Mültecilerin bitmeyen sorunları

Birçok ülkeden mültecilerin bulunduğu Van'da en büyük sorunu barınma ve işsizlik oluşturuyor. Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti Songül Özünver, mülteciler için mutlaka bir geçici barınma yeri yapılması gerektiğini söyledi.

VAN 22.08.2015 18:59:24 0
Mültecilerin bitmeyen sorunları
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Afganistan, İran, Irak ve son olarak Suriye'de yaşanan iç karışıklık nedeniyle binlerce kişi Van'a akın etti.

Çoğu üçüncü bir ülkeye geçmek için gelen mültecilerin Van'ı tercih etmesinin en büyük nedeni ise, kentte Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin olması.

AFGANLILARA AVRUPA YASAK!

Ancak gelen mülteciler kısa sürede istedikleri ülkeye gidemeyince, kentte bir yığılma başlıyor.

BM kayıtlarına göre, Van'da halen 2001 yılından beri gelip başvuruda ulunan mülteciler var.
Afganlıların Avrupa ülkelerine gitmesi ise 2013 yılından beri yasaklanmış durumda.

İŞSİZ KALIYORLAR

Bu durum mültecilerin kentte yığılmalarına yol açarken, beraberinde de çeşitli insani sorunlar getiriyor.

Mülteciler öncelikle işsizlikle karşı karşıya kalıyorlar. Sigortaları yapılamadığı için gündelik işlerde ve düşük bir ücret karşılığı çalışıyorlar.

İşsizlik ise, mültecileri daha çok dilenciliğe yöneltiyor. Özellikle Suriye'den gelen erkekler gündelik işlerde çalışırken, kadın ve çocuklar da dilenerek para kazanmaya çalışıyorlar.

KİRADA KALIYORLAR

Mülteciler varoşlarda, kira bedeli ucuz olan evlerde kalıyorlar. Mültecilerin işsizlikten sonra en büyük sorununu bu nedenle barınma sorunu oluşturuyor.

Gazetemize konuşan VAKAD aktivisti Songül Özünver, daha önce kadın ve çocuk mültecilerin de yararlandığı derneğe ait bir sığınma evinin olduğunu, ancak depremde hasar gördüğü için bu hizmeti veremediklerini söyledi.

"GEÇİCİ BARINAK ŞART"

Mültecilerin kirada kaldıkları evlerde sıkıntılar yaşadıklarını belirten Özünver, şunları anlattı:

"Biz depremden sora başka bir sığınma evi yapamadık. O zamana kadar mültecilere faydamız oluyordu. Ama şimdi kenar mahallelerde sağlıksız ortamlarda yaşıyorlar. Paraları olmadığı için kötü evlerde kalıyorlar. Aslında mülteciler için geçici bir barınma merkezi yapılabilir. Bunu hangi kurum üstlenecekse, kesinlikle gerekli bir şeydir. 14-15 yıldır burada yaşayanlar var. Kentin insanları gibi olmuşlar. Ancak yaşam koşulları çok kötü!"

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı