Kuyumcu esnafı da kapının açılmasını istiyor; 'Kapının açılması piyasayı canlandırır'

Pandemi tedbirleri kapsamında kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı henüz açılmış değil. Kentte başta turizmciler olmak üzere bir çok kesim, kapının açılmasının Van ekonomisi için büyük bir önem taşıdığını söylüyor.

VAN 16.03.2021 09:52:12 0
Kuyumcu esnafı da kapının açılmasını istiyor; 'Kapının açılması piyasayı canlandırır'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Turizmcilerin yanı sıra çeşitli sektör temsilcileri de kentte ekonomik bir hareketliliğin oluşması adına kapının açılmasını talep ettiğini her fırsatta dile getiriyor. Bu sektörlerden biri olan kuyumculuk sektörünün temsilcileri de kapının açılmasını istiyor. Yakupoğlu Kuyumculuk Sahibi Akif Ölmez, İranlı turistlerin direkt olarak kendi sektörlerine etki etmese de dolaylı olarak önemli bir etkisinin olduğunu ve bu nedenle yeniden Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılarak, İranlı turistlerin memlekete gelmesini arzuladıklarını söyledi. Kuyumcu Ölmez; "Kapı açılırsa Van piyasasına canlılık gelir. Bu durum da doğal olarak tüm esnafı, tüm sektörleri olumlu etkiler" dedi.

Turizmin Van için önemine değinen Kuyumcu Ölmez; "Turizmin kentimiz için öneminin herkes farkında. Pandemi sürecinde haliyle tüm esnaf grupları sıkıntı yaşadı. Bunun yanı sıra Kapıköy Sınır Kapısı'nın kapalı olması da turizme büyük bir ket vurdu. Daha önceki yıllarda bilindiği üzere İran'dan çok sayıda turist ilimizi ziyaret ediyordu. Bu turistlerin direkt olarak kuyumcu esnafına bir katkısı olmasa da dolaylı olarak yapmış oldukları katkıyı da inkar edemeyiz. Sonuçta ilimize gelen turist otelde kalıyor, yemeğini buradaki lokantalarda yiyor, giyim alışverişini buradaki konfeksiyonda yapıyor. Böyle olunca da piyasaya haliyle sıcak para girişi oluyordu. Piyasada para olunca da bu hem kuyumculuk sektörüne hem de diğer tüm sektörlere olumlu yansıyordu. Takip ettiğimiz kadarıyla İran'dan İstanbul'a direkt uçuşlar var. Ama Van'a uçuş da yok ve kapı da kapalı. Hem Van Ticaret ve Sanayi Odası hem de diğer STK'lar bu konuda talepleri sık sık dile getiriyor. Bir esnaf grubu olarak bizlerin de talebi kapının açılması yönünde. Kısa vadede Van piyasasının ekonomik anlamda canlanması İranlı turistlerle çok yakından ilgilidir. İnşallah kısa zamanda tüm tedbirler alınarak kapı açılmış olur.” dedi.
 

“VAN NORMALLEŞMEYİ HAK EDİYOR”

Kademeli normalleşmenin de yerinde olduğunu ve desteklediklerini belirten Ölmez, bu süreçte Van halkının kurallara uyduğunu belirterek: “Normalleşme sürecinin başlaması piyasalara olumlu yönde etki ediyor elbette. İlimiz koronavirüs sürecinde gerçekten iyi bir sınav verdi. Gerek maske kullanımı, gerekse sosyal mesafe kurallarına riayet etti halkımız. Bu nedenle de Van vaka sayısı bakımından iyi durumda. Tüm vatandaşlarımızın kurallara aynı kararlılıkla uymalarını rica ediyorum. Çünkü Van normalleşmeyi hak ediyor” ifadelerini kullandı.

“PİYASALARA CANLILIK GELMESİNİ BEKLİYORUZ”

Van piyasasının canlanacağından yana umutlu olduğunu belirten Yakupoğlu Kuyumculuk Sahibi Akif Ölmez, yavaş yavaş da olsa nişan alışverişlerinin yapılmaya başladığını, normalleşme ile birlikte başlayacak olan düğün sezonunun da işlerine olumlu yansıyacağını kaydetti. Ölmez; "Tabi bir çok esnaf grubuna göre kuyumculuk sektörü daha iyi durumda. Nişan merasimleri ve altındaki fiyat düşüşünden sonra işlerimizde bir yoğunluk oluşmaya başladı. İnşallah hep birlikte kurallara uyarak normalleşmeyi de sağlarsak, ardından yapılacak olan düğünlerle birlikte de piyasalar daha çok canlanacak. Kapıköy Sınır Kapısı'nın da açılması ile birlikte kentte esnaflar da nefes almış olacak diye düşünüyorum" diye kaydetti.


Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi