Mezreke` geleneği sürdürülüyor

Tandırda ekmek pişiren kadınların, tandırın iç tarafına hamuru yapıştırmak için kullandığı 'Mezreke', Van`daki ustalar tarafından hala yaşatılıyor.

VAN 4.04.2013 11:23:58 0
Mezreke` geleneği sürdürülüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Genellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki köylerde ve bir kısım mahallelerde kadınların, tandırda ekmek pişirirken hamuru tandırın iç tarafına yapıştırmada kullandığı, halk arasındaki adıyla mezreke, günümüzde bazı ustalar tarafından geleneksel olarak hala yaşatılıyor.

Nisan ayının başında budanan söğüt ağacı dallarının örülmesiyle oluşturulan mezrekenin yapım aşamasını anlatan mezreke ustası Sıdık Manay, "Söğüt, su kenarlarını ve sulak yerleri seven ağaçtır. Süratle büyürler. Odunları yumuşak, hafif, kolay yarılır ve bükülür. Hemen her bölgede görülürler. Örücülükte sık kullanılan bir bitkidir" dedi.

Mezreke yapımının zahmetli ve tehlikeli bir iş olduğunu söyleyen Manay, " Bu işi yaparken bıçak gibi kesici aletler kullanıyoruz. Bu yüzden dikkatli olmamız gerekiyor. Bunun yanında kollarımız yoruluyor; parmaklarımız ağrıyor" şeklinde konuştu.

Mezreke yapımını bir arkadaşından öğrendiğini ve yaptıkları mezrekeleri çarşıdaki anlaşmalı dükkânlara perakende fiyatına sattıklarını söyleyen Manay, "Onlar da genel olarak bunu 5 liraya satıyor. Tabi müşteriler bunu alırken üstünde herhangi bir bez parçası yok. Satın aldıktan sonra isteyen kişi mezrekenin üzerine bir bez parçası atıyor. Ekmeği tandıra daha rahat vurmak için bunu yapıyorlar. Mezrekenin ortasında tutmak için bir boşluk bırakıyoruz. Tüm teknolojik imkânların gelişmesine ve özellikle marangozlarda hazır mezrekelerin yapılmasına rağmen bu geleneğini sürdürenler var" ifadelerini kullandı.                                     (Fırat Arslan - İLKHA)