Medresetüzzehra Sempozyumu Öncesi Basın Toplantısı

12-14 Ekim tarihleri arasında Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Risale Akademisi ve Akademik Araştırmalar Vakfı (AKAV) tarafından düzenlenecek olan Medresetüzzehra Sempozyumu, öncesi bir basın toplantısı yapıldı.

VAN 11.10.2012 19:43:00 0
Medresetüzzehra Sempozyumu Öncesi Basın Toplantısı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 12-14 Ekim tarihleri arasında Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Risale Akademisi ve Akademik Araştırmalar Vakfı (AKAV) tarafından düzenlenecek olan Medresetüzzehra Sempozyumu, öncesi bir basın toplantısı yapıldı. Basın açıklamasında bulunan Medresetüzzehra Sempozyumu Koordinatörü Prof. Dr. Gürbüz Aksoy sempozyumunun hedeflerinden söz ederek, "Medresetüzzehra Sempozyumuyla, yerel kanaat önderlerinin, akademik camianın ve kamusal karar vericilerin eğitim gibi hayatî bir konuda, Bediüzzaman Said Nursi`nin eğitim felsefesi hakkında bilgilendirme ve farkındalık oluşturma hedeflenmektedir." dedi.

 

Said Nursi`nin Medresetüzzehra modeli, fen bilimleri ile dinî bilimlerin birlikte öğrenilmesini esas aldığını ifade eden Aksoy, "Söz konusu bu modeli, medreselerin ıslahı çerçevesinde, II. Meşrutiyet öncesi Sultan Abdulhamid`e ve 1911`de de Sultan Reşad`a sunar. Milli Mücadele döneminde Büyük Millet Meclisinde görüşülür. Said Nursi, 1955`de Cumhurbaşkanı Celal Bayar`a yazdığı mektupta da Medresetüzzehra projesine vurgu yapar. Said Nursi, Osmanlı toplumunda bulunan farklı etnik yapıların ve İslam aleminin çeşitli sorunları karşısında, Medresetüzzehra projesiyle bölgesel ve tüm İslam alemini kuşatan üç seviyede bir çözüm modeli ortaya koymuştur." İfadelerini kullandı.

 

Sempozyum çalışmalarının hazırlık aşamalarından bahseden Aksoy, "Hazırlık süresi yaklaşık bir yıl süren Sempozyumda konuşmalar, konferanslar, tebliğler ve panel oturumları yapılacaktır. On iki tebliğ ve on panel oturumu ile açılış ve kapanış oturumları dahil olmak üzere toplam yirmi dört oturum yapılacaktır. Üç bilim insanı konferans verecek, kırk sekiz bilim insanı ve eğitim uzmanı bildiri ile katılacaktır. Bunların dışında akademisyen, STK temsilcisi (vakıf, dernek, sendika), gazeteci ve yazar olmak üzere kırk panelist bulunmaktadır. Toplam konuşmacı sayısı doksan dokuzdur. Sempozyumda gerek konuşmacı olarak, gerekse düzenleme ve bilim kurullarında otuz dokuz yurt içi ve altı yurt dışı olmak üzere kırk beş üniversiteden bilim insanı görev almıştır." diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)