Müze ziyaretçiye açılıyor!

Van Kalesi yanında 2012 yılında temeli atılan Van Urartu Müzesi’nin 2 hafta içinde ziyarete açılacağı, resmi açılışın ise daha sonraki bir tarihte yapılacağı öğrenildi.

VAN 16.07.2019 13:39:37 0
Müze ziyaretçiye açılıyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da 2011 yılında meydana gelen 2 büyük depremden zarar gören ve kullanılamaz hale gelince de yıkılan eski Van Müzesi yerine Van Kalesi yanında 2012 yılında, “Urartu Müzesi” adı altında yeni bir müzenin temeli atıldı. Uzun süredir açılışı beklenen ve daha önce çeşitli tarihlerde açılacağı söylenmesine rağmen bir türlü açılışı gerçekletirilemeyen Van Urartu Müzesi'nin, 2 hafta içinde ziyaretçilere açılacağı kaydedildi.

2 HAFTA İÇİNDE AÇILACAK

Binanın kaba inşaatından itibaren daha sonraki birçok aşamada yüklenici firmalarla yaşandığı belirtilen sorunlar nedeniyle açılışı geciken müze binasının geri kalan temel eksiklerinin tamamen giderildiği, son rötuşların ardından en geç 2 hafta içinde müzenin ziyaretçiye açılacağı ifade ediliyor.

KEF KALESİ

Edinilen bilgilere göre, müzede şu anda eksik kalan Adilcevaz’daki Kef Kalesi Saray payeleri yerleştiriliyor. 

Binadaki düzenlemeyle ilgili diğer bazı rötuşların da tamamlanması ardından müzenin ziyaretçilere açılacağı, resmi açılış için de ileriki bir tarihte program yapılacağı belirtildi.  

NASIL BİR DÜZENLEME?

Uzun süredir detaylı ve titiz bir incelemeyle hatasız olarak ziyarete açılması planlanan müze binasındaki yeni düzenleme ise göz kamaştırıyor.

Yaklaşık 3 bin yıllık bir dönemin örnek yapı ve eserlerle içeride adeta canlandırıldığı müzede, 3 bin yıllık tarih de, sergi kabinlerine düzenli olarak yerleştirilen eserlerle anlatılıyor. 

Ziyaretçi, önünde durduğu kabindeki eser tasnifinden yola çıkarak orada adeta bir hikâyeyi okuyacak ve bir tarihi olayla ilgili pratik bir bilgi sahibi olacak. 

MÜZEDE KAÇ ESER VAR?

Müzede, son eklenen eserlerle birlikte gereken sayım işlemleri henüz tamamlanmadığı için, 2017 eser sayımına göre bilgiler veriliyor.

Aktarılanlara göre, Van Urartu Müzesi’nde envanterlik 8 bin, etütlük 22 bin, toplamda ise, 105 bin eser bulunuyor. 

TURİZME KATKI YAPACAK

Van’daki birçok kesimin, özellikle de turizm acentelerinin genel beklentisi, müzenin turizme önemli bir katkı yapacağı şeklinde.

Yabancı turist sıkıntısı yaşanan Van’da, tarihi önemi büyük eserler yer aldığı için müzenin yabancı turistler için önemli bir adres olacağı belirtiliyor.  

Ziyaretçiler, artık müzenin bir an önce açılarak kent turizmine katkı sunmasını bekliyor.

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi