‘Millet kime oy veriyorsa devlet odur’

Diriliş Postası Yazarı Erem Şentürk, “Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa” konulu konferansında başkanlık sistemini anlattı. Devletin ve hükümetin ayrı şeyler olmadığını kaydeden Şentürk, “Millet kime oy veriyorsa devlet odur.”

VAN 27.03.2015 11:17:26 0
‘Millet kime oy veriyorsa devlet odur’
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Yasama gücünün seçilmişlerden alınıp, atanmışlara verildiği sistemlerde açmazlar olduğunu dile getiren Diriliş Postası Gazetesi yazarı Erem Şentürk, temsili demokrasinin meşruiyetinin tartışılması gerektiğini vurguladı. Şentürk, 

“Hakimiyet kayıtsız şartsız milletinse eğer ve bu iddiada samimiyseniz hakimiyeti gerçekten millete veren başkanlık sisteminden korkmamanız gerekiyor. Değilse hala 1920 lerden kalan “batılı kurmay aklın” kurdurduğu devlet ayrı bir şey hükümet ayrı bir şeydir diye bir tuhaflığın içinde debelenip durmak zorunda kalacağız.” İfadesini kullandı.
Tam bağımsız ve hür bir Türkiye için vatandaşların ilk olarak; “Devlet kimdir?” ve “Nelerden oluşur?” sorusu ile işe başlamaları gerektiğini aktaran Şentürk, “Devlet halkın verdiği oylardan, halkın tercihlerinden, isteklerinden ve beklentilerinden bağımsız bir şeyse eğer ve seçilmişler dediğimiz siyasiler, devletin altında hükümet diye konumlandırılıyorsa bu sistem sakattır” dedi. Adları değişmek kaydıyla vesayete mahkûm olduklarını aktaran Şentürk sözlerine şöyle devam etti: “Devlet kimdir? sorusunun doğru cevabı millet kime oy verdiyse devlet odur. Bunun haricinde, ben kurucu üyeyim, ben beyaz sermayeyim, ben cumhuriyetin sahibiyim, ben kırk yıldır dershanelerimde adam yetişiyorum daha dindarım, ben daha zenginim, ben daha Atatürkçüyüm, ben daha çağdaşım diye ortaya çıkan yarı şizofrenlerin vesayetine açık bir devletimiz olmaya devam eder. Bütün akıl hastalarından devleti temizlemenin tek yolu halkın oylarının ve beklentilerinin tam olarak devlete yansımasını sağlayan Başkanlık siteminden başka çaremiz yok. Parlamenter sistem niye bu kadar kutsal biliyor musunuz? İyi olduğu için, faydalı olduğu için değil. Hantal olduğu için yerleşik sistemin işine geliyor ve en önemlisi vesayete müsait açıklıklar bırakıyor. Bu gün vatandaş artık gözünü açacak. Güçlü, bağımsız, manevra kabiliyeti yüksek bir devlet modeline ihtiyacım var diyecek.”
HATAY DİRİLİŞ POSTASI