Necdet Takva; En büyük vaadimiz dürüstlüğümüz

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan adayı Necdet Takva ile çok özel söyleşi: Takva’nın, samimi, içten bir şekilde verdiği cevaplarda, bugüne kadar belki duymadığınız özelliklerini de bulacaksınız.

VAN 15.04.2013 11:04:34 0
Necdet Takva; En büyük vaadimiz dürüstlüğümüz
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan adayı Necdet Takva ile çok özel söyleşi:

Takva’nın, samimi, içten bir şekilde verdiği cevaplarda, bugüne kadar belki duymadığınız özelliklerini de bulacaksınız.

 Mesela Takva, kitaplara ne kadar ilgi duyar, sinema ve tiyatroya gider mi, hiç siyasetçi olmak istedi mi? İşte bu söyleşide bunların cevapları ve özgün, sade ve halk diliyle konuşan bir ekonomistin dünyasına tanıklık edeceksiniz.

 

Neden vatso’ya aday oldu?

Siyasete girmek istiyor mu?

VATSO’da nasıl bir değişim öngörüyor?

Ekonomistlerin kültür sanatla ilişkisi ne olmalı?

Kimlerle diyalog içinde, nasıl bir yöntemle seçime hazırlanıyor?

VATSO’da en çok hangi uygulamaya isyan etti?

Microsoft, Apple ve Mercedes firmalarını neden örnek gösterdi?


Tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını MEDYAVAN’ın bu özel söyleşisinde bulacaksınız.

İşte söyleşide bulacağınız bazı konu başlıkları:

Biz kimsenin emrine girmeyiz

Siyasate bulaşmış sanayiciler Ortadoğu klasiğidir!

Bulunduğum konuma siyasetle gelmedim

Yeni bir bahar niye gelmesin ki?

Vatso demek aidat demek değildir!

En büyük vaadimiz dürüstlüğümüz

Herkesin herkesimin ayağına gidiyoruz!

 

1-NEDEN SİYASETTE ADAYLIK DEĞİL DE, VATSO ADAYLIĞINI DÜŞÜNDÜNÜZ? HER KATMANA HİZMET İÇİN SİYASET DAHA İYİ BİR KULVAR DEĞİL Mİ?

Modern dünyada sanayiciler, üreticiler siyasetle pek fazla uğraşmazlar, onlar sahip oldukları firmaları uluslararası arenada yarıştırırlar. Siz hiç Microsoft’un, Apple’ın yada Mercedes-Benz sahibinin yada CEO’sunun siyasete girdiğini duydunuz mu? Onlar ürettikleri ürünlerle dünyada gündem oluştururlar. Batı toplumlarında ekonomi dünyasında bulunan yöneticiler yada firma sahipleri siyasete iştirak etmezler.

Siyasate bulaşmış sanayiciler Ortadoğu klasiğidir!

Siyasete bulaşan sanayici yada tüccarlar klasik geri kalmış yada Ortadoğu toplumlarında görülür. Çünkü güçlerini kendi ürettikleri ürünlerle değil siyasetle elde etmişlerdir zenginlikleri korumak yada daha da fazlalaştırmak için devletin olanaklarına göz dikerler. Bu toplumlarda siyaset güç ya da zenginleşme aracıdır. Modern dünyada ise siyasetçinin görevi toplumun genel faydasına olan değerleri yaratmaktır.

Bulunduğum konuma siyasetle gelmedim

Benim hayata bakışım ve anlayışım modern tarzdır. Bende yıllardır bu kentin ekonomi dünyası içindeyim siyasetle gelmedim oralara ekonomik bilgim ve hizmetlerimde yer aldım. Siyasete aday olsaydım herhangi bir partinin gençlik kollarına girer yada partiye üye olur oradan siyasetin basamaklarında yükselirdim.

DEĞİŞİMİ YAKALARSAK SİYASET BİZE HİZMET EDER

Ama biz kentimizde ekonomide bir değişim yaratırsak, üretimi geliştirirsek siyaset o zaman zaten bize hizmet eder hale gelir. Deneyimlerimizi arkadaşlarımızla birlikte ekonomi aktörlerinin hizmetinde değerlendirme amaç ve gayesindeyiz. Elbette ki siyaset yaparak daha geniş kitlelere hizmet edilebilir. Ancak biz ekonomi dünyasına hizmet etmenin kendi açımızdan daha uygun ve doğru bir tercih olduğunu düşünmekteyiz.

2-VATSO, SİZİN İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİDİR, VATSO, VAN İÇİN YENİ BİR BAHAR OLABİLİR Mİ?

Yeni bir bahar niye gelmesin ki?

Van Ticaret ve Sanayi Odası iş dünyamızın en önemli temsil merciidir. Kentimizin özellikle ekonomik sorunlarının çözümünde etkin rol alabilecek, tüccar ve sanayicimizin önünü açacak, yatırımlarını destekleyecek, yeni yatırımların ilimize gelmesinde etkin rol alacak ve herkesin bir araya gelebildiği, kendisini rahatlıkla ifade edebildiği bir ortaklaşma, bir buluşma noktası olması gereken kurum olduğu için önemlidir.

Yeni bir bahar yeni bir diriliş

Yeni bir bahar demek yeniden dirilmek yaşamın yeniden başlaması demektir. Bu noktada bizde kentimizdeki ekonomik yaşamını yeniden diriltmek hak ettiği noktaya getirmek için aday oluyoruz. Bu bahar rüzgârlarını yeniden estirmeye güç ve bilgiyi kendimizde görüyoruz. Dolaysıyla neden yeni bir bahar gelmesin ki?

3-BİR SEYYAR SATICI, PİR PAZARCI, BİR İŞÇİ İÇİN VATSO NE İFADE EDER, YANİ ONLARA DA FAYDASI VAR MI, YOKSA VATSO BİR TÜSİAD GİBİ ZENGİNLER KULÜBÜ MÜ?

Vatso üyeliği sadece aidat ödemekle olmaz!

Ticaret ve Sanayi Odası Tüccar ve Sanayicinin kayıtlı olduğu bir Oda konumunda bulunmasına rağmen kentin tüm ekonomik yaşamını etkileyebilecek güce ve birikime sahip bir kurumdur. Tüccar ve Sanayicimizin zenginliği elbette ki toplumun tüm katmanlarına olumlu yansıyacaktır. Kentin ekonomik zenginliği seyyar satıcının, pazarcının, işçinin zenginliği anlamına gelecektir. Ticaret ve Sanayi Odasını zenginler kulübü olarak lanse etmek haksızlık olacaktır. Zira ekonomik hayatın her kesiminde var olan bir kurumdur. Üyelik zorunludur ve kamu kurumu niteliğinde bir meslek odasıdır. Bu nedenle VATSO bir kulüp olmanın ötesinde daha fazla şeyi ifade eder.

 TÜCCARA BU KONUDA DERTLİ!

Oda sadece aidat toplayan bir kurum olmamalı!

Ancak bir eksikliği tespit etmek lazım. Ticaret ve Sanayi Odası üyeliği zorunluluktan çok gönüllü bir organizasyon mantığında olmalı, ayrıca üyeler Odaya kayıtlı olmanın kendilerini ayrıcalıklı kıldığını hissetmeliler. Yoksa sadece aidat bağı ile sürdürülebilir bir ilişki biçimini biz reddediyoruz. Şikâyette burada. ‘Oda bizden aidat almanın ve belge satmanın dışında hiçbir fonksiyon üstlenmiyor’ diyor tüccar. Bu eleştiri doğrudur. Biz de bunu tersine çevirecek bir hareket olarak onların huzurundayız. Tüccara verdiğinden fazlasını iade etme gibi bir iddiamız var.

4 -SİZİN EN BÜYÜK İDDİANIZ NEDİR, SİZİ FARKLI KILAN UNSURLAR NELERDİR, HANGİ VAATLARLE ÖN PLANA ÇIKIYORSUNUZ?

BELLİ BİR ZÜMRENİN, POLİTİKANIN EMRİNE GİRMEYİZ

EN BÜYÜK VAADİMİZ DÜRÜST OLACAĞIZ!

Bizim en büyük iddiamız bu kente politik, sosyal ve ekonomik tartışmaların uzağında herkesin ortaklaşabileceği, bir kurum yaratmak. VATSO bunun için en ideal kurum konumundadır yeter ki ön yargılarımızdan arınalım. Farklılığımız şudur; genç beyinlerle tecrübe sahibi beyinleri harmanlayarak dinamik, yenilikçi ve geniş bir vizyona sahip herkesimden insanın bulunduğu organizasyona sahip olmamızdır. Bizim iş dünyamıza en büyük vaadimiz onlara karşı dürüst davranacağımızı, sadece ve sadece onların hizmetinde olacağımızı, asla çıkar çatışmalarının içinde yer almayacağımızı, Oda' nın belli bir zümrenin veya politik düşüncenin emrine girmesine asla izin vermeyeceğimize dair verdiğimiz söz, taahhüdümüzdür.

5-BÜYÜKŞEHİR STATÜSÜ KAZANAN VAN İÇİN, VATSO NE TÜR KATKILAR SUNABİLİR?

NASIL BİR BELEDİYECİLİK OLMALIDIR.

Van yaşadığı depremler sonrası yeniden yapılanma sürecine girmiştir. İlimizin bu dönemde Büyükşehir statüsü alması da kentimiz için önemli bir şans olmuştur. VATSO’nun yapacağı katkı; şehrin kentleşmesinde önemli rol oynayan ekonomin gelişmesinde ciddi rol alıp değerler yaratmaktır.  Büyük organize sanayilerin kurulmasında tarımsal üretimin gelişmesine yönelik projeler üretip büyükşehire yakışan bir ekonomik yaşam modeli oluşturmalı.

MODERN VE YAŞANILABİLİR BİR KENT ÖZLEMİ

Yerel yönetimin nasıl olması konusunda VATSO kesinlikle hiçbir politik fikre ortak olmadan nasıl bir belediyecilik nasıl bir belediye başkanı olması gerektiği konusunda kriterlerini önceden ortaya koymalıdır. Bizim talebimiz herkesin oy kaygısı taşımadan kentin yeniden yapılanmasında modern ve yaşanabilir bir kent yaratılmasına katkı sağlamasıdır.

6-VATSO ADAYLIK SÜRECİNDE FARKLI KESİMLERLE DİYALOGUNUZ NASIL, SİZİN GİBİ DÜŞÜNMEYEN PLATFORMLARLA İLİŞİKİLERİNİZİ NASIL DÜZENLİYORSUNUZ?

HERKESİMİN AYAĞINA GİDEREK DESTEK İSTİYORUZ

Daha öncede söylediğim gibi VATSO  hepimizin ortaklaşabileceği ve bir araya geleceğimiz bir kurum olma konusunda en doğru yerdir. Amacımız politik fikirleri, hayata bakış açıları, inançları ne kadar farklı olursa olsun herkese ulaşmak ve onları VATSO çatısı altında birlikte hareket ettirmektir.  Bunun için her kesimin ayağına giderek desteklerini istemekteyiz.  Şu ana kadar gördüğümüz teveccüh ve kurduğumuz ekibimizle bu düşüncemizin başarılı olduğu konusunda oldukça ilerleme sağladığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.

7- SİZ AYRICA EKONOMİDE DEĞİŞİM HAREKETİ İSMİYLE KURULAN BİR YENİ OLUŞUMA DA ÖNCÜLÜK EDİYORSUNUZ, BUNUN  VAN  İÇİN KATMA DEĞERİ NEDİR?

Biz değişimden yana olduğumuzu ve kurumların yönetiminin tek kişi hâkimiyetinden çıkarılarak ekip ruhu ile yönetilmesi gerektiği düşüncesi ile hareket etmekteyiz. Bu nedenle ekibimizle birlikte daha kurumsal, daha etkin bir şekilde yol almak için Ekonomide Değişim Hareketini kurduk.

DEĞİŞİME ORTAK OLMAYA DAVET EDİYORUM

Hareketimiz tamamen Oda üyesi gönüllü işadamlarımızdan kurulmuş bir harekettir. İlimize katma değerine gelince ortaklık kültürünün gelişmesine, farklı fikir ve düşüncelerin bir araya gelmesine, kurumsallaşmaya ve yeniliğe katkı sağlayacağına inanıyoruz. Şimdiden toplumdan aldığımız olumlu reaksiyon bizleri oldukça mutlu etmiştir. Herkesi bu harekete katkı sunmaya davet ediyorum. Aracılığınız ile herkese “Gelin Hep Birlikte Değişime Ortak Olalım” diyorum.

8-EKONOMİDE DEĞİŞİM HAREKETİNİN BİR SLOGANINDA “KENTİN SAKİNİ DEĞİL, SAHİBİ OLUN” DENİLİYOR. BU YEPYENİ BİR YAKLAŞIM. BUGÜNE KADAR YÖNETİME UZAK KALANLAR İÇİN BİR DAVET MİDİR, NEDİR BURADA Kİ MAKSAT VE EYLEM PLANI?

KENTİN SAHİBİ OLMAK BELİRLEYİCİ OLMAKTIR

Biz kimseyle kavga etmeden, tartışmadan herkesle sadece bu kentin gelişmesi ve kalınması için neler yapabileceğimiz üzerinde çalışıyoruz. Evet “Tüccar ve Sanayici Kentin Sakini Değil Sahibi Olmalı” diyoruz. Çünkü Ekonomide Değişim Hareketi tüccarın ve sanayicinin teslimiyeti değil temsiliyet hareketidir. Kentin sahibi olmak belirleyici olmaktır, Bu nedenle amacımız tüccarın ve sanayicinin gücünü ve enerjisini sahiplik düzeyinde yeniden belirlemektir.

9-KENTTE YILLARCA KURUM VE KURULUŞLARDA GÖREV YAPANLARIN TEMSİLİYET KABİLİYETLERİ TARTIŞILDI, KENT VE KENTLİNİN VEKİLİ OLAN İDARECİLERDE LİYAKAT, EHLİYET VE TEMSİLİYET VASFILARI NELER OLMALIDIR?

NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞIMIZ EKSİK

Geçmiş dönemde görev yapan insanlara karşı olumsuz bir tavır içinde olmak istemem. Ancak ilimizin genel anlamda nitelikli insan kaynağı eksikliği hissettiği yadsınamaz bir gerçek. Biz Ekonomide Değişim Hareketi tanıtım kitapçığımızda bu konuya değindik. Etkin ve nitelikli bir ekonomi yönetiminin oluşması için çalışacağımızı açıkça ifade ettik.

TÜM KURUMLARDA NİTELİK İDARECİLER BULUNUMALI

Kamu kurumu niteliğinde meslek odaları ile gönüllü ekonomi örgütlerinin yönetim organlarında etkin, nitelikli ve yönetsel becerileri gelişkin tacir, sanayici, yönetici ve girişimcilerin rol almalarını benimsemiştir. Tabi bunun tüm kamu kurum ve kuruluşlarında da yönetim becerileri gelişkin yöneticilerin görev alması en büyük arzumuz ve temennimizdir.

10   MALUM EKONOMİ İLE İÇLİ DIŞLI BİR HAYAT YAŞIYORSUNUZ, SİZİN BUNUN DIŞINDA Kİ HAYATINIZ NASIL, KÜLTÜR SANAT ALANINDA NELER YAPARSINIZ?

Ekonomik hayatla içli dışlı olmamız Van ölçeğinde ticari faaliyetlerimizle sınırlı duruyor. Çok şükür ki yaşamsal faaliyetlerimizi idame ettirecek etkinlikler içerisindeyiz. Ancak genel olarak şu an bu faaliyetlerin dışında EDH içerisinde seçim sürecini yönetmeye çalışıyoruz. Bunun la beraber Van’ın sosyal yaşamını yakinen takip ediyoruz.

4 BİN CİLTLİK KÜTÜPHANEM VAR

Yaklaşık 4000 ciltlik kişisel bir kütüphanem var. En büyük zenginliğim bu diye düşünüyorum, çok nadir kitaplar var kütüphanede. Günlük ortalama 3-4 gazete takibi yapıyorum. Özellikle internetin bizlere sunduğu sınırsız bir imkan var. Tiyatro, sinema, konser gibi etkinliklere yoğun katılma imkanımız yok ama gündemi takip ediyor ve bu faaliyetlerin tamamının zenginliğimizin önemli bir parçası olduğunu biliyorum. İyi bir okuyucuyum. Okumadan günümüz bitmez, hal böyle olunca yazıyorum da tabii.

YEREL KALKINMA ÜZERİNE YOĞUNLUK

 Bu aralar yerel kalkınma modelleri üzerinde çalışmalar yapıyor ve bunları kayıt altına alıyorum. STK ve diğer sivil organizasyonlar içerisinde bir yaşamım var. 4 çocuğum var. Onların büyümelerini seyretmek ve donanımlı yurttaşlar olmalarına katkı sunmak keyifli bir şey. Onlarla beraber, hepimiz yeni bir şehire, yeni bir hayata hazırlanıyoruz.

Bu söyleşi için, internet medyasına sunduğunuz katkı için MedyaVan ailesine sonsuz teşekkür ediyor, Yayın hayatınızda başarılar diliyorum.