun 1 milyon 100 bin olduğunu aktaran Kaya, "Bu kuruma gelen her kuruş para bu halkın parasıdır. Dolayısıyla kentin nüfusunun tamamının bu paranın nereye gittiğini ve nereye harcandığını bilmeye hakkı vardır. Biz her zaman şeffaflık ilkemiz gereği bu sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 
/ Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -