Mağduriyetler giderilmeli

``28 Şubat sürecinin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen mağduriyetlerin halen devam ettiğini söyleyen Van`daki hukukçu ve STK temsilcileri, mağduriyetlerin giderilmesi için sembolik davalar açmak yerine, somut adımların atılması gerektiği

VAN 28.02.2013 11:27:38 0
Mağduriyetler giderilmeli
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Büyük mağduriyetlerin yaşanmasına sebep olan 28 Şubat süreciyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Van`daki hukukçu ve STK temsilcileri, sürecin beraberinde getirdiği ve halen devam olumsuzluklarını değerlendirdi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi Av. Rasim Saygın, 28 Şubat`ın izlerinin sadece cezai soruşturma yaparak ortadan kalkamayacağına dikkat çekerek, "Yargılamalar sadece failleri cezalandırmaktan öteye geçemeyecektir. Önemli olan süreç içinde mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesidir" dedi.

"Sırf camiye gittiği için terörist damgası yiyenler var"
Mevcut hukuk sisteminde yaşanmış mağduriyetlerin, ceza hukuku yönünden giderilemeyeceğini belirten Saygın, "Mesela o süreçte iki müfettişin tuttuğu raporla işinden olan, açtığı davada da 28 Şubat`ın yargı ayağının uygulanması sonucunda, başvurusu reddedilen bir insan memurluğa geri dönemeyecek. O süreçte herhangi bir örgütle bağlantısı olmadığı halde, sırf camiye gidip geldiği ve Kur`an dersi aldığı için terör yaftasıyla ceza alan bir insan, 28 Şubat komplosunun kurbanı olduğunun ortaya çıkmasına rağmen, bu cezayı çekmeye, sabıkalı olmaya, güvenlik soruşturmasından geçemediği için iş başvuruları reddedilmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

"Somut adımlar atılsın"
Yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için somut adımların atılması gerektiğini söyleyen Saygın, "Mesela yargının elini kolunu bağlayan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`nda acil değişiklikler yaparak, o süreçte işinden atılan insanların işlerine dönebilmelerinin önündeki yasal engeller kaldırılmalıdır. O dönem dava açmayan veya dava açıp da davası reddedilenler için, yeniden yargılanmanın sağlanması noktasında hukuki değişikliklere gidilmelidir. Ceza Kanunu`nda da değişiklik yapılarak cezai açıdan da yeniden yargılanma yolu açılmalıdır. Mağdur olmuş tüm insanların devleti temsil eden makamlar eliyle uğradıkları maddi ve manevi zararların karşılanması için yasal düzenleme yapılmalı ve bu tazminatlar ödenmelidir. En önemlisi ise, itibarlarının iadesi edilmesidir. Bunun için meclis kanalıyla yapılan başvurular incelemeye alınmalı ve mağduriyetlerinin tespiti halinde kendilerinden özür dilenmeli ve itibarları iade edilmelidir. Zira tasvip edilsin veya edilmesin ortada devlet eliyle işlenmiş bir suç ve ondan doğan mağduriyetler vardır" şeklinde konuştu.

"28 Şubat süreci devam ediyor"
Görüşlerine başvurduğumuz Saadet Partisi İl Başkanı Necip Yavuzer ise 28 Şubat sürecindeki olayların günümüz yansımalarına değinerek, o süreçte gelişen olaylar birbirleriyle bağlantılı olduğu bir bütün içinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
 
28 Şubat`tan günümüze Türkiye`de yaşanan değişimleri stratejik olarak değerlendiren Yavuzer, "Günümüze geldiğimizde sitem aynı şekilde sistematik olarak devam ediyor. Sadece mantalite değişini nedeniyle Müslümanlara biraz daha merhametli davranılıyor. Kimi kalıntıları ve değişen zihniyetiyle beraber devam etmektedir" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan/Murat Dalgın-İLKHA)