MUAVİNLERE NEŞTER!

Muavinlerin işine son verildi

VAN 20.03.2014 10:42:52 0
MUAVİNLERE NEŞTER!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) geçen hafta bir kız örgencinin minibüs muavini tarafından 'taciz' edildiği iddiaları üzerine çıkan olaylarla ilgili önlem alan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası, kampus durağında çalışan tüm muavinlerin işine son verdi.




Haber: Adil HARMANCI

YYÜ´ye öğrenci taşıyan bir aracın geçen hafta iki kız öğrenciye çarpması öğrencilerle kampus şoförleri arasında tartışmalara yol açarken, bir kız öğrencinin ´taciz edildiği´ söylentileri ise gerginliğin daha da tırmanmasına yol açtı.
Artan gerginlik üzerine öğrenciler rektörü sorumlu tutarak, rektörlüğe yürüdü ve binanın camlarını taşlayarak kırdı.

OLAYIN İÇ YÜZÜ
Üniversitede yaşanan olayla ilgili görüştüğümüz Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, bir aracın iki öğrenciye çarpmasının kısa bir gerginliğe yol açtığını, ancak ´taciz´ iddiasının gerginliği daha da tırmandığını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Bir araç hafif bir şekilde bir öğrenciye çarparak diğerinin üzerine deviriyor. Yere düşüyorlar. Bunun üzerine beni aradılar olay yerine gittim. Ciddi bir durum yoktu. Bir süre sonra yine aradılar; öğrencilerin camları kırdığını, olaylar çıktığını haber verdiler. O zaman da yine gidip öğrencilerle görüştüm, sorunlarını dinledim. Bir kız arkadaşlarının taciz edildiğini söylediler. Olay da şöyle; 3 ay önce saralı bir kız öğrenci bir keresinde bayılıp yere düşüyor, bir şoför de bunu alıp hastaneye götürüyor.
Bu kız öğrenci hastaneden çıktıktan sora arkadaşlarına ´artık bu araca binmeyin, muavini beni taciz etmiş´ diyor. Güya şoför, muavininden kızın telefon numarasını almasını istemiş.
Sonra da şoför kız öğrenciyle görüşerek ´neden yolcularımı engelliyorsun?´ diye tartışıyorlar. Bu tartışmalar taciz iddiasına dönüşüyor. Öğrenciler de bunun üzerine protesto etmişler durumu."
MUAVİNLERİN İŞİNE SON VERİLDİ
Tartışmaların daha da büyümemesi için kampus durağında çalışan tüm muavinlerin işten çıkarılması kararını aldıklarını belirten Tuğrul, şöyle dedi:
"Biz de bunun üzerine kampus durağında çalışan muavinlerin işten çıkarılmasını kararlaştırdık, hepsinin işine son verildi. Bir kişinin hatası 50-60 kişinin ekmeğine mal oldu. Evlerine ekmek götürüyorlardı. Bu kararı aynı zamanda diğer duraklardaki muavinlere örnek teşkil etmesi bakımından da aldık."

AKBİL SİSTEMİ GETİRİLECEK
Bu tür sorunların önüne geçmek için 2014 yılı içinde şehir içi taşımacılıkta daha modern yöntemlere yöneleceklerini de belirten Tuğrul, "Otobüs ve minibüslerde akbil sistemi getireceğiz. Yolcu da şoför de rahat edecek, artık bu tür sorunlar yaşanmayacak. Bir süre önce ön çalışması yapılan ancak şimdiye kadar hayata geçmeyen bu sistemi biz bu yıl içinde hayata geçireceğiz" diye ifade etti.

UKOME İLE ÇÖZECEĞİZ
Otobüs ve minibüslerin düzensiz çalışmalarına da değinen Tuğrul, şunları söyledi:
"Şu anda bir tek düzenli çalışan durağımız Numune Ekmek Fabrikası karşısındaki durağımızdır. Oradaki arkadaşlarımızın elinde aletler var, 3-4 dakika arayla araçların hareket etmesi gerekiyor. Diğer duraklarda da var ama ne yazık ki oralarda uygulanmıyor. Araçlar dolmadan kalkmıyor. Bu ancak Ulaşım Koordinasyon Merkezi´nin (UKOME) kurulmasıyla mümkün olacak. Ayrıca durak yerleri belli değil. Sivil araçlar rasgele yola park ediliyor. Otobüs ve minibüs durak yerleri belirlenmeli, yolcular nerede ineceğini, bineceğini bilmeli. Rasgele yerlerde yolcu indirilip bindirilemez, şehir büyüdü artık, yükü ağırlaştı. Engellilerin, yaşlıların, kadınların durumu gözetilmeli. Belediye ile birlikte bunların önlemini almak zorundayız. Ayrıca ayakta yolcu kalmamalı, bu her yerde yasaktır. Biz tüm bu sorunların farkındayız. Seçimlerden sonra belediye ile koordinasyon halinde UKOME´nin de kurulmasıyla tüm bu sorunların giderilmesine çalışacağız."
Tuğrul, şehir içi ulaşımın daha iyi, rahat ve seri yapılabilmesi için hafif raylı sisteme de ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.