Milletvekili Ertan, Bakan Avcı'ya sordu; 'Ne olacak bu çocukların hali?'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) yazılı bir soru önergesi sunarak, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplamasını istediği sorular sordu. Sokağa çıkma ya

VAN 26.12.2015 10:30:06 0
Milletvekili Ertan, Bakan Avcı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Milletvekili Ertan, TBMM'ye sunduğu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplamasını istediği yazılı önergede; "Türkiye, özellikle Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi olmak üzere taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmelerinde çocukların eğitim hakkını güvence altına alacağını taahhüt etmiştir. Bu taahhüdün yerine getirilmesinden sorumlu olan kurum da Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Ne var ki, Bakanlığınız bu sorumlulukla oldukça çelişen bir karara imza atarak 14 Aralık 2015 tarihinden itibaren Cizre ve Silopi'deki öğretmenleri hizmet içi eğitim ve seminer gerekçesiyle bu ilçelerden uzaklaştırmış ve eğitim-öğretimi sekteye uğratmıştır. Bu uygulamayla, Şırnak Valiliği'nin Cizre ve Silopi'de ilan ettiği ve 14 Aralık gecesinden beri geçerli olan sokağa çıkma yasakları sırasındaki ağır hak ihlallerine adeta zemin hazırlamış ve valiliğin hukuksuzluğuna alet olmuştur. Bakanlığınızın ve Eğitim-Sen'in sağladığı verilere göre Cizre'de 104 okul, 43 bin 127 öğrenci ve 1298 öğretmen; Silopi'de ise 68 okul, 39 bin 128 öğrenci ve 1701 öğretmen bulunmaktadır." ifadelerine yer verdi.

ERTAN'IN SORDUĞU SORULAR

Milletvekili Ertan, Bakan Avcı'dan aşağıdaki sorulara yanıt vermesini talep etti;

" 1- Cizre ve Silopi'de hizmet içi eğitim gerekçesiyle ilçeden ayrılmak zorunda kalan öğretmenlerin ne zaman dönmesi planlanmaktadır? Bununla bağlantılı olarak, ilçelerde eğitim ve öğretimin ne zaman başlaması öngörülmektedir?
2- Eğitim ve öğretim tekrar başladığında nasıl bir program uygulanacaktır? Öğretmenlerin ve öğrencilerin hiçbir şey olmamış gibi derslere kaldıkları yerden devam etmeleri mi beklenmektedir?
3- Çocukların yaşam haklarıyla birlikte eğitim haklarının da ihlal edildiği bu dönemin telafisi için Bakanlığınız ne planlamaktadır? Cizre ve Silopi'de uygulamadan etkilenen yaklaşık 83 bin öğrenci ile birlikte, diğer il ve ilçelerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle eğitim hakkından mahrum bırakılan on binlerce çocuk için nasıl bir telafi programı hazırlanmaktadır?
4- Bakanlığınızın bu uygulaması nedeniyle öğretmenlerini kendilerini çatışmanın ortasında terk ederken gören ve uzmanlara göre büyük bir travmaya maruz kalan çocuklar için psikososyal destek sunulacak mı?
5- Cizre, Silopi ve şimdiye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilen bütün ilçelerde eğitim ve öğretim hayatı kesintiye uğrayan çocukların TEOG ve LYS gibi merkezi sınavlarda yaşayabilecekleri olumsuzluklar için Bakanlığınız tarafından herhangi bir önlem alınacak mıdır? Bu öğrenciler Türkiye'nin diğer bölgelerindeki öğrencilerle aynı uygulamalara mı tabii olacaktır?"

/ Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -