Milletvekili Botan'dan “Hasta mahpuslar“ önergesi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, cezaevlerinde kalan hasta tutsaklar ile ilgili hazırladığı yazılı soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sundu. Milletvekili Botan, konuya ilişkin birçok eleşt

VAN 29.08.2015 11:03:55 0
Milletvekili Botan
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Milletvekili Botan hazırladığı önergede; "İnsan Hakları Derneğinin Mayıs 2015 tarihinde yayımladığı verilere göre; Türkiye cezaevlerinde 282'si ağır hasta olmak üzere toplam 721 siyasi mahpus acilen tedavi edilebilecekleri koşullara kavuşmayı beklemektedir. İnsan hakları örgütleri, mahpus yakınları ve sivil toplum örgütlerinin çağrılarına rağmen hasta mahpusların tedavilerine olanak sağlayacak düzenlemeler bir türlü yapılmamakta, tedavileri yapılamayan mahpusların cenazeleri cezaevlerinden çıkmaktadır. Hasta mahpuslar, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve cezaevi idareleri ile cezaevi güvenlik birimlerinin bürokratik işlemleri sonucu tedavi olanaklarına kavuşamadan hayatlarını kaybetmektedirler. Bu bürokrasi işkencesine Adli Tıp Kurumu (ATK) ve infaz savcılıkları da dâhil olmuş durumdadır. Hasta mahpusların tedavi olmak için infazlarına ara verilmesi durumu bir sağlık ve yaşam sorunudur. Bu sorunu kamu güvenliğine indirgemek sağlık hakkına ve yaşam hakkına açık bir saldırıdır. Bu durum başlı başına bir insanın sağlık hakkından mahrum bırakılarak işkence ile yaşamına son verme halidir. Geçtiğimiz aylarda onlarca hasta mahpus alınmış sağlık raporlarına rağmen uygun şartlarda tedavileri yapılmadığı için cezaevlerinde hayatlarını kaybetmişlerdir. Son olarak vücudunda şarapnel parçası bulunan ve kalça kemiği erimesinden dolayı yürüyemeyecek durumda olan ağır hasta mahpus Mahmut Aslan, kaldığı Metris T tipi cezaevinde tedavi olmayı beklerken Silivri cezaevine nakli çıkarılmıştır. Ailesinin vermiş olduğu bilgiye göre Okmeydanı Devlet Hastanesi tarafından acilen fizik tedavi görmesi ve tam teşekküllü bir kemik hastanesinde ameliyat olması gerektiği yönünde rapor verilmesine rağmen; Adli Tıp Kurumu Tarafından Mahmut Aslan'ın tedavisinin cezaevi koşullarında yapılabileceği uygun görülerek yatalak halde Silivri cezaevine nakledilmiştir." ifadelerini kullandı.

Milletvekili Botan akabinde şu soruları sordu; 
*Mahmut Aslan adlı hasta mahpusun Okmeydanı Devlet Hastanesi Raporu ile tam teşekküllü bir hastanede ameliyat olması ve fizik tedavi görmesi gerektiğine karar verilmişken; tedavisinin zor olduğu Silivri cezaevine nakledilmesinin gerekçesi nedir?

*Mahmut Aslan adlı hasta mahpusun kalça kemiği erimesi nedeniyle Metris R tipi cezaevinde fizik tedavi görmek istemesine ve tek başına yürüyememesine rağmen fiziki olarak merdiven inip çıkmak zorunda kalacağı Silivri cezaevine nakledilmesi kararı bilginiz dâhilinde mi verilmiştir?

*Mahmut Aslan adlı mahpusu öncelikle fizik tedavi olabileceği ve ardından da ameliyat edilebileceği tam teşekküllü bir hastaneye sevk etmeyi düşünüyor musunuz?

*Hasta mahpusların tedavi olmaları önünde bürokratik engellere yol açan savcıların takdir yetkisi ve 5275 sayılı Yasanın 16/6 bendinde yer alan "toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı" cümlesinin yasa metninden çıkarılarak; tüm hasta mahpusların bir an önce tedavi olanaklarına kavuşmalarını sağlayacak bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

*Devlet hastanelerinden alınan sağlık raporlarına rağmen; Adli Tıp Kurumu kararı ile cezaevi şartlarında kalması uygun görülüp hayatını kaybeden mahpuslar gerçeği yaşanmışken halen adli tıp kurumunun hastalık raporlarını veren tek merci olmasının nedeni nedir? Adli tıp kurumunu hastalık raporlarını veren tek merci olmaktan çıkaracak yasal bir çalışmanız var mıdır?

*Üniversite ve devlet hastanelerinin vermiş olduğu hastalık raporlarının hasta mahpusların cezaevi dışında tedavi edilmeleri için yeterli görülmemesinin nedeni nedir?

*Devlet ve üniversite hastanelerince cezaevi dışında tedavisi uygun görülüp adli tıp kurumunca cezaevi şartlarında tedavilerine devam edilebileceği yönünde karar verdiği kaç adet vaka vardır? Bu şekilde hakkında karar verilip de cezaevinde hayatını kaybeden son 5 yılda kaç mahpus vardır?
*Sağlık kuruluşlarınca cezaevi dışında tedavisi uygun görülen kaç mahpusa sağlık kurulu raporu verilmiştir? Bu raporların gereği olarak kaç hasta mahpusun cezası son 5 yılda ertelenmiştir? Bu mahpusların adli ve siyasi mahpuslar olarak dağılımları ne şekildedir?" / Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -