Merhamet yurdunun yiğitleri

Fatih Mutlu

VAN 2.09.2015 11:37:17 0
Merhamet yurdunun yiğitleri
Tarih: 01.01.0001 00:00
 “Her şey değişiyor ama ölenlerin hep garibanlar olduğu gerçeği değişmiyor maalesef.”

“Savaşlarda hep garibanlar ölür. Bu kirli tezgahtan Rabbim korusun.”

“Bir tarafta teknesi batıp kıyılara vuran çocuk yaşta mülteci bedenleri, bir tarafta bombalarla parçalanmış çocuk bedenleri… Yuh bize!”

Diyarbakır’da önceki gün katledilen Yunus Koca’nın sözleri bunlar. İnternet sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabında yazmış.

Yunus’un yazdığı diğer şeylere de bir bakmanızı tavsiye ederim. Hep garibanlar, hep umut, hep dua… Merhum, Suriye’deki garibanın da Yunus’u imiş, Mısır’ın umuduyla da umutlanmış, Diyarbakır’ın da, Trabzon’un da, İstanbul’un da akıbeti için can-u gönülden dua etmiş. Garibana yardım eli uzatan kim varsa, mazlumu merhametle kucaklayan kim varsa onlarla birlikte yürümüş.

***

7 Ekim 2014’te yine Diyarbakır’da katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının ardından arz-ı halimdi:

“‘Kobani’ bahanesiyle sokakları ateşe veren vahşiler, arkadaşlarıyla birlikte 16 yaşındaki Yasin Börü’yü katlettiler. Hem de o güya protesto ettikleri IŞİD’inkilerden farksız bir katliamla: Bıçakladılar, bir binanın çatısından attılar, cesedinin üzerinden arabayla geçtiler…

Neydi Yasin ve arkadaşlarının ‘suç’u? Bayram günü Diyarbakır’ın garibanına kurban eti dağıtıyorlardı. ‘Hepsi bu mu?’ Evet, hepsi bu: Yasin ve arkadaşları, kahpeliğe, kalleşliğe, kan emmeye meyletmedikleri için, ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ demedikleri için, kendi istikballerinin başkasının esenliğinden geçtiğini bildikleri için katledildiler. Yasin ve merhum arkadaşları, merhameti temsil ediyordu.

İşte buna dayanamıyorlar. Merhamete tahammül edemiyorlar. Barışın ancak merhametle mümkün olacağını bildikleri için merhameti çağrıştıran ne varsa ona vuruyorlar. Mavi Marmara’yı da bu yüzden vurdular, Esed’in zulmünden kaçanlara kucak açanlara da bu yüzden vuruyorlar.”

…ve Yunus’u da bu yüzden vurdular.

Onlara inat, merhamet, merhamet, merhamet… Yunus’un hatırası için, Yasin ve arkadaşlarının hatırası için merhamet.

Cenab-ı Allah, güzel Yunus’a, güzel Yasin ve güzel arkadaşlarına rahmet etsin; bu güzel ülkeyi de Kıyamet’e kadar merhamet yurdu kılsın.