Metaverse Çağında Dijital Seferberlik' konferansı düzenlendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Cumhurbaşkanlığı Canlı Yayın Yönetmeni Okan Özbay tarafından ?

VAN 4.04.2022 14:15:58 0
Metaverse Çağında Dijital Seferberlik' konferansı düzenlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van MYO Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü tarafından YYÜ'nün 40. yıl etkinlikleri kapsamında Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda, akademisyenlerin ve öğrencilerinin yoğun katılımıyla düzenlenen konferansta Özbay; Metaverse, Dijital Medeniyet, Meta projeler, Web 3.0 ve dijital oyunlar gibi konular üzerine bilgiler verdi.

"GELECEK, ONU TASARLAYANA AİTTİR"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gelecek dönemi ‘Dijital Seferberlik’ olarak ilan ettiğini ve ‘Gelecek Onu Tasarlayana Aittir’ söyleminde bulunduğunu ifade eden Okan Özbay; “Dijital ve dijitalleşme kavramları günümüzde sıklıkla kullanılan kavramlardır. Dijital devlet, dijital para, dijital sanatlar bunlardan bazılarıdır. Dijital dünyada, dijital dönüşüm aracılığıyla kendimize daha fazla yer bulmalıyız. En hızlı şekilde yetkinlik kazanım projelerinin hayata geçmesi, verimli, güvenli, yerli ve milli bir dijital dönüşüm programının, bütüncül bir bakışla, tüm sektörleri ve gençlerden başlayarak tüm toplum kesimlerini hedef alacak şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. .
Konuşmasında, dijital oyun pazarının her geçen gün büyüdüğünü de kaydeden Özbay, “Dijital oyunlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yükselen bir ekonomiye sahip. Ancak ne yazık ki bu alanda istenilen seviyede değiliz. Dijitalleşme çabamıza koşut olarak bu alana da ilgi göstermeli ve geleceği şimdiden yakalamalıyız” şeklinde konuştu. 
Etkinlik sonrasında değerlendirmelerde bulunan ve "Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği bu dijital dünyayı yani bu ‘kurgusal evreni’ kendi medeniyet birikimimizi, kendi kültürümüzü ve kendi değerlerimizi yansıtması kaydıyla yaşamı kolaylaştıran yeni bir çağ olarak kabul ediyoruz" diyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; “Devletimizin desteği ve bu konudaki hassasiyeti ile teknolojinin altyapısını üretmenin yanında, gerek ülkemizin gerekse tüm dünyanın kullanabileceği içerikler üretilmesine, platformlar kurulmasına; özellikle teknoloji temelli girişim yapan her kent paydaşımızı, her birimimizi, her öğrencimizi tüm imkânlarımızla destekleme noktasında biz de üniversite olarak elimizden gelen tüm katkıyı can-ı gönülden sunma arzusundayız. Bu bağlamda, Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Dijital Seferberlik’ ilanını memnuniyetle karşılıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde yer alan Fakülteler, Meslek Yüksekokulları, Van Teknokent, İnnovan Girişimcilik Merkezi, YUZEM, BBAUM, Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknoloji Topluluğu gibi birimlerimiz aracılığıyla ve bu birimlerimizde nitelikli bilim insanlarının gerçekleştirdikleri akademik çalışmalarla gerek kent gerek ülke ölçeğinde bu süreçte etkin rol oynayarak destek vereceğimizi bizler de burada ilan ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bu hedeflerin kolay erişilebilecek gayeler olmadığının da farkında olduklarını vurgulayan Rektör Şevli, düşüncelerini; “Ancak geçmişe dönüp baktığımızda özellikle M.S. 800’lü yılların ilk çeyreğinde başlayarak 15. yüzyıla dek devam eden Türk – İslam kültürünün yoğun olarak tezahür ettiği dönemde; dünyanın felsefeden matematiğe, astronomiden geometriye kadar birçok alanda çok kıymetli bilginlere tanıklık ettiğini, bilginlerimizin yazdığı eşsiz eserlerin Avrupa dillerine tercüme edildiğini ve birçok bilim insanının çalışmasına kaynak olduğunu hatırlatmak isterim. Tıp, matematik, astronomi, fizik, kimya, gökbilim, algoritma gibi birçok bilim dalında çalışmalar gerçekleştiren El-Kindi, Farabi, Kâtip Çelebi, Mimar Sinan, Hezarfen Ahmet Çelebi, Piri Reis, İbn-i Hayyan’ın yaşadıkları dönemde bilim dünyasına sundukları katkılar hepimizin gururla andığı tarihi gerçeklerdir.” şeklinde dile getirdi.
Konuşmasına, “Bir avatarla temsil edilen kullanıcıların alışveriş yapabileceği, sosyalleşebileceği, boş zaman etkinliklerine katılabileceği ve birçok şeyi öğrenebileceği sanal bir dünya olarak tanımlanan "metaverse", kullanıcıların internet üzerinde var olan sanal bir dünyaya bağlanmasını sağlıyor.” sözleriyle başlayan Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aslı Çilingir Yeltekin de, pandemiyle birlikte dijitalleşmenin insan hayatında ne kadar önemli bir yer kapladığının daha net anlaşıldığını belirtti. Yeltekin ayrıca, “Salgın sonrasında gelişen dijital tüketim birçok teknolojik gelişimi ve yatırımı öne çekti ve talepleri artırdı. Böylece dünyanın önde gelen kuruluşları da insanların geleceğine yön verecek birçok projeyi tek tek hayata geçirmeye başladı. Bütün bunları en anlaşılabilir ve açık haliyle bizlere anlatmak için Üniversitemize gelmeyi kabul eden Sayın Okan Özbay’a teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve DAKA Beşeri Sermaye ve Girişimcilik Politikaları Birim Başkanı M. Emin Çakay, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş,  Prof. Dr. Sedat Yayla ve Prof. Dr. Murat Kayri ile dekanların, akademisyenlerin ve öğrencilerin katıldığı konferans, Okan Özbay’a plaket ve teşekkür belgesinin takdim edilmesiyle son buldu. Etkinliğin ardından Okan Özbay, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve Rektör yardımcılarıyla birlikte Medya ve İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Güzel Sanatlar Fakültesini de ziyaret etti.