Kürtler Halep savaşına dahil mi oluyor?

YENİ BİR SÜREÇMİ BAŞLIYOR?

VAN 31.03.2013 15:18:27 0
Kürtler Halep savaşına dahil mi oluyor?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Mart 2011’de barışçıl gösterilerle başlayan ancak kısa sürede kanlı ve şiddetli bir iç savaşa dönüşen Suriye’deki isyan sürecinde, özellikle ülkenin kuzeyinde dengeleri değiştirecek bir ‘gelişme’ yaşandığına dair iddialar giderek güçleniyor.

İsyanın başından itibaren rejim ya da silahlı muhalefete eşit mesafede durmaya çalışan ve pek çok kent ve kasabada tek kurşun atmadan yönetimi ele geçiren Kürt grupların, savaşın bir ‘pat’ noktasında kilitlendiği Halep’te, Suriye ordusuna karşı Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket etmeye başladığı belirtiliyor.

Halep’te Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Şeyh Maksud mahallelerinde, rejime bağlı güçlerle silahlı muhalifler arasında yaşanan çatışmalar sürerken, Kürt siyasetinin önemli gücünü oluşturan PYD’ye bağlı silahlı grup YPG’nin de ÖSO ile birlikte davranmaya başladığı öne sürülüyor.

Buna göre, bir süredir PYD/YPG’nin kontrolünde bulunan Şeyh Maksud Mahallesi'ne ÖSO’nun da Kürt grupların izni ve bilgisi dahilinde girdi.

ÖSO’ya bağlı askerlerin, Şeyh Maksud Camii’nin imamı Hasan Seyfeddin'i ‘devrime destek vermediği’ gerekçesiyle öldürdükleri ve mahallede yaşayan Hıristiyanların Halep’in başka bölgelerine kaçtıkları da gelen haberler arasında.

Daily Star'ın The Aleppo Media Center'a bağlı bir aktiviste dayandırarak yayınladığı haberde de ÖSO ve YPG militanlarının Şeyh Maksud Mahallesi'ne birlikte hareket ettikleri belirtiliyor.


ANF: SURİYE ORDUSUNUN KATLİAMI PKK/PYD’ye yakın kaynaklardan bilgi edinebilen Fırat Haber Ajansı (ANF) da Şeyh Maksud’da yaşanan çatışmaların ardından Suriye ordusunun düzenlediği top saldırısında 4’ü çocuk 10 kişinin öldüğünü duyuruyor.

ANF’nin haberinde “ÖSO’ya bağlı silahlı gruplar ile Baas rejim güçleri arasında yaşanan çatışmalar” deniliyor ve silahlı Kürt grupların çatışmalara katılmadığı ima ediliyor. Ancak ajansın Suriye ordusuna ve rejim güçlerine karşı öncekinden çok daha net suçlayıcı bir dil kullandığı da gözlerden kaçmıyor.

PYD, Halep'teki Kürt mahallelerinin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana ÖSO'ya ve diğer İslamcı gruplara bölgeye giriş izni vermiyordu. Serekaniye ve Tel Abyad gibi Türkiye sınırına çok yakın bazı kasabalarda da yönetimin Kürt gruplara geçmesinin ardından özellikle Nursa Cephesi’ne bağlı militanlarla uzun süren kanlı çatışmalar yaşanmıştı. Halep’te de son olarak 19 Mart’ta YPG’nin bir kontrol noktasına ÖSO tarafından yapılan saldırıda 3 Kürt militan hayatını kaybetmişti.