Mavi Bayrak göndere çekildi

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) Koordinatörlüğü’nde plajlar ve marinalarda denizin atık sularla kirletilmesinin önlenmesi amacıyla yürütülen Ulusal Mavi Bayrak Ödülü Türkiye’de ilk kez denizlerin kıyı şeridinin dışında An

VAN 6.07.2018 23:22:38 0
Mavi Bayrak göndere çekildi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Mavi Bayrak göndere çekildi

Bu yıl Türkiye'de Mavi Bayrak almaya hak kazanan plaj ve marina sayısı 459’a ulaşırken, Tuşba Belediyesi’nin girişimleri sonucu Van Gölü’nün Mollakasım kıyı şeridi de Ulusal Mavi Bayrak Ödülü’ne layık görüldü. Tuşba Belediyesi Mollakasım Mavi Bayrak Halk Plajı'nda düzenlenen törenin ardından Mavi Bayrak göndere çekildi. Mollakasım sahili, iç sulardaki tek mavi bayraklı plaj olma ünvanı kazanmış oldu. Burada konuşan TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen ve Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, mavi bayrağın 4 yıllık bir çalışmanın sonucu olduğuna vurgu yaparken, Vali Murat Zorluoğlu da, Van için çok özel ve güzel bir güne şahitlik ettiklerini söyledi.

 

Tuşba Belediyesi Mollakasım Mavi Bayrak Halk Plajı'nda 2018 yılında Mavi Bayrak ödülüne hak kazanan 459 plaj, 22 marina ve 10 yatı temsilen Ulusal Mavi Bayrak Töreni düzenlendi.

 

Turizm sektörünün halk nezdinde dünyada en çok tanınan kalite belgesi anlamına gelen Mavi Bayrak Töreni'ne; Turizm, Sağlık, Çevre ve Orman ve Su İşleri Bakanlıkları temsilcileri, IMEAK Deniz Ticaret Odası, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu, Deniz Turizmi Birliği, Mavi Bayrak Ulusal Jüri üyeleri, Turizm sektörünün üst düzey yöneticileri, Mavi Bayrağa katkı sağlayan Belediye Başkanları, TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen ile ev sahipliği yapan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Van Valisi Murat Zorluoğlu ve TÜRÇEV Yöneticileri katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından halk oyunları gösterisi ile başlayan program, protokol konuşmaları ile devam etti.

 

İlk olarak konuşan TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, “Öncelikle bugün burada olmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Bugün itibari ile en Doğudaki mavi bayrağı dalgalandırmaya başlayacağız. Bu günlere kolay gelmedik. Kısaca farkımızdan bahsetmek istiyorum. 1993 yılında Turizm Bakanlığı'nın teşvikiyle kurulmuş sivil toplum örgütüyüz. Vakfımızın üyeleri arasında bakanlıklar, valilikler, beledeyiler, üniversiteler, şahıslar, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri gibi çok geniş yelpazeye yayılmış, kişi ve kurumlardan müteşekkiliz. 1993 yılında ilk uluslararası mavi bayrağı Türkiye'de uygulamak için kurulduk ve bugün itibari ile Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın aktif bir üyesi olarak 5 ayrı programı ülkemizde uyguluyoruz. Mavi Bayrak sadece bu programlardan bir tanesi.” dedi.

 

“TÜRKİYE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ”

 

Epikmen, konuşmasının devamında; “Mavi Bayrak Programı tamamiyle Uluslararası bir program. Kuralları, kriterleri Uluslar arası olarak belirleniyor ve vakfımız da bu kriterleri belirleyen sürecin içinde aktif olarak rol alıyor. Bu mavi bayraklar hem bizim tarafımızdan hem Uluslar arası olarak denetime tabi tutuluyor. Dünyadaki 3 bin 500 mavi bayrağın 549 tanesi Ülkemizde. Bu konuda dünya üçüncüsüyüz ve bu konuda da gurur duyuyoruz.” diye belirtti.

 

“ÖDÜLÜ VAN GÖLÜNE DEĞİL, BU PLAJA VERİYORUZ”

 

Mavi Bayrak Ödülünün Van Gölü'ne değil, Van Gölü'nün Mollakasım sahilindeki söz konusu plaja verildiğini belirten Epikmen, sürecin çok uzun ve zorlu olduğunu vurguladı. TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen; “Tuşba Belediye Başkanımız sürecin ne kadar zor olduğunu biliyor. Beraber uğraştık. 4 yıllık bir çalışmanın ürünü bugün burada gördüğünüz mavi bayrak, bu plaj. Van Denizimizde aşağı yukarı 30 küsür nokta var ama mavi bayrak ödülüne sadece burası layık görüldü. Çünkü burada arıtma tesisi yapımı dahil, uzun ve zorlu bir süreç işledi. Genellikle mavi bayrağı kolay alınan bir ödül olarak sanıyorlar ama mavi bayrak çok zor bir sürecin sonucudur ve 33 farklı kriteri yerine getirmek gerekiyor. 15 günde bir yapılan su numune analizleri ve bunların takibi sadece kriterlerden bir tanesi. Dolayısıyla 33 kriteri yerine getirmek kolay değil.” şeklinde konuştu.

 

TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, son olarak, “Unutulmasın ki mavi bayrak çok zor kazanılır ama çok kolay kaybedilir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Daha sonra kürsüye davet edilen Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ise, misafirlere “hoş geldiniz” dedikten sonra, belediye olarak gerçekleştirdikleri çalışmalardan özetler sundu.

 

“METRUK ALANDAN, MAVİ BAYRAKLI ALANA”

 

Metruk bir alandan çok güzel bir alan oluşturduklarını kaydeden Tuşba Belediye Başkanı Özgökçe; “Hepimizin en büyük emaneti olan Van Denizinin bir bayrağa sahip olması gerekir dedik ve 4 yıldır hakikaten 33 kriterin her birini, bütün ekibimizle yerine getirmek için gece gündüz çalıştık. Ve bu metruk alanı yaşanır, mavi bayraklı bir alana dönüştürdük. İnanıyoruz ki terör bittiği zaman bu cennet vatanın her köşesi turist kaynayacaktır. Bu memleketin her köşesi, kalkınacak, büyüyecektir. 1700 metrede mavi bayrağı nasıl dalgalandırabiliriz gayreti içinde olduk hep. Tüm belediyeler asfalt yapar, yapmak zorundadır, parklar yapar yapmak zorundadır, bunları bir bir saymaya gerek yok, bunları belediyeler elbet yapacaklar. Ama mühim olan tarihi, kültürel, doğal zenginliklerimize insanlarımızın hayat standartlarını yükseltecek değerlere sahip çıkılmasıdır. Biz de bunu yapıyoruz” dedi.

 

Özgökçe, konuşmasının devamında, tatil için, yatırım için insanları Van'a davet etti.

 

“VAN'IN TURİZM MERKEZİ OLDUĞUNU GÖRDÜM”

 

Eski Turizm Bakanı Abdulkadir Ateş de kürsüye davet edildi. Ateş, “Merkezi hükümetimiz ile yerel yöneticilerimizin çalışmaları sonucu Van'ın ciddi bir turizm merkezi olduğunu görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Bunun için emeği geçen tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Van'ın sadece Türkiye'de değil, Uluslararası arenada bir kıymet olmaması için hiç bir neden yok. Çok şükür Allah'a her şeyi vermiş, doğal güzellikleri vermiş, kadim bir kültürü vermiş bu bölgeye. Ve bizlere sadece bütün bu değerleri biraraya getirip dünyaya tanıtmak kalmış. Onu da inşallah önümüzdeki yıllarda daha hızlı bir şekilde yapacağımızı biliyorum ve bu konuda Vanlılara da güveniyorum.” diye konuştu.

 

“VAN İÇİN ÇOK ÖZEL, ÇOK GÜZEL BİR GÜN”

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu da, Van için, Tuşba için çok güzel ve çok özel bir gün yaşandığını belirterek konuşmasına başladı. Vali Zorluoğlu, “Tarihi bir ana hep beraber şahitlik ediyoruz. İlimiz için, bölgemiz için, bölge turizmimizin gelişmesi için çok önemli bir yatırımı hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Van Denizinin ilk mavi bayraklı plajı ve müştemilatı hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Vali Zorluoğlu, konuşmasının devamında, Van'ın sahip olduğu değerleri anlatarak, “Değerli hazırun, Urartulardan kalan, ancak Selçuklu ve Osmanlının izlerini taşıyan 3000 yıllık Van Kalesi ve eski Van şehri ile, Van Gölünün en büyük adası Akdamar’da bulunan ve bir çok bakımdan eşsiz olan 1100 yıllık Akdamar Kilisesi ile, Urartulardan Perslere, Romalılara, Osmanlıya ve oradan da bize miras Hoşap Kalesi ile, Mimar Sinan'ın nadide eseri, 16. yüzyıldan günümüze ulaşan ve halen ibadete açık olan Hüsrevpaşa Camisiyle, eşşiz koylar, plajlar, muhteşem gün batımı manzaraları ve görsel zenginlikler sunan dünyanın en büyük sodalı gölü Van Gölüyle, her yıl nisan ayından kasıma kadar flamingoların raks ettiği doğa harikası Erçek gölü ve kuş cennetiyle, her geçen yıl daha fazla ziyaretçiye güzelliklerini sunan Muradiye Şelalesiyle, zengin mutfağı ve artık dünyaca ünlü olan otlu peynirli, murtualı, kavutlu kahvaltısıyla, şehrimizin sembolü, Van Kedisiyle, tuzlu sodalı gölümüzün tek balığı inci kefaliyle ve daha sayısız güzellikleriyle Van şehri gerçekten de tam bir turizm şehridir. Bu güzellikleri doya doya yaşamak için, geçtiğimiz yıl ilimizi 500.000’i yabancı, 800.000’i de yerli olamak üzere 1.300.000 kişi ziyaret etti. Bu yıl da rakamlar hiç fena değil. İlimizin huzur ve güven ortamı muhafaza edildiği müddetçe yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin katlanarak artacağı aşikardır. O nedenle hem kamu hem de özel sektör olarak yeni turizm yatırımları yapmaya, şehrimizin cazibesini artıracak yeni projelere ivedi ihtiyacımız var. Biz kamu olarak, belediyeler olarak bu yatırımları başlattık, bize düşeni süratle yapmaya gayret ediyoruz. Atıksu arıtma tesisi, Akdamar adası, kent meydanı, prestij caddeler, 2 nisan caddesi, iskele caddesi, ışıklandırmalar, şehiriçi trafiği rahatlatacak yeni yollar, battı-çıktılar, kent müzesi, Urartu müzesi, Edremit ve Erciş ilçelerimizde yapılan muhteşem sahil düzenlemeleri, bisiklet yolları, plajlar vb. Kamu kuruluşlarımız, özel sektörümüz, sivil toplum kuruluşlarımız, meslek kuruluşlarımız, üniversitemiz ve kıymetli vatandaşlarımızla birlik, beraberlik ve dayanşma içerisinde çalıştığımız sürece, Allah'ın izni, Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin özel destekleriyle inanıyorum Van çok daha önemli yatırımlara sahne olacak, çok daha güzel günler görecektir. Bu duygularla emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hükümetimize, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, TÜRÇEV, Büyükşehir Belediyesi, Tuşba Belediyesi ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Vali Zorluoğlu'nun konuşmasının ardından En İyi Çevre Eğitim Etkinlikleri Plaket töreni düzenlendi. Daha sonra 25 yıldır kesintisiz Mavi Bayrak Ödülü alan tesisler için Plaket Töreni yapıldı. Son olarak tüm ödüllü tesisleri temsilen Mavi Bayrağın Mollakasım Halk Plajı’nda göndere çekilmesi ve ardından plajın gezilmesi ile tören sona erdi. Haber: M.Selim KURT

 
 
 
 
 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: