Lastik değişimleri başladı

Kış aylarına girerken araçlarına kışlık lastik taktıran araç sahipleri, baharın gelmesi ile beraber Nisan ayının ilk haftası itibari ile araçlarına yazlık lastikleri takmaya başladı.

VAN 12.04.2022 11:32:00 0
Lastik değişimleri başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da çeşitli noktalarda lastik değişimi ve satışı yapan esnaf, lastik değişimlerinden dolayı işlerinde son 10 gündür yoğunluk yaşandığını söyledi. Araçlarının yazlık lastiği olanlar oto lastikçilerde bu değişimleri yaparken, araç lastiğine ihtiyacı olanlar ise ya yeni sıfır lastik alıyor ya da çıkma lastik diye tabir edilen ikinci el lastiği tercih ediyor. 
Güvenal Oto Lastik yetkilisi Özkan Çiçek, yaklaşık 10 gündür araç lastik değişimlerinden dolayı yoğunluk yaşadıklarını söyledi. Kışlık lastiklerin çıkartılarak yazlık lastiklerin taktırıldığını belirten Çiçek: “Mevsim itibari ile artık lastik değişimleri yeniden yapılıyor. Bu arada lastiği yıpranmış olan, lastik değiştirmek isteyen bir çok müşterimiz de çıkma lastikleri tercih ediyor. Çünkü sıfır lastik ile çıkma lastik arasında neredeyse yarı yarıya fiyat farkı var." dedi. Bayram Oto Lastik Firmasının Baş Ustası Celil Yurtkul da, araç lastik değişimlerinden dolayı sektörün yoğunluk yaşadığını dile getirdi.

“LASTİK FİYATLARI YÜKSELDİ”
Güvenal Oto Lastik yetkilisi Özkan Çiçek, piyasadaki son zamların lastik sektörünü de etkilediğini söyledi. Sıfır lastik fiyatlarının yükselmesinden dolayı bazı araç sahiplerinin çıkma lastik diye tabir edilen ikinci el lastik almayı tercih ettiğini belirten Çiçek: “Sıfır lastik fiyatları artınca, lastiğe ihtiyacı olan sürücülerden bir kısmı çıkma lastik alıyor. Tabi isteyen ve gücü olan sıfır lastik alıyor. İkinci el lastik fiyatı ile sıfır lastik fiyatları arasında fiyat farkı oldukça fazla. Böyle olunca da tercih sebebi olabiliyor" diye konuştu.

“4 LASTİK 60 BİN KİLOMETREDEN FAZLA KULLANILMAMALI”
İkinci el lastik alımlarında dikkat edilmesi gereken hususları da anlatan Çiçek, şunları söyledi: “ Çıkma lastiklerde dikkat edilmesi gereken en önemli detay çatlak olup olmamasıdır. Bir lastiğin kullanım ömrü  5 yıl, raf ömrü ise 10 yıldır. Kilometre hesabı ise 60 bindir, yani 4 lastik 60 bin kilometreden fazla kullanılmamalı.”

“SIFIR LASTİK HER ZAMAN TERCİHİMİZDİR”
Bayram Oto Lastik Firmasının Baş Ustası Celil Yurtkul ise, sıfır lastik alımlarının geçmiş yıllara göre azaldığını ancak her zaman güvenlik açısından tercih sebebi olduğunu söyledi. Yurtkul: “Yaklaşık bir haftadır lastik değişimlerinde yoğunluğumuz başladı. Bu yoğunluk bir süre devam eder. Kimi vatandaşımızın zaten araç lastiği var, kimisi ikinci eli tercih etse de, sıfır lastikten şaşmayanlar da var. Nihayetinde güvenlik açısından en önemlisi ikinci el lastiktense yeni lastik almaktır. Sıfır lastiklerde fiyatlar ebatına göre değişiyor; 4 adet lastik 3 bin ila 5 bin lira arası değişiyor. Kredi kartına taksitli satışlarımız var; 4-8 taksit arası kolaylıklar sağlıyoruz. Bayrama yakın işlerimizin biraz daha yoğun olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Özel Haber: M. Selim KURT