“NASIL UYGULANACAĞI BELLİ DEĞİL“

Van'da 'Kentsel Dönüşüm' mağdurlarının bekleyişi devam ediyor. 7 Haziran seçimleri öncesi alelacele mecliste kabul edilen ve buna göre depremde evi yıkılan ya da ağır hasar aldığı için yıktırılan kişilerin de faydalanacağı 'Kent

VAN 8.08.2015 10:12:30 0
“NASIL UYGULANACAĞI BELLİ DEĞİL“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de yaşanan depremlerin ardından ağır ya da orta hasarlı binalarını yıkan depremzedelerin de kentsel dönüşümden yararlanmalarını sağlamak için hazırlanan kanun 7 Haziran seçimleri öncesi TBMM'den geçmesine rağmen, mağduriyetin devam ettiği belirtiliyor. 

"AYRINTILAR BEKLENİYOR"
Depremzedelere seçim öncesi bu yasayı bir müjde diye açıklayan siyasetçilerin, konunun detayları sorulunca bu aralar ortalıkta gözükmediğini belirten mağdurlar, belirsizliğin biran önce giderilmesi gerektiğini belirtiyorlar. 'Kentsel Dönüşüm' yasası belirsizliğinin yatırımın da önüne geçtiği ifade ediliyor. Kentsel Dönüşüm Yasasından faydalanmak isteyen vatandaşlar yasanın ayrıntılarını beklerken, yasanın bu kadar gecikmesi kentteki inşaat sektörünü de olumsuz etkiliyor. Kentsel Dönüşüm Yasası belirsizliği nedeniyle yeni inşaatların yapımı ertelenirken, konuyla ilgili görüştüğümüz İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, depremzedelerin 'Kentsel Dönüşüm' mağduriyetinin devam etiğine vurgu yaparak, bu sürecin biraz daha hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

"NASIL UYGULANACAĞI BELLİ DEĞİL"
Kentsel Dönüşüm'de şuana kadar somut bir adımın atılmadığını söyleyen Turgut, "Yasa çıktı ama detayları yok. Bu nedenle kentsel dönüşüm belirsizliği devam ediyor. Yıkılan binaların Kentsel Dönüşüm'den nasıl faydalanacağı hala belli değil. Bürokraside sıkıntılar var. Yasa onaylandı ancak nasıl uygulanacağı belli değil. Bu sürecin hızlandırılması gerekiyor. Süreç çok ağır ilerliyor. Kentsel Dönüşüm Yasasının çıkması için ciddi bir mücadele verdik. Ama bir türlü uygulanmaması bizi kaygılandırıyor" dedi.

"İŞLER DURGUN"
İnşaat sezonunun, bir türlü uygulanmayan bu yasadan olumsuz etkilendiğini belirten Turgut, "Kentsel dönüşüm belirsizliği inşaat sezonunu da ciddi anlamda olumsuz etkiledi. İnsanlar bu yasadan faydalanmadığı için mağdur. Mevcut binasını yıktırıp bu yasadan faydalanmak isteyen de ise sorun yok. Zaten bu alanda kentte ciddi bir durgunluk var. Bir de bu belirsizlik eklenince işler tam olarak durdu diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

"YATIRIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Son günlerde yaşanan operasyonlar, saldırılar ve bundan kaynaklı yaşanan ölümlerin kendilerini de ciddi anlamda üzdüğünü ve endişelendirdiğini söyleyen Turgut, son olarak şunları kaydetti:
"Savaş kendisiyle birlikte ölümü getirdiği gibi ekonomiye de en büyük darbeyi vurmadan gitmiyor. Bunun sancılarını geçmiş yıllarda yaşadık. Kaosun olduğu bir dönemde yatırımlar durur. Bunda da en büyük zararı Van başta olmak üzere bölgemiz görüyor. İnsanlar bu süreçte gelip yatırım yapmak istemiyor. Bu nedenle bu savaş sürecinin bir an önce sonlandırılması gerekiyor."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş