Küresel ısınmaya dikkat çektiler

Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, küresel ısınmaya dikkat çekmek için 5137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştirdiklerini belirterek, “4200 kilometredeki kampta bir su kaynağı vardı. Kur

VAN 3.09.2021 10:18:08 0
Küresel ısınmaya dikkat çektiler
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da her mevsim doğa yürüyüşleri ve dağ tırmanışları gerçekleştiren Vadi Doğa Sporları Kulübü üyeleri, 28-30 ağustos tarihleri arasında 5137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı’na tırmanış gerçekleştirdi.
Vadi Doğa Sporları Kulübü, etkinliklerini, özellikle gündemdeki herhangi bir konuya dikkat çekmek için gerçekleştiriyor. 

KÜRESEL ISINMAYA DİKKAT ÇEKTİLER

Vadi Doğa Sporları Kulübü üyeleri, bu kez de tırmanış etkinliğini küresel ısınmaya dikkat çekmek için gerçekleştirdi.
Tırmanışla ilgili bilgi veren Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, “Vadi Doğa Sporları Kulübü olarak yıllık programımızda yer alan Ağrı Dağı zirve tırmanışını gerçekleştirdik. Tırmandığımız her dağın zirvesinde mümkün mertebe 3 konuya dikkat çekiyoruz; doğayı tahrip eden, canlıları yok eden avcılar, tarihi dokuyu yok eden define avcıları ve çöpünü doğaya bırakan piknikçiler. Bu sene bunlara dördüncü bir konu daha eklemiş bulunuyoruz, o da küresel ısınma” dedi.

İNSANIN DOĞAYLA SAVAŞI

Küresel ısınmanın insanın doğayla savaşı sonucu ortaya çıktığına inandıklarını ifade eden Demez, “Küresel ısınmanın, insanın doğa ile savaşı sonucu meydana geldiğini anlayabiliyoruz. Bu savaşta insan kazanıyor ve bu savaşı kazanan insan sonuçta kaybediyor. Çünkü doğa yok olursa insanın yaşama şansı yoktur.” diye konuştu. 

“AĞRI ZİRVESİNDE SU KURUDU, BUZULLAR ERİDİ”

Küresel ısınmanın geldiği noktayı en iyi Ağrı Dağı zirvesinde gözlemleme imkanı bulduklarını söyleyen Demez, tırmanış gözlemleriyle ilgili olarak şunları anlattı:
“28, 29 ve 30 Ağustos'ta Türkiye'nin çatısı olan Ağrı Dağı zirve tırmanışımızı gerçekleştirdik. Küresel ısınma son hız devam ediyor. 4200 kilometredeki kampta bir su kaynağı vardı. Kurudu, cılız akıyor, küçük bir hortum parçası taktık, öyle su alabildik. Yani 4200 kampında olan su kaynağının kuruduğunu, zirvedeki buzulların büyük kısmının eridiğini gördük, şahitlik ettik. Böyle giderse bu savaşı insan kazanacak, insan kazandığı savaşın sonunda da kaybedecektir. Doğaya saygı duymamız lazım, sahip çıkmamız lazım, asıl evimizin doğa olduğu bilincine varmamız gerekiyor.”

“VAN GÖLÜ’NE DİKKAT ÇEKTİK”

Ağrı Dağı zirvesinde Van Gölü için de haykırdıklarını belirten Demez, “Şunu ifade etmeliyim ki insanın doğayla savaşı sonucu Van Gölü hızla kirleniyor, kirletiliyor. Böyle giderse Van Gölü de diğer doğal güzellikler gibi yok olacaktır. Türkiye'nin çatısı olan 5137 metre yüksekten seslendik; ‘Van Gölü kirlenmesin temiz kalsın’ diye. Çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak istiyorsak doğaya sahip çıkmamız gerekiyor, doğada yaşamını sürdüren canlıların yaşama hakkına saygı duymamız gerekiyor, yoksa kaybedecek olan biz insanlar olacağız” diye kaydetti.

“KAMP YERLERİNDE ÇÖPLER VAR”

 Ağrı Dağı kamp bölgelerindeki sorunlarından birinin de çevre kirlenmesi olduğunu aktaran Demez, şunları söyledi:
“İnsan evladı gittiği her yeri tarumar ediyor. Ağrı Dağı da nasibini almış. 4200 kampı çöpten geçilmiyor. Dağcı olan doğaya, dağa çöp bırakmaz. Tam tersine doğaya ve dağda yaşayan her canlıya saygı duyar. Kendini bilmez bazı şahıslar dağcı geçinir egosunu tatmin etmek için dağa gider. Gittiği yeri kirletir. Doğaya dağa çöpünü bırakan bu zavallılar asla dağcı olmazlar, olamazlar. Hep beraber doğaya ve doğada hayat sürdüren her varlığın yaşam hakkına sahip çıkalım, saygı duyalım. İşte o zaman hayat daha güzel olacaktır.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi