Muradiye'de Elma Festivali

Van'ın Muradiye İlçesi'nde 1'inci Elma Festivali düzenlendi.

MURADİYE 11.10.2013 14:00:35 0
Muradiye
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'ın Muradiye İlçesi'nde 1'inci Elma Festivali düzenlendi. Festival renkli görüntülere sahne olurken, Nimettullah Kuş'un yetiştirdiği 750 gramlık elma ilgi odağı oldu. Festivalin birincisi seçilen Kuş'a Muradiye Kaymakamı Erol Tanrıkulu tarafından tam altın hediye edildi.

Muradiye İlçe stadyumunda bu yıl ilk düzenlenen festivale Kaymakam Erol Tanrıkulu, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tarık Hekimoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Yetikcan, elma üreticileri ve öğrenciler katıldı. Stadyumda düzenlenen festival renkli görüntülere sahne oldu. 25 elma üreticisini katıldığı festivalde, juri irilik, renk ve aramosına göre en iyileri belirledi. Yapılan değerlendirmelerde Nimettulah Kuş birinci, Ünseli Beldesi eski Belediye Başkanı da olan Mustafa İnci ikinci, Ali Bilici ise ücüncü oldu. Yetiştirdiği 750 gramlık elmasıyla birinci olan Kuş'a tam altın, İnci'ye yarım altın, Bilici'ye ise çeyrek altın ödül verildi. Yarışmanın ikincisi olan elma üreticisi İnci, kazandığı yarım altının maddi durumu kötü olan bir öğrenciye hediye edilmesini istedi.

'MEYVE SEBZENİN DIŞARIDAN GELMESİ BİZİ ÜZÜYOR'

Festivalde konuşan Kaymakam Tanrıkulu, ilçede ilk defa elma festivali düzenlediklerini, ancak bununu geleneksel hale getireceklerini söyledi. Elma üreticilerine teşekkür eden Kaymakam Tanrıkulu şöyle konuştu:

"Muradiye'de 2012 yılından bu yana 35 bin vatandaşımız elma fidanı dikti. 16 bin hektar tarım alanımız mevcut. Bu verimli alanları, elma kiraz gibi meyve bahçeleri yaparak ilçemizi zenginleştirelim. Manavlara, meyve ve sebzelerin dışarıdan gelmesi bizi üzüyor. Buradaki esnafımız başka illerden meyve ve sebzeleri alıyor ve buna kira da eklendiği zaman vatandaşımız pahalı meyve sebze yemek zorunda kalıyor. Neden burada, Muradiye'mizde olmasın. Ben hayatımda burada ilk kez bu kadar büyük, kaliteli ve organik elma görüyorum."

Yapılan konuşmalar ve hediyelerin dağıtılmasından sonra festival, öğrencilerin çeşitli yarışmalarıyla sürdü. Öğrencilerin çuval yarışı, halat çekme, su içerisinde elma yeme yarışmaları ilgiyle izlendi.