Nemrut’a dikkat çekildi

Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından sosyal medyada başlatılan çalışmayla Van Gölü havzası için önemli bir değer olan Bitlis’in Tatvan ilçesindeki turistik Nemrut kalderasına dikkat çekildi.

VAN 18.11.2021 12:15:55 0
Nemrut’a dikkat çekildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından bir süredir Van Gölü havzasında yer alan turistik alanların tanıtımının yapıldığı “Dikkat Köşesi”nde bu hafta Tatvan’daki Nemrut kalderasına yer verildi.

HAVZA İÇİN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI 

“Dikkat Köşesi” adı altında sosyal medyada başlatılan ve önemli ölçüde tıklanma oranına ulaşan çalışmada Nemrut, şöyle tanıtılıyor:
“Nemrut Kalderası;
-Yer Yüzü cenneti olarak bilinen Dünyanın ikinci Türkiye'nin en büyük krater gölünü bulundurmaktadır. 
-Bitki ve hayvan varlığında endemik türler barındırmaktadır.
- Birçok koruma statüsüne ve ödüle sahiptir. Kesin korunacak hassas alan, Ramsar Sulak Alanı, EDEN mükemmeliyet ödülü ve Jeopark olarak UNESCO’ya dahil edilmesi için çalışmalar devam ediyor.
-Kaldera, volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik yer şeklidir.”

DERNEĞİN NEMRUT İÇİN YAPTIĞI ETKİNLİKLER

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, şimdiye kadar Nemrut kalderası için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bu çalışmaları sosyal medyadaki tanıtım ve dikkat çekme faaliyeti ile sürdürdüklerini ifade eden Özel, şunları aktardı:
“Nemrut Kalderasına geçtiğimiz yıl dökülen betonun kaldırılması yönünde çalışmaları yürütüp, bölgede bulunan sivil toplum kuruluşları ile birlikte bir basın bildirisi yayımlayıp bu sorunun çözülmesine katkı sunduk. Nemrut Kalderası’nın tanıtımı ve korunması için yaptığımız çalışmalarda DAKA işbirliği ile Nemrut’tan Nemrut’a Bisiklet Turu, Nemrut Kalderası Çanak Yürüyüşü ve Nemrut Kalderası çevre temizliği gibi etkinlikler düzenledik.”

“ALAN YÖNETİMİ OLMALI”
Nemrut’un korunması ve turizme daha elverişli hale getirilmesi için bazı önlemlerin alınması ve vatandaşın da buna dikkat etmesi gerektiğini belirten Özel, şunları kaydetti:
“Van Gölü Havzasının en önemli yerlerinden biri olan bu eşsiz alanın korunması, gelecek nesillere temiz, korunaklı ve daha etkili bir şekilde aktarılması için çalışmalarımız devam edecektir. Herkesten de kalderanın korunması için duyarlılık bekliyoruz. Nemrut Kalderası, piknik ve mesire alanı değildir. Ekosistemi bundan dolayı zarar görmektedir. Bu nedenle de alan yönetimi ve kontrollü giriş ve düzenleme gerekiyor.” 
Özel Haber: Adil HARMANCI