Nemrut’u turizme kazandırma çalışmaları başladı

Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırları içinde Van Gölü kıyısında yer alan Nemrut dağı bölgesinin turizme kazandırılması için çalışmalar başlatıldı. Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, son olarak Bitlis Valisi Okta

VAN 28.05.2021 10:05:41 0
Nemrut’u turizme kazandırma çalışmaları başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Nemrut dağı bölgesinde 2019 yılında yüklenici firma tarafından yer yer yapılan beton yapılar tepkilere neden olmuştu.

TEPKİLER ETKİLİ OLDU

Vangölü Aktivistleri Derneği başta olmak üzere Bitlis ve Van’dan sivil toplum örgütlerinin tepkisi Ankara’da karşılık bulmuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından yürütülen görüşmeler sonunda Nemrut bölgesinde başlatılan beton yapılaşmanın durdurulması, ziyaretçiler için bölge dışındaki bir alanda bir karşılama merkezinin oluşturulması kararı alınmıştı.

TURİZME KAZANDIRMA ÇALIŞMALARI

Şimdi de Nemrut’un turizme kazandırılması için çalışmalar yürütülüyor.

İlk olarak Nemrut Kalderası'nın hassas alan olarak yükseltilen koruma statüsünü ve alandaki faaliyetleri düzenlemek için yapılması gereken yönetim planı üzerinde bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Başkan Yardımcısı Ali Emrah Dağer, BETAV'dan Sabite Müftügil, Nurdoğan Oto, Mimar Devrim Çimen, Milli Parklar ve TVK'dan yetkililer katıldı.

BİTLİS VALİSİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, önceki gün de konuyla ilgili olarak Bitlis Valisi Oktay Çağatay ile görüştüklerini söyledi.

Yönetim planı hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Özel, şöyle dedi:

“Bitlis Eğitim Tanıtma Vakfı (BETAV) yetkilileri ile Bitlis valimiz sayın Oktay Çağatay'ı ziyarette bulunduk. Sayın valimizle yaptığımız istişareler ile Nemrut Kalderası’nın yönetim planının oluşturulması ve halkın daha etkin kullanması için görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Valimize üzerinde ‘Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın’ yazılı tişörtümüzü hediye ederek, vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ettik.”

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Nemrut bölgesinin turizme kazandırılması çalışmalarının süreceğini ifade eden Özel, şunları kaydetti:

“Van Gölü havzasının sahip olduğu zenginlikler göz önünde bulundurulduğunda turizm açısından oldukça önemli bir merkez olduğu ve bunun doğru bir şekilde çalışılması ile bölgemize önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu kapsamda, Van Gölü havzasının en önemli zenginliklerinden biri olan Nemrut Kalderası’nın tanıtılması, korunması ve turizme kazandırılması ile birlikte bölgeye ekonomik olarak katkı sağlanması amacıyla yaptığımız çalışmalar da devam edecek. Van Gölü havzasında özellikle Bitlis il ve ilçelerinde önemli faaliyetler yürüten ve bize destekler sunan BETAV yönetim kurulu üyelerine de ayrıca teşekkür ediyoruz. Van Gölü havzası tarihi, doğal ve kültürel olarak oldukça zengin bir bölgedir. Vangölü Aktivistleri olarak bu zenginliklere sahip çıkmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için farklı etkinlikler ve çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.”