Maaş için boşanan 24 bin kişi yakalandı

Ölen babasından veya eşinden maaş almak için anlaşmalı boşanan 12 bin çift SGK'nın takipleri sonucu yakalandı

VAN 11.02.2013 11:37:28 0
Maaş için boşanan 24 bin kişi yakalandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte boşanmalara savaş açtı. Ölen babasından veya eşinden maaş almak için anlaşmalı boşanan 12 bin çift aynı evde yakalandı.

Alo 170'e gelen ihbarlarla baskınlar düzenleyen SGK müfettişleri, kağıt üzerinde ayrılan ancak birlikte oturanların aylığını kesti. Anlaşarak boşananlara ilişkin 2008 yılından önce herhangi bir düzenleme bulunmadığı için binlerce çift haksız maaş almak için hileli yollara başvurdu.

Bugün'den Hasan Bozkurt'un haberine göre bu yıllarda devletten maaş alan bu kişileri tespit için kanun düzenlemesi yapıldı.

Eşinden veya babasından kalma aylığı almak için mahkemede boşandığı halde eşiyle yaşayanlara yönelik denetimler başlatıldı. Yapılan incelemelerin yanı sıra Alo 170'e gelen ihbarları değerlendirerek müfettişler baskınlar düzenlendi.

BİNLERCE KİŞİYE DOLANDIRICILIK DAVASI

Şubat ayı itibariyle haksız yere bu şekilde maaş alan 12 bin kişinin aylıkları kesildi. 24 bin kişi hakkında da Cumhuriyet Savcılıklarına dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulundu.

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, muvazaalı boşananlara yönelik incelemelerin yoğun şekilde sürdüğünü açıkladı. Ceylan, "Anlaşmalı boşanarak devleti zarara uğratanların aylıklarını kesiyoruz, aylıkları faiziyle birlikte geri istiyoruz. Kurumu dolandırdığı için de Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusu yapıyoruz. Bu paraların kişilerin hak etmediği aylıklar. 75 milyonun cebinden çıkan para. Hak edilmeyen helal olmayan bir para" dedi.

6 AYRI YERDEN MAAŞ ALAN VARMIŞ

Kurum arşivlerinden derlenen bilgiye göre 2008 yılındaki reformdan önce 6 ayrı aylık alan vatandaşlar bulunuyordu. Reformdan önce bir kişi Emekli Sandığı mensubu babası, SSK'lı eşi, Bağ-Kur'lu kendisi ve diğer sandıklarlardan maaş alabiliyordu. Reformdan sonra getirilen sınırlamayla bir kişi iki aylık alma hakkına sahip oldu. Daha fazla aylık söz konusuysa en yüksek iki aylığı alabiliyor.