Myanmar’da yine Müslüman katliamı

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar'da Budist gruplar ile Müslümanlar arasında tansiyon yeniden yükseldi

VAN 23.03.2013 15:11:35 0
Myanmar’da yine Müslüman katliamı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Ülkenin orta kesimlerinde Mektila kasabasında çarşamba günü Müslüman bir kuyumcu ile Budist müşteriler arasında yaşanan gerginlik sonucu patlak verdiği söylenen çatışmalarda son üç günde en az 20 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 100 bin nüfuslu kasabada öfkeli Budist kalabalıkların, Müslümanlara ait ev ve dükkanları hedef aldığı, onlarca kişinin yaralandığı, bölgedeki 5 caminin de ateşe verildiği kaydedildi. Myanmar hükümeti bölgede olağanüstü hal ilan ederek, kasabaya asker gönderdi. Buna rağmen Müslümanlara yönelik saldırıların devam ettiği, dükkanların yağmalandığı ifade ediliyor. Binlerce Müslüman'ın can korkusuyla evlerini terk ettiği dile getirilirken, geçen yıl haziran ayında ülkenin batısında bulunan Arakan'dakine benzer Müslüman katliamlarının yaşanmasından endişe ediliyor.
 
Myanmar'da, Arakan Müslümanları ile Rakhine Budistleri arasında Haziran 2012'de bir tecavüz iddiası ile şiddet olayları patlak vermiş, Budistler azınlık Müslümanlarının yaşadığı köylere saldırmış, binlerce ev yakılmış, yüzlerce insan hayatını kaybetmişti. Yüzyıllardan beri bölgede yaşayan Arakan Müslümanları, Budistler tarafından ‘dışarıdan gelerek ülkenin zengin kaynaklarını çalan yabancılar' olarak görülüyor. Birleşmiş Milletler'in dünya üzerinde en fazla ayrımcılığa maruz kalan azınlıkların başında gösterdiği Arakan Müslümanlarının sayısı 800 bin ile bir milyon arasında tahmin ediliyor. 69 milyonluk ülkedeki toplam Müslüman sayısı ise 3 milyon civarında. Mektila'da yaşananların, Arakan'daki şiddet olaylarının ardından Müslümanlar ile Budistler arasındaki en büyük çatışma olduğu belirtiliyor. Mektila ile ilgili Reuters'e konuşan görgü tanıkları, hükümetin şiddet olaylarını bastırmak için bölgeye yeterince kuvvet göndermemesinden şikayet ederken, birçok kişinin bıçak, pala ve çekiç gibi kesici aletlerle sokaklarda terör estirdiğini anlattı. Bazı radikal Budistlerin, Müslüman nüfusun bulunduğu ülkenin büyük şehirlerden Mandalay'a doğru gittiği söylentileri de bu kentteki Müslümanları tedirgin etmiş durumda. Devlet Başkanı Thein Sein, Mektila'ya komşu üç kasabada da olağanüstü hal etti.
 
Bölgede artan gerginlik Birleşmiş Milletler'i de endişelendiriyor. BM Genel Sekreteri'nin Myanmar özel danışmanı Vijay Nambiar, Mektila'daki ‘trajik kayıplardan ve yıkımdan derin üzüntü' duyduğunu ifade ederken, dini liderlerden, sükunetin tesisi için müntesiplerine çağrıda bulunmalarını istedi.