Mazlumlara Yardım Suç mu Olacak?

Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Tasarısı, Meclis'ten geçti. Birleşmiş Milletler, ABD ve AB'nin terörist ilan ettiği grupları, Türkiye'nin de terörist olarak kabul etmesine neden olacak yasaya hukukçular tepkili.

VAN 8.02.2013 12:04:35 0
Mazlumlara Yardım Suç mu Olacak?
Tarih: 01.01.0001 00:00

TBMM Genel Kurulu'nda iki gündür görüşmeleri devam eden 'Terörizmin Finansmanı'nın Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı' kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle, Birleşmiş Milletler sözleşmesine göre BM, ABD ve AB'nin terörist olarak ilan ettiği örgüt ve gruplar Türkiye tarafından da terörist olarak kabul edilecek. ABD, BM ve AB'nin terör listesine aldığı herhangi bir gruba yardım eden kuruluşların malvarlığına yargı kararı olmadan el konulabilecek. 1267 sayılı kararla terörizme finansal destek sağlayan kişi ve örgütlerin listesi belirlenerek, BM üyesi devletlere bu listede yer alan kişi ya da terör örgütlerinin malvarlıklarının dondurulması yükümlülüğü getirilecek.

TÜRKİYE'NİN POLİTİKASINA AYKIRI

Türkiye'nin 1991 yılından bu yana üyelik talebinde bulunduğu Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FTAF) kuruluşunun terörün finansmanının takibi konusunda Türkiye'ye 2012 yılında Paris'teki toplantıda güçlü bir yasal düzenleme yapması için süre verildi. 23 Şubat 2013 tarihine kadar çıkarılmaması halinde Türkiye'nin teröre destek veren ülkeler listesine girme tehlikesi var. Tasarının bu nedenle bir an önce çıkarılması hedefleniyor. Ancak Türkiye'nin elini güçlendirecek yanları olan tasarının yürürlükte olduğu ülkelerde Türkiye'nin son yıllarda sürdürdüğü dış politikasına aykırı şekilde uygulanması büyük endişe oluşturuyor.

Gazze'ye yardım etmek bile sizi terörist yapabilir

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Adem Sözüer: 'Bu kanun tasarısı bizim anayasamıza ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve içtihadına aykırı. BM Güvenlik Konseyi'nin terörist olarak gördüğü ülke ve isimlerin hepsi Müslümanlardan oluşuyor. Bunun dışında başka ülke isimleri geçmiyor. Gazze, Filistin, Sudan, Çeçenistan gibi ülkelere yardım etmek terörizmi finanse etmek olarak değerlendirilecek. Türkiye bunu yapmak zorunda değil. Kendi kanunları kapsamında uluslararası anlaşmayı yerine getirebilir.'

Tecrit yasası

Avukat Gülden Sönmez, 'BM'nin istediği 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi' hakkında kanun tasarısının, ABD ve İsrail'in istemediği ve benimsemediği grupları dünyada tecrit etmeye yarayacağını kaydetti. Sönmez, Türkiye'nin bu konuyu derinlemesine incelemeden TBMM'ye jet hızıyla getirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi tek yetkili

Bazı hukukçuların şiddetle karşı çıktığı tasarıda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terörist olarak ilan ettiği ülkelerin ortak paydasının Müslüman ülkelerden oluştuğuna dikkat çekiliyor. Tasarı kanunlaşırsa birçok şirket ve yardım kuruluşunun mağdur olacağı belirtiliyor. Tasarının kabul edilen maddelerine göre, yabancı devletlere yapılacak 'mal varlığını dondurma' talebini yargı kurumları dışında başka bir ara kurum yapacak. Değerlendirme Komisyonu adı verilen bu kurum, yabancı devletlerin bu yöndeki taleplerini karara bağlayacak.

Yabancı ülkeler mal varlığını dondurabilecek

Değerlendirme Komisyonu'na suçun işlendiğine dair makul sebeplere dayanarak yabancı ülkelerdeki malvarlığının dondurulması için talepte bulunma yetkisi verilecek. Tasarıda konuyla ilgili 'bir yabancı devlet hükümeti tarafından Türk vatandaşı veya yabancının malvarlığının dondurulmasına ilişkin olarak Türkiye'den talepte bulunması halinde, bu talep Değerlendirme Komisyonu'nca değerlendirilerek karara bağlanır. Bu değerlendirmede karşılıklılık ilkesi gözetilir. Bu talepler başkanlığa veya başkanlığa iletilmek üzere Adalet Bakanlığı veya Dışişleri Bakanlığı'na yapılır' ifadeleri bulunuyor.

11 Eylül uygulaması diktesi

Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı: 'Yargı kararı olmadan yapılacak her işin karşısındayım. Başka bir ülkenin terörist olarak kabul ettiği herhangi bir kurum ya da şirketin mal varlıkları dondurulacak, banka kayıtları ve hesap bilgileri aktarılacak. Bu 11 Eylül Amerikan uygulamasının Türkiye'ye bir diktesidir.'

Yarardan çok zarar verecek

Ceza Hukukçusu Murat Balcı: 'Bu haliyle yasa mülkiyet hakkına direk müdahaleyi meşru hale getirecek. BM Güvenlik Konseyi'nin terör listeleri dikkate alındığında bizim terörist olarak kabul etmediğimiz ülke ve isimler terörist sayılıyor. Öte taraftan Türkiye'de terörist örgüt olan PKK, terör listesinde yok.'

YENİ ŞAFAK