Kutsal yolculukta sona doğru

Her yıl 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanan ve bu süre içerisinde tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakan Van Balığı, yeniden göle dönüş hazırlığında. Zorlu bir yolculuğun ardından tatlı sulara ula

VAN 24.06.2019 17:09:34 0
Kutsal yolculukta sona doğru
Tarih: 01.01.0001 00:00

Akıntının tersine yüzerek uzunca bir yol kat eden ve bu yolculuk esnasında kaya parçalarını adeta uçarak aşan Van Balığı, müthiş bir görsel şölen sunuyor. İzleyenleri mest eden Van Balığı, meşakkatli yolculuğun ardından yumurtalarını bırakarak neslini devam ettirmeye çalışıyor.
Zorlu yolculuk esnasında, alınan tüm tedbirlere rağmen zaman zaman kaçak avcıların hedefi haline gelen Van Balıkları, buna rağmen hedefinden şaşmıyor. Son yıllarda alınan koruma tedbirlerinin arttırılması sayesinde sayıları çoğalan Van Balıkları, kaçak avcıların yanı sıra martıların da iştahını kabartıyor.
Özellikle Erciş ilçesinde bulunan Deliçay üzerinde uçan binlerce martı, ilerlemek için sudan zıplayan balıkları gagasıyla tutarak tek hamlede mideye indiriyor. Buradaki görsel şölene ekstra bir heyecan katan martılar da, yine Van Balığı gibi bu yöreye ait, endemik bir türü oluşturuyor.

15 Nisan'da başlayan av yasağının bir süre sonrasında başlayan balık göçünü, şimdiye kadar binlerce kişi ziyaret ederek izledi. Hayranlıkla, balıkların göçünü dakikalarca izleyen ziyaretçiler, bol bol fotoğraf çekerek de anı ölümsüzleştirdi.

Yerli halkın yanı sıra iç turizm kapsamında kenti ziyaret eden binlerce vatandaşın da uğrak yeri olan göç güzergahları, renkli görüntüler oluşturdu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da balık göçü nedeniyle düzenlenen festival kapsamında da yine sanatçılar konser verdi, alanı dolduran binlerce kişi muhteşem doğa olayına tanıklık etti.

“TURİZM İÇİN BULUNMAZ BİR NİMET”

Van Balığı, Van Gölü havzasında yaşayan binlerce insanın geçim kaynağını oluşturmasının yanı sıra, dünyada çıplak gözle göçü izlenebilen ender balık türlerinden biri olduğu için de turizme de müthiş bir katkı yapıyor. Adına festivaller yapılan balık için, güçlü bir tanıtımla çok daha fazla turisti Van'a çekebileceği belirtiliyor. Yetkililer de, balığın kent ekonomisine katkısını arttırabilmek için çeşitli projeler üzerinde kafa yoruyor.

ŞEHİR İÇİNE KADAR GELDİ

Göç esnasında muhteşem görüntüler oluşturan ve seyri doyumsuz bir hal alan Van Balığı, bu yıl yol güzergahına Akköprü Deresini de ekledi. Geçtiğimiz yıllarda da bu dereye az sayıda bağılın göç ettiği belirtilirken, bu yıl ise binlerce balık Akköprü Deresine doğru da yol alarak, bu güne kadar göçü izleme fırsatı bulamayanların ayağına kadar geldi. İşin uzmanları bu durumu yorumlarken, “Dünyada içinde balık geçen başka bir şehir yok. Bunun kıymeti bilinmeli” diyerek, balığın korunması gerektiğine vurgu yaptı. Uzmanlar, balığın bu yıl Akköprü Deresinde bolca gözükmesini de, özellikle son yıllarda alınan koruma tedbirlerine bağladı.

YOLCULUK BİTİYOR

15 Nisan'dan bu yana Van Gölü'nün sodalı suyundan, tatlı sulara doğru göç ederek yumurtalarını bırakan ve bu şekilde neslini devam ettiren Van Balığı, kutsal yolculuğun sonuna doğru yaklaştı. Geri dönüş hazırlığındaki balıklara, bu kez dönerken yavruları da eşlik etmiş olacak. Muhteşem göçü son deminde izlemek isteyenler, elini çabuk tutmalı... Özel Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi