NASA birinciliği harekete geçirdi: Van Gölü için Meclis’e araştırma önergesi verildi

Halkların Demokratik Partisi Van Milletvekili Murat Sarısaç, NASA’nın düzenlediği fotoğraf yarışmasında uzaydan çekilen görüntüyle birinci seçilen Van Gölü için meclis araştırması talebinde bulundu.

VAN 16.04.2021 11:04:52 0
NASA birinciliği harekete geçirdi: Van Gölü için Meclis’e araştırma önergesi verildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Milletvekili Murat Sarısaç, TBMM Başkanlığına verdiği araştırma önergesinde, Van Gölü etrafındaki kontrolsüz yapılaşmaya ve yerleşim yerlerinin gölde yol açtığı kirliliğe dikkat çekti.
Van Gölü havzasındaki kirliliğin sebeplerinin tespit edilerek gerekli koruma tedbirlerinin belirlenmesi için Meclis Araştırması talebinde bulunan Sarısaç, önergesinde, “Dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü, endemik bir balık türü olan İnci Kefali ve içerdiği sazlıklarda yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı şekilde Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün çevresinde bir milyondan fazla insan yaşamaktadır. Van Gölü’nün eşsizliği ve güzelliği, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından düzenlenen fotoğraf yarışmasında da kanıtlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
Önlem alınmadığı taktirde gölün ilerde yok olmayla yüz yüze kalacağını belirten Sarısaç, Aral ve Hazar gölünü örnek verdi.
Sarısaç, önergesinde, şu tespitlerde bulundu:
“Halkımızın ‘Van Denizi’ olarak adlandırdığı Van Gölü, çevresinde Van, Edremit, Erciş, Gevaş, Tatvan, Muradiye, Adilcevaz ve Ahlat gibi nüfusu yoğun yerleşim yerlerine ev sahipliği yapan bir yaşam alanıdır. Buna karşın araştırmalar, bu yaşam alanının günden güne yok olmaya doğru gittiğini göstermektedir. Bu nedenle Van Gölü’nün biyolojik yapısı tamamen bozulmadan gerekli tedbirlerin derhal alınması gerekmektedir. Orta Asya’da bir zamanlar dünyanın dördüncü büyük gölü olan Aral Gölü, yanlış politikalar ve kâr hırsı nedeniyle tamamen kuruyan göllerdendir. Bunun sonucunda Aral Gölü havzasında yeşil alanlar kurumuş, tarımsal faaliyetler bitmiş ve balıkçılık tamamen tükenerek milyonlarca insan işsiz kalmıştır. Ortadoğu’nun en büyük gölü olan İran’daki Urmiye Gölü de yapılan barajlar ve yanlış kullanım nedeniyle günden güne kururken ekolojik dengenin sağlanmaması durumunda milyonlarca insanın bundan etkileneceği bilimsel araştırmalarla ortaya konulmaktadır. Van Gölü havzasındaki kirlenmenin önüne geçilmesi, gölün doğal dengesinin, kültürel değerlerinin korunması ve iklim değişikliğinin bölgeye etkisinin azaltılmasına yönelik gerekli adımların bir an önce atılması gerekiyor. Bu nedenle Van Gölü havzasındaki kirliliğinin sebeplerinin tespit edilerek koruma tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla meclis araştırması açılması gerekmektedir.”