'Kuş Cenneti Van Gölü Havzası'

Vangölü Aktivistleri Derneği tarafından sosyal medyada başlatılan tanıtım çalışmasında, Türkiye’de bulunan yaklaşık 450 kuş türünün yarısının havzada olduğuna dikkat çekilerek, ekolojik dengede önemli yer tutan ve turizme katkı

VAN 11.03.2022 11:23:09 0
'Kuş Cenneti Van Gölü Havzası'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van ve Bitlis’te faaliyet gösteren Vangölü Aktivistleri Derneği, her hafta Van Gölü havzasında yer alan bir değere ilişkin “Dikkat Köşesi” adı altında sosyal medyada bir süredir tanıtım çalışmaları yapıyor. Bu hafta da "Kuş Cenneti Van Gölü Havzası" etiketiyle, havzadaki kuşların korunması gerektiğine yönelik paylaşım yapıldı.

HAVZADAKİ KUŞ TÜRLERİ

Dernek, bu haftaki tanıtım çalışmasını, Van Gölü havzasında yer alan kuş türlerine ayırdı.
Aktivistler, doğaseverler ve havzaya aşina olan çok sayıda kullanıcı "Kuş Cenneti Van Gölü Havzası" etiketiyle yapılan tanıtım çalışmasını paylaşarak, katkı sağladı.

KORUNMALARI GEREKİYOR

Aktivistler, tanıtım metninde, havzada yer alan kuş türlerinin korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.  
Türkiye’deki kuş türlerinin yarısının Van Gölü havzasında olduğuna dikkat çekilen tanıtımda, “Doğal güzelliğinin muhteşem olduğu bu canlıların korunması gerekmektedir. Türkiye’de yaklaşık 450 kuş türünün yarısı Van Gölü Havzası’nda bulunuyor, önemli konak yerlerinin başında geliyor.” ifadeleri yer alıyor.

KONAKLAMA MEVSİMİ VE YERLERİ 

Kuşların konakladığı tarih ve alanlara ilişkin bilgilerin yer aldığı sosyal medya çalışmasında, şunlar aktarılıyor: 
“Nisan ve Aralık ayına kadar Van Gölü Havzası'nda konaklayan çeşitli kuşları görmek mümkündür. Van ilinde Erçek Gölü, Akgöl, Erciş'te Çelebibağı, Muradiye'de Karahan, Bitlis ilinde Arin Gölü gibi havzada birçok yerde yaşayan kuşlar ekolojik denge için önemlidir.”

“GÖZETLEME KULELERİ OLMALI”

Kuşların nesillerini sürdürmeleri için koruma önlemlerinin alınması gerektiği belirtilen tanıtım çalışmasında, şu öneriler yer alıyor:
“Ayrıca kuşların neslinin korunabilmesi için kontrol yerlerinin ve gözetleme kulelerinin yapılması ile birlikte yaban yaşamının desteklenmesi sağlanabilir. Kuraklıkla mücadele eden Van Gölü Havzası için koruma mutlaka gereklidir. Göllerin küçülmesi ve yok olması, yaban yaşamının zarar görmesine ve insanların etkilenmesine sebep olacaktır. Bu yüzden mutlaka korunmalıdır.”
Haber: Adil Harmancı