Nemrut Kalderası için ikinci kez toplandılar; 'Doğal yapı tahrip edilmemeli'

Vangölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde Bitlis Nemrut Kalderası'ndaki beton yapılaşmanın durdurulması ve kaldırılması amacıyla Bitlis’teki STK’lar ile çevrim içi ikinci bir toplantı yapıldı. Toplantıda, havza turizmi için

VAN 22.12.2020 11:01:11 0
Nemrut Kalderası için ikinci kez toplandılar; 'Doğal yapı tahrip edilmemeli'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Gölü yakınlarında bulunan ve bölgenin turizmi için önemli bir katkısı olan tatlı su gölleri, buhar bacaları ve buz mağarasıyla ünlenen Nemrut dağı bölgesinde geçen yıl tuvalet ve benzeri ihtiyaçlar için inşaat çalışmaları başlatıldı.
İnşaat çalışmalarının bölgeyi betona çevireceğini ve doğal yapısını bozacağını belirten çevreciler ve turizm sektöründe yer alan STK’lar ise kısa sürede buradaki yapılaşmaya tepki göstererek çalışmaların durdurulmasını ve döküntülerin temizlenmesini istedi.
Bunun üzerine Bitlis Valiliği çalışmaların durdurulması kararı aldı ancak geçtiğimiz günlerde buradaki inşaat çalışmaları yeniden başladı.

TEPKİLER DE YÜKSELDİ

Ancak çalışmaların yeniden başlaması, beraberinde tepkilerin de yükselmesini getirdi.  
Vangölü Aktivistleri Derneği, geçtiğimiz hafta Bitlis Eren Üniversitesi ve ildeki sivil toplum örgütleriyle çevrim içi toplantı gerçekleştirerek alternatif çözümler üzerine fikir alışverişinde bulundu.

İKİNCİ TOPLANTI YAPILDI

18 Aralık günü de yine Vangölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde ikinci bir çevrimiçi toplantı düzenlendi.
Toplantıya Vangölü Aktivistleri Derneği, Tatvan TSO, Bitlis Barosu, Bitlis HUDER, Bitlis İHH ve Bitlis Birlik Vakfı temsilcileri katılarak görüşlerini dile getirdi. 

KALDERA DIŞINDA BİR ÇÖZÜM

Açıklama yapan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, bir önceki toplantıda da dile getirdikleri gibi, kaldera dışında bir çözüm için çalıştıklarını söyledi.
Özel, “Kamuoyunu yaralayan betonlaştırmayı, STK’larla istişare etmeye devam ediyoruz. Kaldera dışında alternatif çözüm noktaları için sürdürülebilir çalışmalar hazırlıyoruz. Ne olacaksa kaldera dışında olmalı, havza turizmi için çok önemli olan kalderanın doğal yapısı tahrip edilmemelidir” diye konuştu.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi