Lansman toplantısı yapıldı

Van Valiliği ile Ziraat Bankası arasında koyun yetiştiriciliği ile bölgesel kalkınma projesi kapsamında “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi lansman toplantısı gerçekleştirildi. Proje kapsamında, Türkiye'nin en

VAN 12.10.2020 17:32:26 0
Lansman toplantısı yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen proje lansman toplantısına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Ziraat Bankası Van Bölge Müdürü Turgut Arvas, Oda başkan ve temsilcileri ile üreticiler katıldı.

MİLLETVEKİLİ ARVAS: BAKANLIĞIMIZA VAN İLE İLGİLİ 2 ÖNEMLİ DOSYA SUNDUK

Programda ilk konuşmayı yapan Milletvekili Abdulahat Arvas, projenin hayırlı olması temennisinde bulunarak; “Sayın Cumhurbaşkanımızın, Maliye Bakanımızın, Tarım Bakanımızın ve Ziraat Bankamızın bölgeyle ilgili yapmış oldukları bu güzel destek, inşallah hayırlara vesile olur. 50 ile 100 bin TL arası desteğin faizsiz oluşu, çiftçilerimizi bir nebze de olsa rahatlatacak, hayvancılığı bu bölgede geliştirecektir inşallah. Geçen hafta bakanlığımıza iki dosya sunduk. Norduz Koyun Irkının Enstitüsü'nün kurulması ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün Van'ımızda kurulması ile ilgili raporlardı bunlar. Bakanlığımız, bu iki raporumuzla ilgili ciddi çalışmalar başlattı. İnşallah tüm bu projelerimiz Van'ımıza hayırlı olur” dedi.

VALİ BİLMEZ: BU PROJE, İNSANLARIMIZIN KÖYLERİNE DÖNMELERİNİ TEŞVİK EDECEKTİR

Milletvekili Arvas'tan sonra kürsüye davet edilen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de, kısa bir konuşma yaptı. Vali Bilmez, konuşmasında; “Bugün Van Valiliği ile Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü arasında bir protokol imzalanacak. İlçelerde ve ilde kurulacak olan komisyonun uygun göreceği üreticilerimize 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi kullanma imkanı, 50 bin TL'ye kadar da ilave ek faizsiz kredi kullanma imkanı sunulacaktır. Maliye Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Ziraat Bankası arasında ortaklaşa hazırlanan bu proje, insanlarımızın köylerine dönmesini inşallah ciddi anlamda teşvik etmiş olacak. 100 bin TL kredi kullanan bir vatandaşımız, hiç faiz olmadan, bu parayı 7 yıl içinde geri ödeyecek. Ama bunun bazı şartları var. Bu ciddi bir imkan ve ciddi bir destek. Bu projenin ilimizde hayata geçmesinde emeği olan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Maliye Bakanımıza, Tarım Bakanımıza, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne hem şahsım, hem Van halkı adına teşekkür ediyorum, şükranlarımız sunuyorum. Projenin ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, umarım çok sayıda kişi bu projeden yararlannır. Bu projeden yararlanmak için kişi sınırlaması da yoktur. Şartları tutan herkes bu projeden faydalanabilir. Tekrar projenin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

PROJENİN SUNUMU YAPILDI

Konuşmaların ardından slayt eşliğinde sunum yapıldı. Sunumu yapan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, projenin amaçlarına ilişkin şu maddeleri sıraladı; “* Koyun yetiştiriciliğinin yerli ve yerel ırklarla geliştirilmesi, * Küçükbaş hayvan varlığının artırılması, *Bölgesel üstünlüklerin ekonomik güce dönüştürülmesi, * Bölgesel kaynaklarla bölgesel kalkınma, * Devlet – üretici – özel sektör işbirliği...”

'Neden koyun?' sorusunun da yer aldığı slaytta, cevaplar şu şekilde özetlendi; “ *Anadolu coğrafyası koyunculuğa daha uygun, * Yerli koyun ırklarımız yeterli verime ve üretkenliğe sahip, * Kırmızı et açığımızı kapatmanın yolu koyun yetiştiriciliği, * Üreticinin kar etmesinin yolu mera hayvancılığı.”

Slaytta, Van Valiliği ve Ziraat Bankası'nın projedeki ödevlerine ilişkin de sunum gösterildi.

Buna göre Van Valiliği başlığı altında; “* Koyun ırklarını belirler, * Hayvan temin edilecek (damızlıkçı) işletmeleri belirler, * Potansiyel üretici işletmeleri tespit eder, * Hayvanların ilgili üreticilere teslimini sağlar, * Kaliteli ve uygun maliyetli yem tedariki firmalarını belirler, * Hayvan kesimi yapacak firmaları belirler, * Üç aylık periyotlarla işletmelerin kontrolünü sağlar, * Portal üzerinden projenin takibini ve raporlamasını yapar” ifadeleri yer alırken, Ziraat Bankası başlığı altında ise şu maddeler sıralandı; “ * Üretici işletmelerle ilgili kredi değerlendirmelerini yapar, * Kredi kullandırmaya uygun olan üreticileri Valiliğe bildirir, * Kredi ile ilgili operasyonları yapar, * Şubelerin koordinasyonunu sağlar, * Hayvan ve yem bedellerini satıcı hesaplarına aktarır, * İşletmelerde düzenli kontrol yapar.”

Yapılan sunum da, projeden faydalanabilecek üreticilere ilişkin de şu maddeler yer aldı; “ * Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalı, * Halen kendi adına koyun yetiştiriciliği yapıyor olmalı, * Asgari 100 baş kapasiteli ağıl sahibi (mülk/kira) olmalı, * Hayvan sayısını asgari 100 başa çıkarmalı, * Yıllık kaba yem ihtiyacının asgari 50’sini kendisi yetiştirmeli, * Mera kullanma imkanına sahip olmalı, * Kredi kullanmaya engel hali olmamalı.”

Sunumda, 'Kredi' başlığı altında da şu bilgilere yer verildi; “* Hayvan bedelinin tamamına kadar üretici başına azami 150.000 TL, * Yatırım kredilerinde 12 ay ödemesiz dönem – azami 7 yıl vade, * İşletme kredilerinde azami 18 ay vade (Hayvan alımı yoksa Proje kapsamında işletme kredisi kullandırılmaz.), * 100.000 TL’ye kadar 100 sübvansiyonlu (faiz indirimli) (Geleneksel (Yaygın) Hayvansal Üretim başlığından kullandırılacak krediler için geçerlidir. Bu başlıktan mevcut borcu varsa, mevcut borcu ile 100.000 TL arasında kalan kısım için geçerlidir.), * Teminat hayvan rehni + iki adet kefil (Kefalet şartının sağlanamaması halinde ipotek, KGF kefaleti vb diğer teminatlar alınır. ) + kuzu satışlarının temliki, * Ödemeler satıcılara yapılır.”

Slayt sunumunun sonunda ise “VAN’ın Köylerinde Yaşamak İçin de Bir Sürü Neden Var!” vurgusu yapıldı.

İMZALAR ATILDI

Proje tanıtımının ardından Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş ve Ziraat Bankası Van Bölge Müdürü Turgut Arvas tarafından proje işbirliği protokolü imzalandı. Haber: M.Selim KURT

Prestij Haber Merkezi