Muradiye'de Elma Fidanı Dikimi

Van'ın Muradiye ilçesinde değişik tarlalarda toplam 400 dönümlük araziye 30 bin meyve fidanı dikim töreni yapıldı.

VAN 19.04.2013 10:35:32 0
Muradiye
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın Muradiye ilçesinde değişik tarlalarda toplam 400 dönümlük araziye 30 bin meyve fidanı dikim töreni yapıldı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde Siverek'ten getirtilen tam bodur, yarım bodur elma ağacı, ceviz ve kiraz ağaçları daha önceden belirlenen çiftçilere düzenlenen bir törenle dağıtılmaya başlandı. Meyve ağaçlarının dağıtım sonrası bir vatandaşa ait tarlada elma ağaçlarının dikim işlerine Kaymakam Erol Tanrıkulu, kendisi de ağaç dikerek hayırlı olması temennisinde bulundu. İmam Fikret Namkulu'nun okuduğu dualarla meyve ağaçlarını dikmeye başlayan katılımcılar üç yıl içerisinde meyve tutması belirtilen ağaçlarını belirleyerek dikime katkıda bulundular.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Emre Uca, "Muradiye ilçesinde yaklaşık 400 dönüm meyve bahçesi tesis ediyoruz. Yaklaşık 2 aydır bu çalışmaları başlattık. Sonbahara yetiştiremedik, ama ilkbaharda çalışmaları başlattık. Muradiye'de potansiyelimiz çok yüksek ama maalesef yıllarca bu meyvecilik potansiyeli kullanılmamış ihmal edilmiş.

Biz bu seneden itibaren şimdilik 400 dönümle işe başladık. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ve kaymakamlık olarak hep beraber bir çaba içine girdik. Umarım çiftçilerimizi dikimden sonrada bilinçlendirip, bu meyve ağaçlarını yıllar içerisinde verimli hale getireceğiz. Sonbahar dikimini de şu anda planlıyoruz. Umarım aynı bu oranda daha fazla dikimini yapıp Muradiye'yi bir elma kenti haline getirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Kaymakam Erol Tanrıkulu ise, Muradiye'nin gerçekten toprak bakımından verimi yüksek bir ilçe olduğunu söyledi. Kaymakam Tanrıkulu, "Siz elma ve kiraz ağaçlarını diktikçe yeni su kanallarını açacağız. Bu anlamda barajlarımız da var. Devlet olarak bizim açımızdan bir problem değil. Dün Isparta'da getirttiğimiz meyve ağaçlarını dağıttık. İlk bahçemizin ekimine başladık. İnşallah hayırlı olur. Allah emeğimizin alın terimizin karşılığını verecektir. Her şeyin önemlisi bu niyetle başlama cesaretini gösterdik. Üç yıl sonra da biz burada olmayacağız. Ancak uzaktan takip edeceğiz, meyvelerimizi yemeye başlayacağız. Burada 6 yıl içinde büyük bir meyve kenti haline gelecektir. Bu toprakların verimi çok yüksek, Muradiye Doğuda Iğdır'dan sonra en büyük ovadan bir tanesi. Geldiğimiz günden beri burada hep yonca ekimini görüyoruz. Güzelim topaklara verimli topraklara ve sulama imkanları son derece mükemmel. Bu toprakları yoncayla değil de elma ağaçları, kiraz ve her türlü meyve ağaçlarıyla anılmasıyla donanmasını istiyoruz. Muradiye'yi ve Muradiye'nin geleceğini elma ağaçları kurtaracaktır. Çok şükür paramız da var, her türlü desteği veriyoruz. Burası neden bir Amasya olmasın. Neden bir Isparta olmasın. İnşallah Muradiye'nin geleceğini elmacılık ciddi anlamda kurtaracaktır. Bu bir başlangıçtır. İlk olarak toplamda 400 dönümlük değişik yerlerde meyve bahçelerinin dikimine başladık. Sonbahar dikimlerini de başlatarak ilçemizi bir meyve kenti haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından elma fidanları dualarla dikime başlandı.