MADDE ZİHİNDEN UZAKLAŞIYOR“

Van'da Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi'nde (AMATEM), yatarak tedavi gören hastalar için kitap toplama kampanyası başlatıldı. AMATEM çalışanları tarafından başlatılan kampanya büyük önem arz ederken, kitaplar?

VAN 4.05.2015 09:27:55 0
MADDE ZİHİNDEN UZAKLAŞIYOR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi'nin çalışanları, hastaların tedavisi için büyük önem arz eden bir kampanyaya imza attı. AMATEM çalışanları 'Tozlu raflarda kalan her bir kitabın sayfası birilerine umut ışığı olabilir' sloganıyla AMATEM'de yatarak tedavi gören hastalar için kitap toplama kampanyası başlattı. Örnek teşkil eden bu kampanya sayesinde hastaların kitap ihtiyacı karşılanacak. Kampanyayı başlatanlar arasında yer alan Van AMATEM Psikologu Hüseyin Erol, konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Erol, hastaların kitaplarla olan ilişkisi hakkında da önemli bilgiler verdi.

"KİTAPLAR ÖNEMLİ BİR MESAFE TAŞIDIR"

Kitapların tedaviye çok önemli bir mesafe taşı eklediğini belirten Erol, "AMATEM'de tedavinin yanında eğitim faaliyetleri de düzenliyoruz. Bunların içinde kitap okumanın önemli bir yeri var. Özellikle hastalar için okudukları kitaplar tartışma, kelime dağarcıklarını arttırma, farklı düşünceler edinme açısından önemlidir. Çünkü bağımlılık özü itibari ile bir beyin hastalığıdır. Beyin ile ilgili olan bir süreçtir. Bu beyin ile ilgili olan süreci daha fazla harekete geçirmek, kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak için kitap okumanın faydalı olduğunu düşünüyorum. Kitaplar beyin jimnastiği yapmaları yönünde onlara yardım sağlıyor. Bize başvuran hastaların birçoğunun okuryazar seviyeleri düşük. Normal yaşamlarında kitaptan uzak ve kitabı ellerine almayan bireylerdir. Bu eğitim sayesinde kitabın büyüleyici yönünü de keşfediyorlar. Kitaplar tedaviye çok önemli bir mesafe taşı ekliyor. Bu nedenle eğitim programımızda kitap okuma saati, sosyal aktiviteler ve iş uğraş etkinliklerine göre daha fazla" ifadelerini kullandı.

ÖNCE İSTEMİYORLAR, SONRA KOPAMIYORLAR

Van AMATEM'de yatan bazı hastaların ilk etapta kitap okumak istemediklerini, ancak kitap sevgisi kazandıktan sonra kitaptan kopamadıklarını da anlatan Erol, hastaların tedavi süreçleri tamamlandığıktan sonra okudukları kitapları da yanlarında götürdüklerini vurguladı.
Erol, şöyle dedi:
"12 yataklı bir servisimiz var. Haliyle 12 hastanın tamamına kitap sevgisini aşılamaya çalışıyoruz. Hastalar ilk iki gün sıkılmalarına rağmen daha sonra isteyerek ve severek kitap okumaya başlıyorlar. Kitap okuma tedavi programının bir parçası olduğu için çok rahat aktivitelere katlıyorlar. Bazı hastalarımız 3 günde bir kitap bitirebiliyor. Zaten haftada toplam 6 saat kitap okuyorlar. Bazı hastalarımız evlerine gittiklerinde, yanlarında okudukları kitapları götürebiliyor. Eğer bu kitabı okumuş ve beğenmişse biz de götürmelerine engel olmuyoruz. Hatta dışarıda da okumaları hoşumuza gidiyor. Çünkü onların kitap okumalarını istiyoruz."

"UMUT AŞILAYAN KİTAPLAR ÖNEMLİ"

Van AMATEM'de hastalara tedavi programı kapsamında okutulan kitaplar titizlikle seçiliyor.
Kitap seçimine dikkat ettiklerini vurgulayan Erol, şunları söyledi:
"Seçtiğimiz kitaplar klasik romanlar, sevgiye yönelik kitaplardır. Trajedi içerikli kitaplar kesinlikle önermiyoruz. Düşünme süreçlerini harekete geçirecek, macera, bilim kurgudan uzak, gerçekliği olan ve umut aşılayan kitaplar olmasına önem veriyoruz. İlk etapta seçimi biz onlara gösteriyoruz. Sonra seçimi onların kendileri de yapabiliyor. Amacımız illa bu kitabı okuyacaksın değil. Herhangi bir kitabı okumalarını sağlamak bizim için önemlidir."

"UMUT IŞIĞI OLABİLİR"

Van AMATEM'de yaşanan kitap sıkıntısı ve yetersizliği nedeniyle böyle bir kampanyaya çalışma arkadaşları ile birlikte imza attıklarını dile getiren Erol, "Kitaplarımız az sayıda ve yetersiz. Küçük bir kütüphanemiz var. Bu kütüphanede şuan itibariyle 50-55 kitap var. Çünkü kitabı okuduktan sonra kendisi ile birlikte götüren hastalarımız oluyor. Bu nedenle bu kampanyaya ilgi hem hastaların kitap ihtiyacını karşılayacak hem de farklı kitapları okuyabilmelerini sağlayacaktır. Sadece yeni ve sıfır kitaplar olmasına gerek yok. Okudukları, bir köşede unuttukları, tozlu raflarda sakladıkları da olabilir. Zaten bu nedenle 'Tozlu raflarda kalan her bir kitabın sayfası birilerine umut ışığı olabilir' sloganıyla kampanyayı başlattık. Bu kampanya çerçevesinde kitapların yanı sıra karikatür ve bilim sanat dergileri de gönderebilirler. Bize kitap göndermek isteyenler kargo yoluyla ya da sağlık sendikaları aracılığı ile de ulaştırabilirler" şeklinde konuştu.

"KİTAP SAYESİNDE MADDE ZİHİNDEN UZAKLAŞIYOR"

AMATEM'in önemine de değinen Erol, son olarak şunları kaydetti:
"Bağımlılık ciddi bir hastalıktır. Hastalığın en önemli aşamalarından biri bilinçlenme aşamasıdır. Bilinçli bir toplum bağımlılık tedavisinde daha ciddi bir mesafe kat eder. Bizim buradaki amacımız bağımlıya biraz da olsa okuma şevkini ve heyecanını katarak bilinçli kararlar almasını sağlamaktır. Bu nedenle kitabın dünyasına girmek hem onlara bir aktivite oluyor hem de zamanlarının çoğunu kitapla geçirerek maddeyi düşünmeye fırsat bulmuyorlar. Böylece bir müddet sonra madde zihinden uzaklaşıyor. AMATEM özellikle Van için çok önemli bir yer tutuyor. Bunu da bilinçli vatandaşlar olarak sahiplenerek daha iyi hizmet alabilme açısından küçük yardım ve desteklerle AMATEM'i daha iyi yerlere getirebiliriz. Bu nedenle bu kitap kampanyasına herkesin destek çıkmasını ve sahiplenmesini istiyorum."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş