'Mesleki ve Teknik Eğitimde Okul-Sanayi İşbirliği Toplantısı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü ile Van Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen 'Mesleki ve Teknik Eğitimde Okul-Sanayi İşbirliği Strateji Belirleme ve Durum Analizi Toplantısı' yapıldı.

VAN 1.04.2013 14:23:42 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü ile VanMilli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen 'Mesleki ve Teknik Eğitimde Okul-Sanayi İşbirliği Strateji Belirleme ve Durum Analizi Toplantısı' yapıldı.

YYÜ Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) düzenlenen programa YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Gıyasettin Subay, MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Menderes Koyuncu ile meslek liselerinin okul müdürleri ile yardımcıları katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Battal, bu toplantının çok önemli bir toplantı olduğunu belirtti. Türkiye'nin en temel sorunlarından bir tanesinin yetişmiş eleman sorunu olduğunu anlatan Prof. Dr. Battal, "Dolayısıyla yetişmiş elemanlarla ilgili gereken konuların masaya yatırılması gerekir. Bugün bizde burada bu konuları konuşarak, Van'ımıza özgü sorunlar neler, MEB'e bağlı, üniversiteye bağlı problemler nelerdir, bunların tespitini yapacağız. Öğrenciler nerede staj yapabilirler gibi konularda çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu toplantının sonunda bir sonuç raporu da hazırlayacağız. Ortaya çıkan raporda kimin üzerine ne görev düşüyorsa onu yapacak. Farklı alanlarda da ilgili konular çıkarsa, mesela Van'ın işadamlarına yönelik onlara da giderek katkı sunmalarını isteyeceğiz. Türkiye'de işsizlik oranı genç nüfusumuz bakımında çok yüksek. Dünyada da çok fazla, ama Türkiye'de genç nüfus oranı bir avantaj, ama bu avantajı nasıl kullanabiliriz? Bunun gibi daha önce toplantılar yapıldı, ama bu kez biraz daha ayakları üzerine basan bir toplantı olacak. İnşallah hayırlı olur" dedi.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Gıyasettin Subay da, bu toplantı ile mesleki ve teknik liselerin genel yapısının ele alınacağını belirtti. Bu toplantının içine yeni girmiş oldukları asrın, nitelikli eleman gerektiren bir asır olduğunu anlatan Subay, "Eksikliklerin giderilmesi konusunda işbirliği yapılması gerekir. Ortaya çıkacak olan sonuçlar ile ilgili yerlerle irtibata geçerek, nitelikli eleman gücümüzü arttırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Menderes Koyuncu ise, Türkiye'de genç nüfusun işsizlik oranının yüzde 20'lerde olduğunu ve bunun gelecekte ciddi bir toplumsal tehdit oluşturduğunu kaydetti. Benzer şekilde sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinin nitelikli eleman gereksiniminin karışlanmamasının, büyüme potansiyelini doğrudan sekteye uğratabilecek bir risk olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Koyuncu, "Bu toplantının temel amacı, Koç Üniversitesi'nin mesleki eğitimde slogan haline getirdiği 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi' cümlesinden hareketle mesleki teknik eğitimde orta ve yükseköğretim kurumları arasında sanayici isteklerine uygun program bütünlüğünün ve devamlılığının sağlanması ve hayat boyu öğrenmeyi destekleyen örgün ve yaygın eğitim yapıların gelişimine ve politika üretilmesinde katkı sağlayacak önerilerde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından ilki gerçekleştirilen toplantı daha sonra basına kapalı bir şekilde sürdü. - Van