Kütükoğlu: 'Bir an önce ehliyet alınmalı'

'Yeni ehliyetler 80 ülkede geçerli olacak'

VAN 24.08.2015 10:36:33 0
Kütükoğlu:
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Özel Biltaş Sürücü Kursu sahibi İzzet Kütükoğlu, ehliyette 'Stajyer sürücü uygulaması'nın 1 Ocak 2016'da başlayacağını belirterek, ilk defa ehliyet alacakların stajyerliğe kalmaması için 10 Eylül'e kadar sürücü kurslarına başvurması gerektiğini hatırlattı. Kütükoğlu, ehliyet alacakların stajyer uygulamasına kalmaması için 10 Ekim'de yapılacak teorik sınava girmeleri gerektiğini dile getirdi.
Bölge: Bişar Ulutaş
Stajyer ehliyetin, ilk defa ehliyet alacaklar için başarılı olduktan sonra sürücü belgesini 2 yıllık staj çerçevesinde kullanması anlamına geldiğini ifade eden Van Özel Biltaş Sürücü Kursu Sahibi İzzet Kütükoğlu, stajyer ehliyette, kursiyere 75 ceza puanı hakkı verileceğini belirtti. 
Yeni uygulama ile kursiyerlerin 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurması halinde psikoteknik belgesi aldıktan sonra tekrar ehliyet için sürücü kursuna müracaat etmesi gerekeceğini anlatan Kütükoğlu, bu durumla karşılaşılmaması için mutlaka ehliyet kurslarına kayıt yaptırılması ve 10 Ekim'de yapılacak teorik sınava girilmesi gerektiğini ifade etti.
 
"ÜÇ İHLAL, 75 CEZA PUANINI DOLDURACAK"
Stajyer uygulamasında üç ihlalin sürücüye verilen 75 ceza puanını dolduracağın ve kursiyerlerin bu durumda tekrar sürücü kursuna başvurmasına neden olacağını dile getiren Kütükoğlu, "Kursiyer, 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı 3, yaya üstünlüğünü de 3 kez ihlal etmesi halinde 75 ceza puanını doldurmuş olacak. Bu durumda kursiyerin tekrar sürücü kursuna baştan müracaat etmesi gerekecek. İlk defa ehliyet alacakların stajyere kalmaması için 10 Eylül'e kadar sürücü kurslarına başvurarak, 10 Ekim'de yapılacak teorik sınava girmeleri gerekmektedir.  Yani stajyerlikten önceki son sınav 10 Ekim 2015'te. Bu sınava girebilmesi için kursiyerlerin sürücü kurslarına en geç 10 Eylül 2015 tarihine kadar müracaat etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
 
"Yeni ehliyetler 80 ülkede geçerli olacak"
 Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, stajyer ehliyet dışında birçok yeniliği getirdiği belirtiliyor.
Buna göre 9 olan ehliyet çeşidinin 17'ye yükseldiğini dile getiren yetkililer ise, B sınıfı ehliyetlerin 10, E sınıfının 5 yılda bir sağlık raporu alınarak değiştirileceğini, böylece ömür boyu ehliyet döneminin kapanacağını vurguluyor. 
Öte yandan yeni yılla birlikte yenileriyle değiştirilecek olan yaklaşık 25 milyon ehliyetin, Avrupa ülkeleri başka olmak üzere 80 ülkede geçerli olacağı belirtiliyor.
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün ehliyetlere yönelik yaptığı yönetmelik değişikliklerinin hem teorik, hem de direksiyon sınavlarını daha ciddi bir noktaya taşıdığı kaydediliyor.
Sürücü kursuna müracaat eden her 100 kişiden 99'unun direksiyon sınavlarında başarılı olurken, bugün bu istatistiğin yüzde 60'lara kadar gerilediği belirtiliyor.
Ehliyet alacaklar için dünya standartlarında kriterler getirildiği ve zor olan bu ehliyet sınavı sisteminin, 1 Ocak 2016'dan itibaren daha zor olacağı ifade ediliyor.