Metruk Binalar Tehdit Ediyor

Van’da 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremde birçok bina ağır hasar görmüştü. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen il merkezinde bulunan metruk binalar çevresine tehlike saçarken aynı zamanda görüntü kirliliğine neden oluyor.

VAN 8.07.2015 13:57:58 0
Metruk Binalar Tehdit Ediyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

2011’de yaşanan iki büyük depremin ardından birçok bina yıktırılmış ve birçoğuna hasarlı raporu verilerek güçlendirme çalışmaları yapılmıştı. Ancak arada geçen uzun süreye rağmen ilde hala yıkımların devam etmesi depremin izlerinin hafızalarda canlı kalmasına neden oldu.
Van’ın en işlek yerlerinde bulunan metruk binalar burayı yoğun olarak kullanan vatandaşların can güvenliğini tehlikeye sokuyor. Özellikle Sanat sokağında bulunan Metruk durumundaki Eski Telekom Binası, burayı kullanan yüzlerce vatandaş ile seyar satıcıların can güvenliğini hiçe sayıyor. Diğer taraftan 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de yaşanan depremlerde resmi rakamlara göre 600’den fazla kişi hayatını kaybederken binlerce kişi yaralandı. Ayrıca 10 binlerce bina yıkıldı ya da hasar gördü.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsun Semerci, “Hasarlı binaların bir an önce yıkılması gerekmektedir.” dedi.
METRUK BİNALAR CAN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKUYOR
Metruk binaların can güvenliğini tehlikeye soktuğunu ve görüntü kirliliğine neden olduğunu söyleyen Mahsun Semerci, “Hasarlı binaların bir an önce yıkılması gerekmektedir. İl Afet Acil Durum Müdürlüğünce ağır hasarlı olup ta yıkılmayan binalar için tespit çalışması yaptığını biliyoruz. Ancak olası bir depremde can kaybını oluşmaması için bir an önce bu konutların yıkılması gerekmektedir. Ayrıca çevre açısından görüntü kirliliği teşkil etmektedir, bu binaların yıkımı sırasındada gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.” açıklamasında bulundu.
Yıktırılan bazı binaların ise arsaları otopark ya da kahvehane olarak kullanılması ise dikkatlerden kaçmıyor. 
Öte yandan merkezde bulunan birçok metruk bina madde bağımlılarının meskeni haline geldiği görüldü. İnsanların can güvenliğini tehlikeye sokan bu durum karşısında mahalle sakinleri tedirgin olmuş durumda.
 Yılmaz Sönmez / Van Olay




Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ