KÜRTÇE'DE BİR İLK!

361 adet görsel kart

VAN 13.02.2014 10:09:10 0
KÜRTÇE
Tarih: 01.01.0001 00:00
Kürtçe'ye yönelik yasaklar kalktıktan sonra, Kürtçe öğrenmeye yönelik çabalar da arttı. Bu çabayı gören Sitav Yayınları Kürtçenin daha kolay öğrenilmesi amacıyla 361 adet görsel kart bastı.


Haber: Adil HARMANCI
Kürtçe üzerindeki yasaklar kaldırıldıktan sonra Türkiye´de özellikle sağlık alanında farklı dillerde hizmet uygulamasına geçilirken, bölge illerine dönük iş yapan ticari kuruluşlar da Kürtçe konusunda eleman eğitimine yöneliyor.
Bu amaçla Sitav Yayınları hem çocuklara yönelik hem de bu gibi konularda yardımcı kaynak olması açısından yeni bir çalışmaya imza attı.

361 KART
Yayınevi bir yüzünde resim diğer yüzünde ise o resmi yazıyla anlatan 361 adet görsel kart bastı.
Söz konusu kartlar hayvan, meyve, sebze, okul, taşıt, giyim, yemek, içmek, mevsim, renk, hava durumu, meslek, geometrik şekil, organ, eşya, ev, fiil, edat, karşıt kavramlar, çiçekler ve sayıları içeriyor.

KÜRTÇE´DE BİR
Hastane Caddesi´nde bulunan Sitav Yayınevi sahibi Kahir Bateyi, bu çalışmanın Kürtçe´de bir ilk olduğunu söyledi.
Dilin öğretilmesinde görsel araçların çok önemli ve gerekli olduğunu belirten Bateyi, şunları söyledi:
"Özellikle Kürtçe için bu büyük bir ihtiyaçtır. Resim insanın özellikle de çocuğun dikkatini konuya çekiyor, öğrendiği şeyi erken hatırlamasına sebep oluyor. Aynı zamanda öğrenmeyi de eğlenceli hale getiriyor. Görsel eğitim araçları diğer uygulamaların aksine gerçekçi yaklaşım sağlar. Görsel kartlar öğrenmeyi daha zevkli hale getirir. Aynı zamanda başka aktiviteler için de kullanılabilir."

HERKES YARARLANABİLİR
Kartlardan sadece çocukların değil Kürtçe öğrenmek isteyen herkesin yararlanabileceğini söyleyen Bateyi, şunları anlattı:
"Sîtav görsel kartları 361 çeşit karttan oluşuyor. Her kartın ön yüzünde resim, kartın arka yüzünde ise karttaki resmin Kürtçe ismi vardır. Böylece çocuk kelimeleri öğrenir ve kelime hazinesini zenginleştirir. Çocuk kelimeleri öğrendikten sonra, örendiği kelimelerle kısa cümleler kurmayı da öğrenir. Örneğin, Sêv: "Sêva mın sor e." Baran: "Baran dıbare."
Bu kartlardan sadece çocuklar faydalanmaz. Aynı zamanda hiç Kürtçe bilmeyen, ya da az
Kürtçe bilen büyükler de faydalanır."