Kürdistan'ı savunan PAK kuruldu

Türkiye'de yaklaşık bir yıldır girişim olarak faaliyet yürüten Kürdistani Parti Girişimi, bugün Diyarbakır'da kuruluşunu ilan etti.

VAN 19.10.2014 18:15:20 0
Kürdistan
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Partiya Azadîya Kurdistan (PAK - Kürdistan Özgürlük Partisi) adıyla siyasi hayatına başlayan partinin genel başkanlığını ise Kürt siyasetçi Mustafa Özçelik (fotoğrafta) seçildi.


Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Green Park Otel'de düzenlenen parti toplantısına PAK'ın kurucuları, üye ve teşkilatları ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıya Kürt siyasetçilerin Sertaç Bucak, İbrahim Güçlü, Osman Özçelik, İmam Taşçıer, Halim İpek'in yanı sıra Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetimi ve Avrupa'da yaşayan Kürt siyasetçi katıldı. Kürdistan bayraklarının asıldığı salondaki program Kürdistan Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Programda konuşan PAK'ın Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Şeyh Said, Seyit Rıza, İhsan Nuri, Şeyh Mahmut Berzenci ve Molla Mustafa Barzani'nin ülkenin özgürlük bayrağını dalgalandırmak için mücadele ettiklerini dile getirdi.

Özçelik, "Halepçe ve Enfal nasıl Irak Kürdistan'ının başlangıcı olduysa Şengal ve Kobani katliamlarının da Kürt ve Kürdistan'ın birliği ve devletleşmesinin tarihsel bir başlangıcı olacaktır" dedi

Özçelik, PAK’ın “Kürdistan hemen şimdi” şiarı ile hareket ettiğini belirterek, Kürt sorunun çözümü için taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Devam eden ateşkesin korunması, Kürt milletinin varlığının tanınması ve bunun anayasal güvenceye alınması, Kürtçe eğitim öğretim hakkı sağlanması, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na konan çekincelerin kaldırılması, Kürdistan’da her türlü askeri yatırıma son verilmesi, koruculuk sisteminin lağvedilmesi, Kürdistan’da baraj inşaatı ve ekolojik dokuyu tahrip eden yatırımların sonlandırılması.”

PAK olarak Türk devletini de PKK, HDP/ DBP'yi bu sonuçsuz, ötelemeci, halka onlarca yıl kaybettirecek yanlış siyasetten vazgeçmeye çağırdıklarını belirten Özçelik, "Eğer bu iki taraf için de 'takiyye siyaseti' ise bunun da sonu yoktur" dedi.

140 kişinin kuruluş çalışmalarında yer aldığı Kürdistan Özgürlük Partisi’nin (PAK) teşkilatlanmak için 10 gün sonra yasal başvurusunu yapması bekleniyor.

Davet edilmelerine rağmen, DBP, DTK ve HDP çevresinden herhangi bir yetkilinin toplantıya katılmaması dikkat çekti.