“MEMLEKETİMİZİN SAHİBİ YOK”

“DERELERDEN AKAN PİSLİK GÖLE AKIYOR”

VAN 23.07.2015 20:41:04 0
“MEMLEKETİMİZİN SAHİBİ YOK”
Tarih: 01.01.0001 00:00


Van Gölü İskele sahilindeki kirlilik ve pis koku nedeniyle işletmeciler ve buraya gelen vatandaşlar bu duruma sert tepki gösterdi. Özellikle havaların ısınması ile birlikte sahildeki kötü kokunun ayayılması ve kirliliğin artması nedeniyle vatandaş sahili kullanamıyor.
 Yılmaz Sönmez-İlyas Akkoş/ Van Olay

Hergün birçok yerli ve yabancı turistin yürüyüş yapmak amacıyla geldiği Van gölü sahilinin kötü kokması ve kirliliği nedeniyle sahilin kullanımını zorlaştırıyor.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan işletmeciler ve burayı kullanan vatandaşlar yetkililere seslenerek, “Van gölü uçaktan göründüğü gibi değil” dediler.

“VAN MİLLETVEKİLLERİ SAHİLİMİZ VE GÖLÜMÜZDEKİ BU KİRLİLİĞİ GÖRMÜYOR”

Milletvekillerinin Van’ın sorunları ile ilgilenmediğini söyleyen Fesih Yağız isimli vatandaş, “Bu göl Van için bir değerdir. Hem turistik hem maddi ve hamde manevi olarak bir değerdir. Van gölü’nün sodalı suyu derin yaraları iyileştirme gibi tedavi edici bir özelliği vardır. Ben normal vatandaş olarak sahile geldiğim zaman suyun kirli olmasından dolayı pis kokudan buralarda duramıyorum.”şeklinde konuştu.

“15 YIL ÖNCE BU SAHİLLER PIRIL PIRILDI”

Sahilin daha önce temiz olduğunu ilgisizlik nedeniyle sonradan kirlendiğini belirten Yağız, “Bundan yaklaşık 15 yıl önce buralara geldiğim zaman bu sahiller pırıl pırıl idi. Ancak şimdi suyun kirliliğinden dolayı dolayı ne kendimiz ne çocuklarımız bu suda yüzemiyor. Suda yüzmeyi bırakın sahilde durmak sağlık açısından uygun değildir. Memletimizin birçok sorunu vardır. Bunlardan bir tanesi de göldeki kirlilik sorunudur.”dedi.

“MEMLEKETİMİZİN SAHİBİ YOK”

Van’ın birçok sorunu olduğunu ancak kendisini Van’ın sahibi olarak gören hiçkimsenin ilgilenmediğini ileri süren Yağız, “Memleketimizin sahibi olmadığı için sorunları ile ilgilenecek yoktur. Vekil olarak seçtiğimiz kimseler bizlere sahip çıkmıyor. Her seçim döneminden önce buralarla ilgilenme sözü veriyorlar. Ancak seçimden sonra bizlere buraları unutuyorlar. Van gölü sadece Van için değil Türkiye için bir mavi boncuk bir incidir. Ancak bu göle sahip çıkılmıyor. Bu durum böyle devam ederse bu değer elimizden kayıp gidecektir.”şeklinde yakındı.

“DERELERDEN AKAN PİSLİK GÖLE AKIYOR”

Çevre mahallelerden gelen pis suyun göle aktığını ve gölü kirlettiğini söyleyen Yağız, “İki değerimiz vardır. Bunlardan bir tanesi Van kalesi bir taneside Van Gölü’dür. Gölün kirliliği defalarca basına yansımasına rağmen umursayan olmadı. Birgün bir tane milletvekilimiz dahi gelip te bu sahilde yürümedi. Bu durumu görmek istemedi. Burada bulunan derelerden akan pislik göle akıyor. Ancak onlar bunu görmedi. Van Büyükşehir Belediye başkanı buraya gelip görmesine rağmen o da bu sorunla ilgilenmedi.”ifadelerini kullandı.

“TEMİZLİK BAKIMINDAN GÖLÜMÜZ ÇOK GERİLERDEDİR”

Van gölü’nün temizlenip turizme kazandırılmasını için yetkilileri gölün temizlenmesi ve bakımı için göreve çağıran Zeki Seyhan İsimli işletmeci, “Bu gölün daha güzelleştirilmesini istiyoruz. Dışardan gelen yerli yabancı turistlerin bu gölü bu halde görmelerini istemiyoruz. Bu göle ne kadar değer verilirse bizim için daha iyi olur. Bu gölün temizlenmesi için hep birlikte el atmalıyız.” çağrısında bulundu.

“HALKIN CAN GÜVENLİĞİ İÇİN LİMAN YAPILMALI”

Kendisinin tekne turları düzenlediğini ve bir limana ihtiyaçları olduğunu söyleyen Seyhan, “Ayrıca gölümüze bir limanın yapılması gerekir. Birçok yerde olan liman maalesef Van Gölü’nün en çok gezilen yerinde yok. Dolayısla bizler burada mağdur durumdayız. Çünkü bizler burada tekne turları düzenliyoruz. Bizler buraya gelen yerli yabancı turisti gezdiriyoruz. İleride çıkacak bir fırtınada benim halkın can güvenliğini sağlamam için bir sığınmanın olması gerekir. Ancak hala bir liman yapılmadı.” şeklinde konuştu.

Ayrıca sahilden yayılan kötü kokunun hastalıklara neden olabileceğini söyleyen duyarlı vatandaşlar, burada yüzen çocuklardan endişe duyduklarını belirttiler.






 

 

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ