Kürkçü: 'Antikapitalist Müslümanlarla ortaklık aramalıyız'

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, solun din ile arasındaki mesafesinin aşılması gerektiğini söyleyerek, İslam ile emek eksenli bir ortaklığın mümkün olabileceğini savundu.

VAN 14.05.2013 12:17:55 0
Kürkçü:
Tarih: 01.01.0001 00:00

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, solun din ile arasındaki mesafesinin aşılması gerektiğini söyleyerek, İslam ile emek eksenli bir ortaklığın mümkün olabileceğini savundu. Kürkçü, ancak "Fethullah Gülen Cemaati ile bizim aramızda herhangi bir ortaklık arayışı olabileceğini düşünmüyorum" dedi.

ANF'nin sorularını yanıtlayan Ertuğrul Kürkçü, Türkiye solunun pozitivist olduğunu ve insanları dinden kurtarma eğilimi taşıdığını savundu. Solun Antikapitalist Müslüman olarak adlandırılan oluşumla ortaklık araması gerektiğini söyleyen Kürkçü buna karşın solun Fetullah Gülen cemaati ile bir ortaklık kurabileceğini düşünmediği söyledi.

"Türkiye solu insanları dinden kurtarmak istiyor"

Türkiye'de egemen bakışın pozitivist olduğunu söyleyen Kürkçü, "Aslında Marks'ın dine bakış için geliştirdiği metodolojinin ne yazık ki Türkiye sosyalizminde tam olarak içirilmediğini, pozitivist bir yaklaşımın, yani insanları dininden kurtarma eğiliminin içten içe Türkiye'de yaygın olduğunu düşünüyorum. Bu tam olarak böyle olmasa da bir mesafe yaratıyor. Bu mesafenin aşılması şart" dedi.

"Ben doğrusu Müslüman emekçiyi, laik bir faşiste tercih ederim" diyen Kürkçü, "Böyle bir şey olamaz. O açıdan baktığımda bizim Müslüman emekçilerin yanlarında olmamız ve böyle bir dili kurmamız gerekir. Kürdistan özgürlük mücadelesi bu konuda çok deneyim kazandı, bizim bu deneylerden istifade etmemiz lazım" diye konuştu.

"Antikapitalist Müslümanlarla ortaklık aramalıyız"

Müslüman inancı ile siyasi İslam aynı şey olmadığını belirten Kürkçü, "Mısır'da Müslüman Kardeşler iktidara geldi, Mübarek'i aratıyorlar. Aslında Mübarek'in mekanizmasını olduğu gibi devraldılar. Ama Tahrir meydanında bir araya gelenler arasında Müslümanlar, Kıptiler, laikler, kadınlar, erkekler hepsi vardı. Ama şimdi baktığımızda Müslüman Kardeşler'in siyaseti ile sokaktaki yoksul Müslüman arasında derin bir uçurum var. Dolayısıyla ben Türkiye'de kendisini anti-kapitalist Müslümanlar olarak duyuran eğilimi, böyle bir uç olarak görüyorum. İslam'ı yoksulların haykırışı olarak düşünmeye ve bunun etrafında bir kurgu yapmaya çalışan bir topluluk olarak değerlendiriyorum. Tabi bunlarla bir ortaklık aramamız lazım. Ama ben Fethullah Gülen Cemaati ile bizim aramızda herhangi bir ortaklık arayışı olabileceğini düşünmüyorum" dedi.

"İslam inancı içerisinde yoksul hakkı peşinde koşan kesimlerle ortaklık kurmamız mümkündür" diyen Kürkçü, "Çünkü Türkiye bir yandan da çok inançlı bir toplum. Bu açıdan benim hiçbir ön yargım yok. Onlar kimseye dinlerini, benimsetmeye çalışmaz, biz de onları dininden kurtarmaya çalışmazsak, pekala aramızda emek eksenli bir ortaklık olabilir" görüşünü dile getirdi.

(soL-Haber Merkezi)