Kürt sorununda çözüm ancak Erdoğan‘la olur!

Nevruz'da halkın barışa bir kez daha destek çıktığını söyleyen Kürt yazarlar, Erdoğan'sız çözümün mümkün olmadığı görüşünde.

VAN 28.03.2014 10:16:26 0
Kürt sorununda çözüm ancak Erdoğan‘la olur!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çözüm Süreci'yle birlikte barış ve huzur ortamının hâkim olduğu Türkiye’de Nevruz Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Süreci baltalamak amacıyla yapılan tüm provokasyonlara rağmen yüz binlerce kişi, meydanlarda sürece sahip çıktığını gösterdi. Kürt entelijansiyasının önemli isimleri olaysız tamamlanan Nevruz kutlamalarını ve Çözüm Süreci'ni değerlendirdi:

SÜRECİN İKİ AKTÖRÜ VAR

- Muhsin Kızılkaya: Nevruz, Kürt halkının ne olursa olsun sürecin zarar görmesini istemediğini bir kez daha gösterdi. Kürtler, 30 yıldır şiddetle herhangi bir hak elde edilemeyeceğini gördü. Sürecin iki önemli aktörü var: Başbakan Erdoğan ve Öcalan. Erdoğan giderse sürecin karşılığı nasıl olur? Sorunu devletin nasıl çözmeye çalıştığını biliyoruz. Erdoğan’sız bir sürecin karşılığı

pek yok.

30 MART ÖNEMLİ BİR DÖNEMEÇ

- Orhan Miroğlu: Kürt halkının çözüm sürecine olan inancının artık geri dönülmez bir noktada olduğunu düşünüyorum. Eskiden ‘Bu savaşı bitireni bitirirler’ diye konuşulurdu. Bugünse; ‘Artık bu süreci bitireni bitirirler.’ Nevruz alanlarında okunan ‘Artık müzakere sürecine’ geçelim mesajı çok önemli. Öcalan’ın sürece dönük niyeti olumlu. Siyasi irade de bu sürecin arkasında. 30 Mart çok önemli bir dönemeç. Başbakan Erdoğan’dan başka Çözüm Süreci'ni devam ettirebilecek bir siyasi anlayış şu anda Türkiye’de yok. Bozkurt işareti yapan Dersimli Kemal Kılıçdaroğlu mu süreci devam ettirecek? Hayır.

KİTLELER SAHİP ÇIKIYOR

- Ümit Fırat: Kitleler artık sürece sahip çıkıyor, bunu da Nevruz kutlamalarında gösterdiler. Başbakan Erdoğan’a dönük yıpratma ve karalama kampanyaları, Öcalan’a ait eski kasetler piyasaya sürülerek sürecin iki aktörü hedef alındı. Dolayısıyla burada bu iki aktör üzerinden süreç hedef alınıyor. Devletin içindeki karanlık odakların Çözüm Süreci'ni kesmek için birtakım provokasyon ve komplolar hazırladığını da biliyoruz. Öcalan da bunu biliyor. O yüzden iradesini çözüm sürecinin devamından yana kullanıyor.

Akşam