Mısır'ı kaosa darbeciler mi, İhvan-ı Müslimin mi sürükledi?

100 günde 6500 İnsanı çocuk, kadın ve yaşlı demeden katleden, 25 bin kişiyi yaralayan, 10 bin Mısırlıyı tutuklayan Darbeciler mi?

VAN 20.10.2013 18:43:06 0
Mısır
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yılmaz Bilgen /

Bir yıllık iktidarı döneminde bir tek Mısırlının dahi burnunun kanamadığı İhvan-ı Müslimin mi?

Mısır’da ilk kez yapılan seçimlerde halkın iktidara taşıdığı İhvan-Müslimin kendisine karşı kurulan büyük komplolar sonucu darbeciler tarafından 100 gün önce devrildi.

Darbeci ittifakın sıkça dile getirdiği gerekçeler arasında İhvan’ın Mısır’ı kaosa ve kardeş kavgasına sürüklediği iddia edilmekteydi.

Oysa 3 aylık darbe yönetiminin sergilediği tutum ve yol açtığı ölümler bir yıllık İhvan-ı Müslimin iktidarı ile kıyaslandığında Mısır halkını büyük bir belirsizliğe ve karmaşaya sürükleyenlerin Mısır’lıların iradesini katleden ‘Darbeciler’ olduğu ortaya çıkmakta.

Sokaklarda her türden vahşeti işlemekte beis görmeyen darbe yönetimi, Mısır’ı her alanda iflasa götüren karanlık bir sürecinde asli failleri olarak tarihe geçmekteler.

İhvan-ı Müslimin döneminde esen barış rüzgarı ve Mısır’ın yeniden güçlü bir gelecek için yapılandırılma dönemi sona erdi. Cezaevlerinde fikir suçu işlediği gerekçesi ile mahkum edilen binlerce tutuklu serbest bırakıldı. Milli gelirin adil dağılımı adına makro planlar uygulamaya konuldu. Mısır, despot idare döneminin kirli kalıntılarından arındırılmaya başlandı. Siyasi alanda yeniden büyük devlet misyonuna paralel dış politikalar takip edilmeye başlandı.

İşte tamda bu esnada hayat hakkımız elimizden alınıyor ve Mısır belirsiz bir geleceğe savruluyor gerekçesiyle iç ve dış mihraklarca tertip edilen darbe senaryosu sahneye kondu.

Milyonlarca Mısır’lıyı sokaklara döken ve kanlı katliamlara sebebiyet veren bu müdahele ile eski dönemin en büyük suçlusu Hüsnü Mübarek özgürleşti. Hem de tüm Mısır’ı köleleştirme pahasına…