Müftü Arvas, Ahilik Sistemini anlattı

Van İl Müftülüğü tarafından düzenlenen ‘Ahilik Medeniyeti ve Ticaret Ahlakı’ konulu konferansta konuşan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, ahiliğin bir medeniyetin temelini oluşturduğunu belirterek, Hadis-i Şeriflerden örnekler verdi.

VAN 7.11.2018 15:45:27 0
Müftü Arvas, Ahilik Sistemini anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van TSO’da düzenlenen ve iş dünyası, kurum amirleri ve müftülük camiasının katıldığı konferans Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

   Daha sonra açılış konuşmasını gerçekleştiren Van Müftüsü Nimetullah Arvas, davetlilere programa icabetleri dolayısıyla teşekkür etti.

   Arvas, İl müftülüğü çeşitli konularda vatandaşı aydınlatmak, topluma katkıda bulunmak için konferanslar, sempozyumlar ve paneller düzenlenmesinden bahsederek, özellikle son zamanlarda toplumsal bir sıkıntı haline gelen ticaret ahlakının temellerini ele almak maksadıyla Ahilik Medeniyeti ve Ticaret Ahlakı konulu konferans düzenlendiğini belirtti.

 

   ARVAS, HADİSLERDEN ÖRNEKLER VERDİ

   Müftü Arvas, ahiliğin bir medeniyetin temelini oluşturduğundan söz ederek, “Bu medeniyetin kökleri Medine'ye hicret ettikten sonra yaptığı ilk icraat olan, hadis-i şeriflerde de geçen Peygamberimizin önce Muhacir ve Ensar’ı sonra kişileri muâhât (kardeş) yaptığı temeline dayanmaktadır. Peygamber aşığı milletimiz de bu kardeşlik esasını kurumsallaştırarak Ahilik teşkilatını kurmuşlardır. Devlet temelini esasen bu oluşturur. Büyük mütefekkirimizin de Hz. Peygamber’in “Bizi aldatan bizden değildir.” hadisini “Millet zarar ederken kâr edenler bizden değildir.” düsturuyla tercüme etmiştir. Bunu şiar edinmemiz gerektiğini ise önemle vurgulamıştır” ifadelerini kullandı.

   Daha sonra selamlama konuşmalarını yapan Vali yardımcısı Faruk Bülent Baygüven ise, “Ombudsmanlık (Kamu Denetçiliği) sisteminin temeli Ahilik teşkilatına dayanmaktadır. Ahilik sistemi devlet felsefesidir ve günümüzde Müslümanlar bu felsefeden yararlanamamaktadır. Batı da bu muhteşem felsefeyi devlet yönetimlerinde uygulayarak Müslüman toplumlara pazarlamaktadır. ”dedi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Enstitüsü müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan “Ahiler milli karakterimizi oluştururken medeniyetimize de kalite kavramını getirmişlerdir.” dedi.

   Ceylan,  "Ahilik, akıl, bilim, ahlak ve çalışma esaslı bir sistem olarak karşımıza geliyor. Ahiler, medeniyeti inşa etmenin ancak insanı inşa etmekten geçtiğini görmüşlerdir. Ahiler Kur’an’ı Kerim'deki birçok ayetle birebir örtüşen insan tipini yetiştirmişlerdir. ” dedi.

    Ahiliğin dünyevi ve uhrevi boyutunun Hz. Peygamberden öğrendiğimiz “Hiç ölmeyecekmiş gibi çalışmak, yarın ölecekmiş gibi ibadet etmek” olduğunu söyleyen Ceylan, konuşmasını Ahilik yemini ile sonlandırırken Ahilikte altın kuralın yapılan ticarete haram karıştırmamak olduğunu belirtti.

  Ahiliğin yedi yüz kırk kuralı olduğunu ve bu kuralların hepsinin Kuran ve Sünnetten beslendiğini ifade eden Ceylan, Van’da olmaktan, Vanlılarla buluşmaktan memnuniyetini dile getirerek programı tertip eden Van Müftüsü Nimetullah Arvas’a ve müftülük personeline teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

   Program, Van Müftüsü Nimetullah Arvas’ın Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan’a hediye takdimi ile sona erdi.