Müdür Görentaş, elma iç kurduna karşı uyardı

Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, Van’da elma üretimi yapan çiftçileri elma iç kurdu mücadelesinde birinci ilaçlama hususunda uyardı.

VAN 26.05.2021 16:18:11 0
Müdür Görentaş, elma iç kurduna karşı uyardı
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, Van’ın meyveciliğinde ana ürünün elma olduğunu ve elmanın da ana zararlısının Elma iç kurdu (Cydia pomonella) olduğunu belirterek, doğru zaman, doğru ilaç ve doğru yöntemle mücadele yapılmadığında büyük verim kayıplarının yaşanabileceğini ifade etti.
 Müdür Görentaş, elma iç kurduna karşı doğru zamanda mücadele yapılabilmesi amacıyla ilçelerde 3 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu kurduklarını, arazide eşeysel tuzaklar asıldığını ve fenolojik gözlemlerler yapıldığını belirtti.
 Görentaş, istasyonlardan ve araziden elde edilen verilerin teknik personeller tarafından değerlendirildiğini, böylece elma iç kurdunun mücadele zamanını tespit ederek üreticilere duyurduklarını söyledi.
 Müdür Görentaş açıklamasında, “Bütün bu bilgiler ışığında elma iç kurdu zararlısında mücadele zamanı gelmiştir. 2021 yılı Tahmin ve Erken Uyarı çalışmaları doğrultusunda Elma İç Kurduna karşı 1. döl 1. İlaçlamaya Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Gürpınar İlçelerinde 26.05.2021 tarihinden itibaren, Erciş ve Muradiye ilçelerinde 27.05.2021 tarihinden itibaren ve Gevaş İlçesinde 29.05.2021 tarihinden itibaren başlanması gerekiyor. Üreticilerimizin ürünlerinde verim ve kalite sorunlarının yaşanmaması için mutlaka bu uyarılara dikkat etmeleri gerekiyor. İkinci ve gerekiyorsa üçüncü ilaçlama için de ayrıca bilgilendirme yapacağız. Mücadelede geç kalınması durumunda meyve kalitesinde ciddi düşüşler yanabilir. Bu zararlıya karşı kimyasal mücadelenin yanı sıra, kültürel ve mekanik yöntemlerle de nasıl mücadele edilecek. Kullanılacak bitki koruma ürünleri ile ilgili bilgi almak isteyen üreticilerimiz mutlaka en yakın İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekiyor. 2021 yılının üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.
 Van Bölge Gazetesi: Aslıhan Karakoç