MÜSİAD Başkanı Enes Özkılıç: Van bayramda nefes aldı

Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (Genç MÜSİAD) Başkanı ve Turizmci Enes Özkılıç, Ramazan bayramında Van’a gerçekleşen turist ilgisine dikkat çekerek, “Şu an Van ekonomisi ile Türkiye ekonomisi sıkıntılı bir dönemi

VAN 12.06.2019 10:18:08 0
MÜSİAD Başkanı Enes Özkılıç: Van bayramda nefes aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bu sene Ramazan bayramı tatilinde Van’a, hem İran’dan, hem de Türkiye’nin farklı illerinden turist akını gerçekleşti.
9 günlük tatil boyunca oteller tamamen dolarken, Van’da ciddi bir alışveriş trafiği ve yiyecek tüketimi de gerçekleşti.
Van’ın bu yıl farklı geçen Ramazan bayramını; Genç MÜSİAD Başkanı ve aynı zamanda turizmci olan Enes Özkılıç, gazetemize değerlendirdi.

“KAPKÖY’DEN 11 BİN 500 GİRİŞ”
Van’a İran’dan gerçekleşen turist girişi ile ilgili bilgi veren Özkılıç, “İranlıların bayramı bizden bir gün sonra başlıyor. Ayın 1’i ile 8’i arasındaki giriş çıkışları söyleyeyim. Yaklaşık 11 bin 500 İranlı Van’a giriş yaptı. Bu sadece Kapıköy Sınır Kapısı’nda gerçekleşen girişler, diğer kapılar hariç.” dedi.

“VAN DERİN BİR NEFES ALDI”
Ramazan bayramında gerçekleşen turist akını ile Van’ın ekonomik olarak olumlu etkilendiğini belirten Özkılıç, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 3-4 gün bir tatil süreci oldu. Bu süre boyunca otellerimiz doldu. Dışarıda kalan misafirlerimiz vardı, Van kendisine yakışır bir şekilde misafirperverliğini kullanarak dışarıdan gelen misafirlerini evlerinde, misafirhanelerde konuk etti. Şu an Van ekonomisi ve ülkemiz ekonomisi sıkıntılı bir dönemin içinde. Finans savaşının olduğu bir süreçte, şu anda ekonomi ciddi bir sıkıntı içindedir. Esnafımız, ciddi derecede sıkıntı yaşamaktadır. Bunu zaten görüyoruz, duyuyoruz, fark ediyoruz. Böyle bir dönemde kentimize 3-4 günlük bayram süresinde gelen yerli ve yabancı turist sayesinde Van derin bir nefes aldı.”

“KEŞKE HEP BÖYLE OLSA”
Van’ın her gününün bu şekilde olmasını arzuladıklarını ifade eden Özkılıç, şunları söyledi:
“Van, 4 günlük de olsa kendine geldi. Çifte bayram yaşadı. Çünkü her sektör, artı derecede etki yaşadı. İranlılar burada hem alışveriş yaptı, hem eğlencesini yaşadı, hem de burada bulunan tesislerde yemeğini yedi, o açıdan ciddi derecede etkisi oldu. Van esnafı bayram tatili yapmak yerine bu bayramı çalışarak geçirdi. Bunun da ciddi derecede etkisi olduğuna inanıyorum. Bu 4 günlük süreç keşke her zaman böyle devam etse, biz hep öyle istiyoruz, arzuluyoruz. İran ekonomisinin de ciddi bir sıkıntısı var. Keşke daha uzun bir dönem olsa, 2017 gibi... Ama şu günler için 4 günlük tatil de  olsa Van’a derin bir nefes aldırdı.”

“YATAK KAPASİTESİ YETERLİDİR”
Otellerde yer bulmayıp dışarıda kalanlara dikkat çeken Özkılıç, “Bu 3-4 günlük bir patlamadır. Van otellerinde yeteri kadar bir yatak kapasitesi var, dışarıda kalanlara bakılarak değerlendirilse yanlış olur çünkü bu sadece bir patlamadır, anlık bir durumdur, belki biz sadece Kapıköy’de giriş yapanları söyledik ama Yüksekova’dan, Doğubayazıt kapısından gelen misafirlerimiz de vardı. Van’ın zaten yaklaşık 11 bin civarında yatak kapasitesi var, hem resmi hem gayri resmi. Dışarıda kalan oldu ama misafirperverliğimizi gösterdik, çok da iyi oldu, bize olumlu cevaplar da geldi.
Biz 4 gün boyunca her gün turlar çıkardık. Van çevre turu, sabah çıkıp 7-8 gibi Van’da oluyorlardı. Bu turları biz yapıyoruz, ama yeterli midir hayır, çünkü Van sadece Akdamar’dan, Van Kalesi’nden, Van denizinden ibaret değil. Görülecek çok yerler var.”

“KURBAN BAYRAMI BELİRSİZ”
Yakında Kurban Bayramı olacağını, Ramazan bayramı gibi bir yoğunluk beklemediklerini ancak her an her şey olabileceğini belirten Özkılıç, şunları kaydetti:
“Şu anda, bayramdaki 3-4 günlük canlılık yok, ayrıldılar zaten. Kurban bayramında da böyle bir yoğunluk yok, çünkü 2 günlük bir tatilleri var. Yani Kurban bayramı için şu an gözüken bir şey yok. Ama biz yine de hazırlıklarımızı yapıyoruz, paketlerimizi atıyoruz, çünkü İranlılar son dakika rezervasyonunu seven bir millettir. Umarım Kurban Bayramında da aynı canlılığı yaşarız. En azından bunu arzuluyoruz...” 
Özel Haber: M.Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi